GnR, Redhoti a Beastie Boys míří do Síně slávy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 12. 2011 12:13
Ceremoniál se uskuteční 14. dubna příštího roku
Foto: Reuters

New York - Skupiny Guns N' Roses a Red Hot Chili Peppers byly nominovány do Rokenrolové síně slávy, která je už čtvrt století svatyní příznivců "nejpopulárnějšího hudebního směru v historii". Do clevelandské síně je doprovodí skotský písničkář Donovan nebo hiphopové trio Beastie Boys.

Nadace Rock and Roll Hall of Fame byla založena v dubnu 1983 a za úkol si dala šířit slávu a osvětu o zakladatelích rokenrolu. U jejího zrodu stála malá skupina vlivných lidí z hudebního průmyslu.

Vůbec první rokenrolové celebrity byly do Síně slávy uvedeny v roce 1986 v New Yorku. Byli mezi nimi právě "praotcové" rokenrolu Chuck Berry, Ray Charles, Everly Brothers, Buddy Holly nebo Elvis Presley.

V čele nejnovějšího seznamu nových členů Síně slávy je skupina Guns N' Roses, která svůj vrchol prožila na přelomu 80. a 90. let minulého století. Proslavila se zejména písněmi Welcome to the Jungle, Sweet Child O' Mine a November Rain.

Jedinou ženou v letošní nominaci je zpěvačka a textařka Laura Nyrová, která spolupracovala se skupinami 5th Dimension a Blood Sweat & Tears. Nominaci získala i britská rocková formace The Small Faces/The Faces, jejímž členem býval Rod Stewart. Ten tak bude do síně uveden už podruhé, nominován byl už v roce 1994 v kategorii sólových zpěváků.

Ceremoniál uvedení do rockové Síně slávy se uskuteční 14. dubna příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy