Gossip jsou kapelou společenské změny

Pavel Turek
23. 7. 2009 9:30
Americké feministické trio debutuje u velkého labelu
Foto: Lee Broomfield

Recenze - Stačil jediný singl v jediném Soulwax remixu, aby se ze středoškolského otloukánka v prudérním arkansaském maloměstě stala nejvýraznější ikona indie scény.

Standing in the Way of Control je nejpoutavější hudební příběh roku 2006, kdy trio Gossip vydalo stejnojmennou třetí desku na labelu Kill Rock Stars. Z titulního singlu, který se navážel do americké legislativy neumožňující sňatky stejných pohlaví, se okamžitě stala hymna všech parties s nejchytlavější představitelnou basovou linkou.

Foto: Aktuálně.cz

Slovo punk jako kdyby v tu chvíli zase získalo nějaký, alespoň krátkodobý význam. Z outsiderky Beth Ditto, která by měla být podle všech zvrácených pojetí "normálnosti" deklasovaná - lesba s nadváhou - se najednou stala vostrá a uznávaná mluvčí doposud nijak nereprezentované minority.

Přesně tohle je revoluce a důvod, proč se zakládají kapely: abyste všem ukázali, že ne "vy", ale "oni" se pletli, když se vám vysmívali.

O tři roky později má  Beth Ditto status pro bulvár zajímavé celebrity, která si hýčká svoji tloušťku, a Karl Lagerfeld ji pokládá za současný opravdový symbol krásy. Nechává se fotit nahá na obálky časopisů a navrhuje vlastní módní kolekci pro značku Evans, inspirovaná svojí kamarádkou Kate Moss, která se spojila s Topshopem.

Foto: Lee Broomfield

Obvinění ze zaprodání vyvrcholilo, když je z labelu Kill Rock Stars pro major Sony zlanařil Rick Rubin (producent pozdních alb Johnnyho Cashe nebo Red Hot Chili Peppers) a sám jejich korporátní debut produkoval. 

Kolem Gossip se toho v mezičase od Standing in the Way of Control a novinkou Music for Men odehrálo tolik nehudebního, že málem zapadlo to, jaká vlastně jsou kapela a jak fenomenální je Beth Ditto zpěvačka s kapacitou Arethy Franklin, která se nebojí rozkřápnout čistý hlas v bestiálním řevu.

Music for Men si už podle názvu a obalu znovu zahrává s ambivalencí pohlaví. To když tváří kapely najednou není záměrně Beth, ale androgynně stylizovaná bubenice Hannah Blilie a jako první singl si Gossip vybrali Heavy Cross o vyrovnávání se s homosexualitou.

Čtěte také: Hedonistickému chaosu na Meltu vévodí ženy

Nové album hudebně přesně reflektuje posun, který Gossip prodělali na úrovni společenské akceptovatelnosti.  Bylo by od nich falešné pokoušet se znovu o undergroundový zvuk, když se z nich stali prominenti, a tak je nové album - ve srovnání se Standing in the Way of Control, které nahráli během pár dnů - okázale taneční, blyštivé a pečlivě produkované. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Od vzteklé riot grrl roviny se Beth Ditto na Music for Men přiblížila přednastaveným disco stereotypům gay kultury. Což je faktor, který ve výsledku trochu ubíjí hudební kreativitu a nahrává většinovému přijetí, byť si v textech pořád uchovává hravou kousavost sloganu: Men in love - with each other. 

Gossip v diskotékové nákaze následují jiná původně animálně agresivní tria jako Yeah Yeah Yeahs nebo Noisettes; ovšem pro Gossip to vlastně není taková změna, groove měli v základě vždy, nyní jej pouze ryze netaneční producent Rick Rubin vytáhnul na světelnou show. 

Foto: Lee Broomfield

A i když Music for Men zdaleka není takové zjevení a od Standing in the Way of Control se Gossip posunuli pouze změnou aranží a remixem zvuku, uspěli v misi zůstat kapelou nesjednotitelných protikladů.

Kapelou, která si pozve od podstaty rockového producenta, aby se pokusil najít osmdesátkový vibe. Kapely, které se pokouší neztratit podvratnou identitu u nadnárodní firmy. Kapely, která pokládá sex v první řadě za politikum, ale přitom vylučuje afrodiziakální feromony ve stejném množství jako makakové. Kapely, jejíž feministická zpěvačka opovrhující anorektickým trendem krásy se stala miláčkem top modelek.

Říct o Gossip, že jsou kapela společenské změny, není nijak nadhodnocené; někdy to dokonce převyšuje jejich zjevné hudební úspěchy. Ale jestli přesně tohle není to, po čem všichni punx touží, tak od teď se budu živit už jen opečenýma veverkama jako burani v Arkansasu.

Gossip: Music for Men, CD, 43 minut, vydala firma Columbia / Sony Music 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy