Grammy čekají na Kanye Westa, Adele i mrtvou Amy

Karel Veselý
1. 12. 2011 11:00
V nominacích je i český dirigent Jiří Bělohlávek
Kanye West
Kanye West | Foto: Reuters

Los Angeles - Britská zpěvačka Adele dokončuje svůj úspěšný rok ve velkém stylu, z losangeleského Clubu Nokia k ní letí šest nominací na hudební ceny Grammy. Adele, která v letošním roce prodala po celém světě dvanáct milionů kusů své desky 21, si vysloužila zmínku ve všech klíčových kategoriích - od alba roku přes nahrávku až po píseň roku.

2009: Adele s gramofonky pro nového umělce a za nejlepší popové album (za debutovou desku Chasing Pavements)
2009: Adele s gramofonky pro nového umělce a za nejlepší popové album (za debutovou desku Chasing Pavements) | Foto: Reuters

Jejím soupeřem číslo jedna bude americký zpěvák Bruno Mars, který si také brousí zuby na šest cen. Stejný počet nominací mají i Foo Fighters, pět si odnáší rapper Lil Wayne a klubový producent Skrillex.

Statistickým vítězem nominačního večera je rapper Kanye West, jehož jméno figuruje v seznamech sedmkrát. Dvakrát ale bude soupeřit sám sebou: má tedy šanci získat jen pět cen, a to hlavně v žánrových kategoriích. Jediným jistým vítězem je Paul McCartney, který 12. února v losangeleské Staples Arena obdrží ocenění Osobnost roku.

Vláda popu

Očekávaný souboj Adele vs. Lady Gaga, který zatím dominoval letošní sezóně cen, se nekoná. Dvě nejprodávanější zpěvačky roku se střetnou jen v albové kategorii, která je nejsledovanější, nejprestižnější a v posledních letech také nejpopulističtější, aby podpořila zmírající hudební průmysl.

Připomeňte si v obrazech loňský ročník Grammy:

I letos jí vládnou popové desky a komerční trháky. Společně s Born This Way (Lady Gaga), 21 (Adele), Wasting Light (Foo Fighters), Doo-Wops and Hooligans (Bruno Mars) se o ni uchází také Loud od Rihanny, která příští týden koncertuje v Praze.

Po loňském triumfu „nezávislých" Arcade Fire letos Akademie v hlavní kategorii opominula eponymní album projektu Bon Iver - dočkal se však nominace na nahrávku roku (píseň Holocene) a objev roku.

Čtěte více:
Hiphopoví oligarchové ohlašují konec amerického snu
Hudebníci: Snížení kategorií na Grammy je rasistické

V první jmenované kategorii se utká s The Cave od britské folkové skupiny Mumford & Sons, s Firework - opožděným singlem z rok a půl staré desky Katy Perry, ale hlavními favority zůstávají znovu Adele (Rolling In The Deep) a Bruno Mars (Grenade).

Nicki Minaj
Nicki Minaj | Foto: Reuters

Objevem můžou být kromě Bon Iver i klubový producent Skrillex, rapper J. Cole, country skupina The Band Perry nebo rapperka Nicky Minaj, která jako jediná z nominovaných objevů letos dosáhla na platinové ocenění za milion prodaných kusů svého alba.

Evropa výrazně bodovala hlavně díky Adele, pět nominací mají i Radiohead. Zesnulá zpěvačka Amy Winehouse si může k šesti Grammy připsat další - pro nejlepší popový duet za Body and Soul s Tony Bennettem, což byla vůbec poslední skladba, kterou za svého života nahrála. 

Nejvíce mezinárodní kategorií je cena pro nejlepší taneční album, kde se potkává Švédka Robyn, Australané Cut Copy, Francouz David Guetta, Kanaďan Deadmau5 a Američan Skrillex.

Na nominačním koncertu, kde nechyběli loňští vítězové, se představili například Lady Gaga, Katy Perry, Nicki Minaj či zmíněná vycházející folková hvězda Band Perry.

Solidností proti excesům

Nominační triumf dvojice Adele a Bruno Mars na úkor Lady Gaga je vítězstvím tradičních hudebních hodnot na úkor popového spektáklu. Třiadvacetiletá londýnská soulová diva Adele i o šest let starší zpěvák s původem z Havaje Bruno Mars jsou považováni za pokračovatele velkých hudebních tradic - mottownského soulu, respektive raného rock'n'rollu.

Foto: Reuters

Obojí ale vysvlékli z podvratných podtónů a v současném popovém spektru reprezentují spíše konzervativní retro proud. Jako kdyby Národní akademie hudebního umění a věd odhadla, že Amerika sužovaná krizí chce místo extravagance a výbojů spíš klid, solidnost a návrat do minulosti.

Adele a Bruno Mars navíc hravě propojují posluchačské spektrum napříč generacemi - což se Grammy bojujícím každoročně o přežití přenosu na televizní obrazovce rovněž velmi hodí. Přes své mládí oba shodně vystupují, jako kdyby jim bylo o dvacet let více.

Dalším signálem nominací je pokračující úpadek žánrů, které v posledních letech vládly výročním cenám i žebříčkům. Album My Beautiful Dark Twisted Fantasy hiphopového oligarchy Kanye Westa patřilo ke kritikou nejchválenějším deskám posledních let, ale kvůli pozdnímu datu vydání se už nevešlo do loňských nominací. Čekalo se, že letos výrazně promluví do hlavních kategorií, což se ale až na skladbu All Of The Lights nestalo.

S prázdnou odchází i country hvězdička Taylor Swift, jejíž multimilionový trhák Speak Now se do nominací za rok 2010 nevešel ze stejného důvodu jako deska Kanye Westa. Nominace ani nepotvrdily žebříčkovou dominanci taneční hudby, jejíž zástupce Skrillex si vysloužil pět nominací v méně důležitých kategoriích.

Kimberly Perry a The Band Perry
Kimberly Perry a The Band Perry | Foto: Reuters

Bruno Mars
Bruno Mars | Foto: Reuters

Letošní ročník Grammy se nese ve znamení razantního zúžení kategorií. Počet oceňovaných kategorií se snížil ze 109 na 78 sošek. Rozhodnutí Akademie provázely v létě protesty a někteří hudebníci dokonce zvažovali bojkot. Nevůli vzbudilo hlavně sloučení lokálních hudebních žánrů cajun, zaydeco nebo havajské hudby do jediné ceny pro regionální žánr a také osekání kategorií pro latinskoamerickou hudbu.

Protestující obvinili pořadatele z rasismu. „Akademie dva roky dělala analýzy a její rozhodnutí o změně kategorií vychází ze snahy rozpoznat vysokou hudební kvalitu a zachovat integritu cen. Nemá nic společného s rasami ani s etniky," reagovali pořadatelé.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy