Gorillaz pouštějí na webu Albarnův schizofrenický deník

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
26. 12. 2010 15:00
Spoluzakladatel kapely ho nahrál na iPad při turné
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Spoluzakladatel Gorillaz Damon Albarn splnil slib. Fanoušci o Vánocích dostali od kapely dárek: na webu kapely je od 25. prosince nové, v pořadí čtvrté album skupiny. Za registraci je deska k poslechu zdarma jako stream, členové placeného fanclubu si ji mohou stáhnout. Nahrávka nazvaná The Fall, která vznikla na Albarnově iPadu, by se později měla objevit ke koupi v interntových obchodech i jako fyzický nosič.

Podle Albarna je to možná vůbec první deska, jež vznikla na appleovském tabletu, do kterého se prý zamiloval. Pokud je za těmi slovy nejen technologické nadšení, ale i případná reklamní smlouva, pak svou popularitu aspoň prodává rovnoměrně oběma největším počítačovým soupeřům - Applu a Microsoftu. Na podzim propůjčil jednoho ze čtyř virtuálních členů kapely, basáka a špindíru Murdoca, Billu Gatesovi, aby mu pomohl prezentovat nový Internet Explorer 9.

Foto: Aktuálně.cz

Deska vznikala během posledního měsíce po hotelových pokojích během turné po USA; k fanouškům se dostává bez dalších studiových úprav. "Dělal jsem ji na cestě," říká k desce Albarn. "Prostě jsem nahrával den za dnem jako deník svých zážitků v Americe. Kdybych nechal vydání na Nový rok, pak by cynici říkali: Jo, on to ještě dodělával - když to vydám hned, pak budou všichni vědět, že to upravované nebylo, protože jsem pořád ještě na cestách."

Na Štědrý den byl na internetu klip k první písni Phoner To Arizona. O den později, na Boží hod, se tu objevilo celé patnáctipísňové album. Na skladbách se kromě dvacítky hudebních aplikací pro iPpad podíleli další hudebníci z excelentní koncertní sestavy, která vyrazila na turné k desce Plastic Beach - zpěvák Bobby Womack, členové Clash Paul Simonon a Mick Jones nebo klávesista Jesse Hackett a kreslíř Jamie Hewlett.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Deska pokračuje ve filmově melancholickém zvuku alba Plastic Beach, i když podle prvních ohlasů úplně nedosahuje na jeho laťku. Recenzenti ale chválí celý "iPadovský kreativní koncept" a popisují Albarnův hudební deník jako schizofrenické zápisky na Twitteru.

Není jasné, jestli nebude nové "cestovní" album také dárkem na rozloučenou a alespoň na čas poslední nahrávkou. Spoluzakladatel kapely, grafik a výtvarník Hewlett, prohlásil, že je možná načase projekt opustit. "Tohle by byla skvělá chvíle dát skupině sbohem," řekl. "Takovéhle turné se všemi těmi lidmi, to se povede jen jednou. Je to zážitek, jaký se v životě neopakuje." 

Foto: Aktuálně.cz

Na podzim se Gorillaz vydali na světové turné, první v historii kapely, a získali pro ně hodně z hvězdných hostů, kteří se podíleli na nahrávání třetího alba Plastic Beach. Šňůru začali ve Spojených státech, pak přes Evropu dorazili do Austrálie. Nové informace ale vyjádření o konci kapely mírní s tím, že by se mohlo jednat právě o prozatímní konec živého hraní.

Případná pausa či hibernace kapely možná souvisí s dalším angažmá dvou zakladelů kapely. Albarn připravuje s Hewlettem a s divadelním režisérem Rufusem Norrisem operu pro tzv. kulturní olympiádu, která bude součástí OH 2012 v Londýně. Na projektu se podílí Anglická národní opera a mezinárodní festival v Manchesteru.

Albarn už má na kontě úspěšnou operu Monkey: Journey to the West, ve které zkombinoval západní pop-music s čímskými zpěvy. Podrobnosti o novém díle nejsou známy. Mohlo by ale jít o spolupráci se slavným komiksovým scenáristou Alanem Moorem, autorem grafických románů V jako Vendeta, Strážci, Z pekla či Ztracené dívky. O jejich setkání a společné práci se mluvilo už loni.

Hyperaktivní Albarn také nedávno oživil superskupinu The Good, The Bad and The Queen a dal do kupy další band - s bubeníkem Tony Allenem a basákem Red Hot Chilli Peppers Fleou. Na jejich desce prý bude spousta afrických muzikantů.

Třetí, netrpělivě očekávaná deska Plastic Beach vyšla v březnu. Podle plánů měla být jedním z alb, které pomůžou zachránit hospodaření EMI; kreslená superskupina prodala 15 milionů kopií svých prvních dvou alb.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Napotřetí zadluženému kolosu sázka na vítěze nevyšla. I tentokrát však nahrávku velmi dobře přijali recenzenti - stejně jako všechny projekty šedé eminence britské pop-music. Své si na horších prodejích určitě vybrala krize hudebního průmyslu, navíc nahrávka nenabídla tak výrazný „prvoplánový" hit jako Clint Eastwood nebo Dare. 

Albarn sice třetí studiové album anoncoval jako nejpopovější desku, ale už před vydáním bylo zřejmé, že v jejich podání to bude spíš konceptuální hra s showbyznysem. Gorillaz tu pojali pop jako dobrodružství, při němž se provinilá potěšení z návykových melodií vylupují až po několika posleších zpod ambiciózních aranží a chytrých nápadů.

Skladby surfují na vlnách hip hopu, electra, afrobeatu, arabské vážné hudby i filmových soundtracků  - a k tomu stíhají rozehrát příběh o obřím umělém ostrově postaveném z odpadků, na nějž byli členové kapely uneseni.

Foto: Aktuálně.cz

Hudbu doplnil tradičně propracovaný a aktualizovaný web kapely. To vše zastřešuje konstrukce se zřejmou pointou: plastikový ostrov není bájné místo v oceánu, nýbrž náš multimediální svět umělé reality, do kterého jsme byli uneseni médii. Damon & spol. se prohrabují popkulturními odpadky a skládají z nich filmově melancholickou hudbu o rozkládající se civilizaci.

S deskou záhy Gorillaz vyrazili na festivaly: už v dubnu hráli pro 400 tisíc lidí jako headlineři kalifornské pouštní přehlídky Coachella, představili se v dánském Roskilde i na španělském Benicassimu; v červenci zaskočili jako hlavní hvězdy na Glastonbury za U2, když se Bono po zranění musel podrobit operaci páteře.

 

Právě se děje

Další zprávy