Gnarls Barkley: tanec v rytmu epilepse

Jan Šprincl
5. 6. 2006 10:00
Recenze - Na fotkách vypadají jako dva prosťáčci, co měli problém dokončit zvláštní školu, ale dělají nejchytřejší hudbu široko daleko. Gnarls Barkley.

S albem St. Elsewhere, které je od posledních květnových dní nabízeno i českým posluchačům, je to už možné napsat bez pochybností. Danger Mouse je borec.

Producent, jenž výtečným Grey Albem  - smíchal White Album od Beatles s rapem Jay-Z - dokázal rozvířit debatu o podobě autorských práv v internetovém věku, své kvality potvrdil i v "komerčním sektoru" jako producent alba Demon Days od Gorillaz. A výsostné postavení dokazuje i v dalším "bočním" projektu. Tím je Gnarls Barkley, do kterého přizval zpěváka a rappera Ce-Loo Greena. Spolu natočili nejzajímavější album první poloviny letošního roku.

Foto: Warner Music

Zapomeňme na Hey Ya od OutKast i na rádii provařenou Love Generation Boba Sinclara, skutečným hitem letošního léta je Crazy. S nezbytným retro nádechem stojí na mixu italského autora soundtracků Rebeverberiho, pichlavých smyčcích a vysokém hlasu Ce-Loo.

Píseň má volnější tempo, ale je v ní cosi neurotického - také se tu řeší hranice mezi normálností a posedlostí. Ce-Loo jako autor textů má vůbec zajímavá témata: často podléhá depresi, jindy řeší sebevraždu a potřetí třeba nekrofilii. "Jsem náladový a zasmušilý chlapík," říká.

Budiž, jenže při poslechu jeho frázování a pohledu na fotografie, na kterých se s Danger Mousem stylizují jako hrdinové filmů Mechanický pomeranč, Matrix nebo Waynův svět, člověka musí napadnout, jaké myšlenky nebo drogy se jim oběma ještě honí hlavou.

Infobox
Autor fotografie: Warner Music

Infobox

Danger Mouse má dost hudebních nápadů a se skladbou je často hotový během dvou minut. Pak přejde k další a během sedmatřiceti minut nás provede gospelem, funkem, soulem, hip hopem, r´n´b i drum´n´bassem. "Nazývám to psychedelickým soudem," řekl Observeru, "psychedelii teď hodně poslouchám, mám rád ty zvláštní nahrávky ze šedesátých a sedmdesátých let, jsou experimentální a zároveň melodické." Jeho skladby ale nepostrádají originalitu a lehkost a jako celek je St. Elsewhere silně návykovým albem; jak se říká v oné reklamě "chytne a nepustí".

Důvody jsou vlastně jednoduché, přímočará melodie vytvořena díky komplikovaným samplům Danger Mouse a doprovázená bláznivým zpěvem Ce-Loo. St. Elsewhere je albem hudebníků, kteří stojí na hraně mezi genialitou a šílenstvím; albem natočeným ve fascinujícím epileptickém rytmu.

Gnarls Barkley: St. Elsewhere. CD, 37 minut, Warner Music, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy