Grammy bez favoritů. Nominace mají fun. i Frank Ocean

Karel Veselý
6. 12. 2012 12:28
Markéta Irglová se na seznam nominovaných dostala za muzikál Once
Fun
Fun | Foto: Reuters

Nashville - Zatímco vloni měly Grammy jasného favorita v podobě multiplatinové hvězdy Adele, právě vyhlášené nominace na výroční ceny amerického nahrávacího průmyslu za rok 2012 naznačují, že únorový ceremoniál v Los Angeles bude pořádně napínavý. Šest želízek v ohni totiž mají shodně pop-rocková kapela fun., rhythmandbluesový zpěvák Frank Ocean, britští folkaři Mumford & Sons, bluesrockoví The Black Keys a rappeři Jay Z a Kanye West.

Newyorské trio fun., které prorazilo díky druhé desce Some Nights, si zakusilo první chvíle slávy už při nominačním ceremoniálu přenášeném stanicí CBS - svůj hit We Are Young zazpívali společně s Janelle Monáe v symfonickém aranžmá v Bridgestone Arena v Nashvillu, kde se včera večer vyhlašovaly nominace.

Taylor Swift a LL Cool J
Taylor Swift a LL Cool J | Foto: Reuters

Průvodcem programu byl rapper LL Cool J s výpomocí od country zpěvačky Taylor Swift, jejíž singl We Are Never Ever Getting Back Together bude v kategorii Nahrávka roku soupeřit právě s hitem fun., soulovou baladou Thinkin Bout You Franka Oceana, skladbou Lonely Boy od The Black Keys, Stronger od Kelly Clarkson a virálním hitem Somebody That I Used to Know belgicko-australského zpěváka Gotye.

Frank Ocean (channel ORANGE), The Black Keys (El Camino) a fun. (Some Nights) se uchází i o druhou hlavní sošku - album roku. Soupeři jim budou Jack White za sólovou desku Blunderbuss a Mumford & Sons s novinkou Babel, která v prvním týdnu prodala za oceánem 600 tisíc kusů. Ocean a fun. jsou favority také mezi objevy roku, kde v nominacích figurují po boku bluesrockerů Alabama Shakes, country zpěváka Huntera Hayese a folkovou skupinou The Lumineers.

O čtvrtou „všeobecnou" kategorii Píseň roku oceňující autory, a ne interprety se uchází anglický zpěvák Ed Sheran (The A Team), soulový bard Miguel (Adorn), tým za virálním hitem Call Me Maybe Carly Rae Jepsen, fun. za We Are Young a autoři skladby Stronger z repertoáru Kelly Clarkson.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Ženy v menšině, nula pro Biebera i Del Rey

Národní akademie hudebního umění a věd, která každoročně Grammy vyhlašuje, letos namíchala žánrově vyvážený nominační koktejl, ve kterém jsou zastoupeny všechny úspěšné segmenty hudebního průmyslu. Stejně jako do prodejních hitparád, i tady výrazně promluvily hity, které se do žebříčků prodraly díky popularitě na YouTube. Gotye a Carly Rae Jepsen ale zastínili fun., kteří dokázali svůj internetový hit podpořit i slušným albem.

Janelle Monáe
Janelle Monáe | Foto: Reuters

Možná se čekalo víc nominací pro americké country, kterému se v posledním roce mimořádně dařilo. Jenže největší žánrová hvězda Taylor Swift vydala svoji novou desku až po uzávěrce nominací, a tak tradiční americkou hudbu v hlavních kategoriích zastupují paradoxně jen Britové Mumford & Sons, kteří se uchází i o cenu Nejlepší album žánru americana.

Mezi nejsledovanější nominace nepronikla ani taneční elektronická hudba, která měla za oceánem také dobrý rok - výraznější úspěch slavil jen Thomas Wesley Pentz alias Diplo, který bude bojovat o titul Producent roku s Danem Auerbachem z The Black Keys, Jeffem Bhaskerem (podepsaným pod albem fun.), Markusem Dravsem (Mumfor&Sons, Coldplay) a hiphopovým hitmakerem Salaamem Remim (Amy Winehouse, Nas).

Akademie nicméně letos úplně zapomněla na ženské interpretky. Nejúspěšnější jsou Kelly Clarkson a Rihanna s třemi nominacemi, country stálice Carrie Underwood má dvě. Adele, která si vloni odnesla šest sošek a jejíž 21 se i letos stane v USA nejprodávanější deskou roku, může přidat jednu další za koncertní provedení Set Fire To The Rain z jejího živého alba/DVD.

Komerční úspěch letos zase takovou roli při nominacích nehrál. Absolutně naprázdno vyšel Justin Bieber i aktuální teenagerské hvězdy One Direction. Ani milionový prodej alba Tuskegee nepomohl Lionelu Richiemu a s nulou odchází i hvězdičky Lana Del Rey a Nicki Minaj. Více než tři nominace v žánrových kategoriích určitě čekal i rapper Drake.

Souboj Bill Clinton vs. Michelle Obamová

Nezapomnělo se na veterány - Paul McCartney se s Kisses On the Bottom uchází o Nejlepší tradiční popové album s vokály, Bruce Springsteen bojuje o nejlepší Rockový výkon (We Take Care of Our Own) a Rockové album (Wrecking Ball) a v metalové kategorii figurují třeba Iron Maiden nebo Megadeth. U2 by mohli přidat do své sbírky sošku za dokumentární film From the Sky Down o natáčení slavné desky Achtung Baby.

Foto: Reuters

V kategorii Nejlepší alternativní album se utkají Fiona Apple, Björk, M83, Gotye a Tom Waits. Nejlepší klip můžou mít Foster The People (Houdini), M.I.A. (Bad Girls), Rihanna (We Found Love), francouzský Woodkid (Run Boy Run) anebo Jay-Z a Kanye West za Church in the Wild, který režisér Romain Gervais natáčel v Praze.

Další českou stopu v nominacích najdeme mezi nejlepšími záznamy muzikálů nebo divadelního vystoupení, kde mezi pěti vyvolenými je i Markéta Irglová v roli koproducentky a autorky písní z broadwayského muzikálu na motivy filmu Once, v němž figurovala po boku irského zpěváka Glena Hansarda. Na desce Once: A New Musical ale jejich role zpívají Steve Kazee a Cristin Miliot.

Na sošku si může brousit zuby Bill Clinton za album mluveného slova Back to Work: Why We Need Smart Government for a Strong Economy. Soupeřem mu ale bude manželka současného prezidenta Michelle Obamová se zvukovou podobou svého zahradnického alba American Grown.

Vítězové 55. ročníku cen Grammy budou známí 10. února večer. Ceremoniál znovu proběhne v losangelském Staples Center. Kompletní podobu nominací ve všech 81 kategoriích najdete na www.grammy.com

 

55. Grammy - hlavní nominace

Foto: Profimédia

Nahrávka roku

The Black Keys - Lonely Boy
Kelly Clarkson - Stronger (What Doesn't Kill You)
Fun featuring Janelle Monae - We Are Young
Gotye featuring Kimbra - Somebody That I Used to Know
Frank Ocean - Thinkin Bout You

Album roku

Foto: Aktuálně.cz

The Black Keys - El Camino
fun. - Some Night
Mumford & Sons - Babel
Frank Ocean - Channel Orange
Jack White - Blunderbuss

Píseň roku

Alabama Shakes
Alabama Shakes | Foto: Aktuálně.cz

Ed Sheeran - The A Team
Miguel - Adorn
Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
Kelly Clarkson - Stronger (What Doesn't Kill You)
fun. featuring Janelle Monae - We Are Young

Objev roku

Alabama Shakes
Fun
Hunter Hayes
The Lumineers
Frank Ocean

 

Právě se děje

Další zprávy