Navrch mají hip hop a R&B. Nominace na Grammy vedou rapeři Kendrick Lamar a Drake

Reuters Kultura Reuters, Kultura
7. 12. 2018 15:16
Nejvyšší počet nominací na americké hudební ceny Grammy dnes získali rapeři Kendrick Lamar a Drake. První může uspět v osmi kategoriích coby producent soundtracku k superhrdinskému filmu Black Panther, ten druhý, tedy Drake, byl na sedm sošek nominován za nahrávku Scorpion.
Kendrick Lamar na Grammy vystoupil už letos, teď má nejvyšší počet nominací do dalšího ročníku.
Kendrick Lamar na Grammy vystoupil už letos, teď má nejvyšší počet nominací do dalšího ročníku. | Foto: ČTK/APInvision

Šance obou raperů korespondují s nedávným zjištěním analytické společnosti Nielsen Music, podle níž se vloni hip hop a R&B poprvé staly nejsledovanějšími hudebními žánry v USA.

Cardi B si vysloužila nominaci na album roku.
Cardi B si vysloužila nominaci na album roku. | Foto: Reuters

Oba rapeři budou soupeřit také o nejsledovanější sošku pro album roku. Tu mohou dále získat kalifornská zpěvačka vystupující pod pseudonymem H.E.R., písničkářky Brandie Carlileová a Kacey Musgravesová, raper Post Malone, instagramová hvězda Cardi B nebo zpěvačka žánru R&B Janelle Monáe.

Deník New York Times nad právě zveřejněnými nominacemi poznamenává, že v každé ze čtyř hlavních kategorií se objevuje více žen, než u Grammy bývá běžné. Šance na vítězství by tentokrát mohly mít například hitmakerka Dua Lipa nebo country zpěvačka Margo Priceová.

Naposledy v hlavních kategoriích Grammy uspěla jediná žena, Alessia Caraová, a jediná dívka nominovaná na cenu pro album roku Lorde v ceremoniálu nedostala příležitost vystoupit. Už před galavečerem se navíc objevila studie ukazující, že z 899 lidí nominovaných v posledních šesti ročnících Grammy bylo jen 9 procent žen, připomíná deník New York Times.

Pořadatelé tento pátek zveřejnili kompletní seznam nominací, v němž překvapivě významněji nefiguruje Taylor Swiftová - za desku Reputation byla nominována jen v jedné kategorii. Držitel již jedenadvaceti Grammy Kanye West byl také navržen v jediné kategorii, a to jako producent.

V oboru alternativní hudby mohou uspět kapela Arctic Monkeys, písničkář Beck, islandská zpěvačka Björk s nahrávkou Utopia, zpěvačka a kytaristka St. Vincent za titul Masseduction nebo David Byrne s albem American Utopia.

Nominace v rockové hudbě mohou proměnit kapela Arctic Monkeys, zpěvák a kytarista Chris Cornell a skupiny The Fever 333, Halestorm nebo Greta Van Fleet.

Jazzovou Grammy v kategorii instrumentální hudby by mohli získat klavírista Brad Mehldau nebo saxofonisté Wayne Shorter a Joshua Redman, na sošku za nejlepší zpívanou jazzovou nahrávku byli nominováni Cécile McLorin Salvantová nebo Kurt Elling.

Kendrick Lamar a SZA jsou s trackem All the Stars z filmu Black Panther nominováni na sošku pro skladbu roku. | Video: Universal Music

Nominace na Grammy měly být původně oznámeny už tuto středu, vyhlášení nakonec zpozdil pohřeb bývalého amerického prezidenta George H. W. Bushe. Ceremoniál s předáváním cen se v losangeleském Staples Center uskuteční 10. února příštího roku.

Vloni předávání cen Grammy v USA klesla sledovanost z 26,1 milionu na 19,8 milionu diváků, čímž se ceremoniál přiblížil historickému minimu - nejméně lidí ho sledovalo roku 2006, tehdy šlo jen o 17 milionů diváků.

Možná ve snaze návštěvnost opět zvýšit pořadatelé pro nadcházející ročník slibují několik změn. V nejsledovanějších kategoriích jako album roku, píseň roku nebo objev roku například poprvé od roku 1959 vzrostl počet nominací z pěti na osm. To má mimo jiné umožnit, aby o převážně mužské Grammy soupeřil vyrovnanější počet zpěvaček, interpretek či skladatelek.

Dua Lipa se může stát objevem roku.
Dua Lipa se může stát objevem roku. | Foto: Reuters

Nominace na Grammy 2018 v hlavních kategoriích

Album roku

H.E.R. - H.E.R.
Brandie Carlile - By the Way, I Forgive You
Drake - Scorpion
Various Artists - Black Panther: The Album
Kacey Musgraves - Golden Hour
Post Malone - Beerbongs & Bentleys
Cardi B - Invasion of Privacy
Janelle Monáe - Dirty Computer

Nahrávka roku

Cardi B - I Like It
Brandi Carlile - The Joke
Childish Gambino - This Is America
Lady Gaga & Bradley Cooper - Shallow
Drake - God's Plan
Kendrick Lamar & SZA - All the Stars
Post Malone & 21 Savage - Rockstar
Zedd & Maren Morris - The Middle

Píseň roku

Kendrick Lamar & SZA - All the Stars
Ella Mai - Boo'd Up
Drake - God's Plan
Shawn Mendes - In My Blood
Brandy Carlile - The Joke
Zedd & Maren Morris - The Middle
Lady Gaga & Bradley Cooper - Shallow
Childish Gambino - This Is America

Objev roku

Chloe x Halle
Luke Combs
Greta Van Fleet
H.E.R.
Dua Lipa
Margo Price
Bebe Rexha
Jorja Smith

Nejlepší R&B album

Toni Braxton - Sex & Cigarettes
Leon Bridges - Good Thing
Lalah Hathaway - Honestly
H.E.R. - H.E.R.
PJ Morton - Gumbo Unplugged

 

Právě se děje

Další zprávy