Glosa: Do Prahy přijel cirkus Kryštof. Chyběli jen medvědi na kolech

Petr Adámek Petr Adámek
28. 10. 2015 11:06
Pokud se před třemi lety kolem vydání Inzerátu zdálo, že se Kryštof dostali na úplný vrchol, z něhož bude následovat už jen pěšinka směrem dolů, aktuální turné veškeré obavy vyvrací. Přestože není pochyb o tom, že kapela si svůj úspěch a vyprodané největší haly poctivě vydřela, vedle ohromné píle a skladatelského talentu se však nad tím vším (kromě létajícího Krajča) vznáší pocit chladnokrevného kalkulu.
Richard Krajčo (Kryštof)
Richard Krajčo (Kryštof) | Foto: ČTK

Uprostřed noci, nějakých pět hodin po prvním ze dvou pražských koncertů, se Richard Krajčo svěřil na Facebooku, že pročetl všech 226 dosavadních komentářů k pražskému koncertu a že se mu bude skvěle spát. Připojil ještě pár smajlíků, zmínku o své současné přítelkyni Karin Babinské a neformální popřání na dobrou noc. V jenom krátkém postu tak přesně vystihl, s jakými kartami momentálně jeho kapela hraje.

Frontman velmi aktivně a důsledně řeší ohlasy a kritiky počínání své kapely. Na tom by samo o sobě nebylo nic zvláštního. Kvantita (rozuměj: množství prodaných desek a počet fanoušků) je v pop music zcela zásadní faktor a zpětná vazba je pro její řízení velmi užitečným nástrojem. Kryštof se však až příliš často uchylují k obyčejné samožerské sebechvále, která v navenek šikovně milém balení opakuje jediné: jsme ti nejlepší, naše deska je skvělá, naše koncerty jsou bombastické.

Sestava původem ze severu Moravy skvěle nakládá i s emocemi. Jak jinak si získat přízeň fanoušků než jim být co nejblíž. Doslova na dotek! Zorganizovat vlastní festival, kde je osobně přivítám, ráno s nimi vyběhnu na rozcvičku, vytroubím do světa, že stejně jako oni spím pod stanem. Nebudu hvězda, budu stejně obyčejný člověk jako Karel nebo Helenka. To mají lidi rádi. Stejně tak milují sdělení osobního rázu.

Kapela Kryštof
Kapela Kryštof | Foto: ČTK

Trefou do středové desítky jsou pochopitelně děti. Ve videoklipu, ale i v záři reflektoru přímo na koncertě, když si frontman pro scénku s dárkem vybere sotva desetiletou fanynku a na závěr jí vlepí pusu na tvář. To všechno Kryštof, resp. Krajčo dělá a to všechno má úspěch.

Co chtějí pasivní hudební fanoušci, kteří na koncert zavítají jen sporadicky? Velkolepou show. A stohlavý tým kolem kapely vymyslel bez nadsázky bombastické představení. Aktuální turné hraje doslova všemi barvami, děla chrlí páru, konfetovače jsou v nejvyšší pohotovosti, kapela se pravidelně vydává mezi lidi na velké molo a nechybí ani vysokozdvižné plošiny.

Koncert je proložený nacvičenými vtípky a nejrůznějšími gagy. Vedle několika skutečně vtipných pohotových reakcí se však Krajčo snížil i k laciným sexuálním dvojsmyslům s fanynkou z davu, která mu měla „vyndat“ a „podržet“. A hala se pochopitelně směje...

Ve scénáři najdeme i iniciování mexické vlny, tuny úsměvů a dobrosrdečnosti i efektně létajícího zpěváka nad hlavami diváků. Chyběli snad jen medvědi na kolech.

Kryštof vědí, jak napsat líbivou skladbu, jak ji šikovně zaranžovat, od koho ji nechat zprodukovat. Stejně tak dokážou vymyslet show na světové úrovni, snad jen zbytečně přeplácanou, která lidi zvedne ze sedaček. A také vědí, že i přízeň lidí se dá tak trochu koupit.

Hodnocení: 75 %

Turné kapely Kryštof sponzoruje Babišův Agrofert, frontman Richard Krajčo ale vylučuje, že by se stal trumfem v předvolební kampani hnutí ANO. V politice se rozhoduje podle toho, co považuje za dobré. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy