Glosa: The Prodigy v Trutnově plivli do tváře všem kritikům

Petr Adámek Petr Adámek
24. 8. 2015 10:30
Osmdesátiminutová show The Prodigy plná hutných beatů, ostrých světel i burcování zakončila čtyřdenní festival v Trutnově. Více v glose Petra Adámka.
The Prodigy (T in the Park - Perthshire)
The Prodigy (T in the Park - Perthshire) | Foto: ČTK

TrutnovThe Prodigy se před českým publikem ukázali po třech letech od festivalu Rock for People a rozhodně měli co napravovat. Jednak na sebe tehdy na královéhradeckém letišti nechali čekat přes čtyřicet minut, na pódiu pak působili bezzubě a bez energie. Víc než o vystoupení samotném se tak po koncertě diskutovalo o tom, co kapelu zmíněnou třičtvrtěhodinku vlastně zdrželo…

I tentokrát si britští electro-pionýři vydupali speciální bezpečnostní opatření. V backstage probíhaly manévry hodné příjezdu amerického prezidenta, omezení pohybu před a po jejich setu se negativně dotklo i před nimi hrajících The Subways. Oficiálně také platil zákaz focení. Více hvězdných manýrů kapela na seznamu naštěstí neměla a prostoj, s nímž se objevila na pódiu, tentokrát stáhla na „pouhých“ deset minut.

Svoji osmdesátiminutovku odpálili Liam Howlett, Keith Flint a Maxim Reality doprovázení bubeníkem a kytaristou o mnoho třaskavěji než posledně. Nepříliš výrazná The World’s On Fire ze setlistu zmizela a do lačného publika u hlavní stage poslali rovnou jeden ze svých největších hitů Breathe. Pětice postavila celou svoji show zejména na tvrdých nesmlouvavých beatech a celkově působila o mnoho agresivněji než kdy dřív.

Od zmíněné poslední návštěvy se u The Prodigy změnila jedna zásadní věc. Na pažbě přibyl kapele zářez v podobě letošní studiové nahrávky The Day Is My Enemy a někdejší raveoví králové potvrdili, že vypalovačky jako Wild Frontier nebo titulní The Day Is My Enemy mají v koncertním setlistu místo zcela po právu. Z nesinglových kousků má naživo ohromnou sílu zejména Roadblox.

Maxim, jak je jeho zvykem, burcoval diváky ve stylu „Where are my Prodigy people? Where the fuck are my people?“ na samé hranici otravnosti, ovšem oba MC byli toho večera v dobrém rozpoložení. Sestava se během setu neuchýlila k fádnímu přehrání studiového materiálu a několik skladeb zaznělo v netradičních koncertních verzích. Slušivý make-up dostala třeba výbušná Firestarter, které na atmosféře přidala i „ohnivá“ světla. O efektním světelném parku a stroboskopové palbě netřeba v případě The Prodigy mluvit.

Ohledně počtu diváků pořadatelé tradičně příliš sdílní nejsou. Ke spokojenosti tak musí stačit informace, že do areálu Na Bojišti dorazilo na koncert britských bouřliváků víc lidí než loňský rok na Patti Smith, tedy přinejmenším deset tisíc.

Zlí jazykové už přes deset let tvrdí, že The Prodigy jsou vyčpělí a za zenitem. Jejich trutnovský koncert, pro pořadatele prý finančně nejnáročnější vystoupení v historii festivalu, na tyto komentáře odpověděl pohrdavým plivancem.

Hodnocení: 80 %


Chcete mít přehled o aktuálním dění v kultuře? Sledujte kulturní rubriku Aktuálně.cz na Facebooku!

 

Právě se děje

Další zprávy