GLOSA Comeback Lucie: Nenechte si dát šrouby do hlavy!

Marek Pros Marek Pros
16. 5. 2014 15:39
Návrat jedné z nejzásadnějších českých kapel na koncertní pódia je bezesporu tuzemskou hudební událostí číslo jedna.
David Koller
David Koller | Foto: Staropramen

PrahaLucie se na halové turné připravovala téměř rok a svou sehranost otestovala na vybraném vzorku v pražském klubu Retro Music Hall. Dvouhodinový koncert byl především hudební exkurzí do dětství a mládí téměř osmisethlavého publika, které si "zahřívačku" před halovým turné hodlalo užít až do poslední kapky potu.

V Retru se hlavně vzpomínalo. Vždyť jen z debutového alba přehráli Kodym, Koller, Dvořák a P.B.CH. sedm skladeb! Nešlo ale o sentimentální brnkání padesátníků, kteří se omylem stali svým vlastním revivalem. Lucii to totiž (docela) šlape i v roce 2014.

Jednoduchý luxus

Alfou a omegou je Kollerova muzikální houževnatost a pěvecká živelnost. V klubu se až na jeden případ (Noc) ani jednou neschov(vá)al za vizuální berličky světel a efektů, bez kterých se Lucie v českých a moravských halách neobejde. Pražský koncert byl ryzí a místy i syrovou rockovou náloží, kterou v sobě nechali diváci spontánně explodovat, a kdyby ten večer vypadl v Retru elektrický proud, bez problému by odezpívali zbytek show sami (jak v případě skladeb Panic, Medvídek, Amerika, Šrouby do hlavy a mnoha dalších).

Lucie - setlist koncertu v Retro Music Hall v Praze
Autor fotografie: archiv kapely

Lucie - setlist koncertu v Retro Music Hall v Praze

Amerika, Pohyby, Daniela, Lucie, Vona říká jó, Nech to stát, Srdce, Kengi, Mít tě sám, Laura, Utíkej, Noc, Sen, Zkamenělý dítě, Medvídek, Šrouby do hlavy, Lovec, střelec, doktor & vědec, Panic, Oheň, Černí andělé, Krev a r'n'r, Dotknu se ohně, Troubit na trumpety by se nám líbilo

Lucie odehrála v dobrém slova jednoduchý a nenáročný koncert bez výrazného momentu překvapení (nová písnička, aranže, hosté atd.); bubenický duel otce a syna Kollerových byl jen příjemným diváckým zpestřením než povedeným muzikantským bonbónkem. Pánové se příliš neobjímali, nedojímali ani neusmívali. Rutině odehranému večeru zkrátka chyběla dětinská radost z hraní a z toho, že jsme zase spolu! 

Comeback Lucie je dobře načasovou marketingovou záležitostí. Českých kapel, které by dokázaly vyprodat domácí haly, je až k uzoufání málo. Když opomeneme Kryštof, tak zbytek tzv. velkých skupin na podobné koncerty rezignoval a z pohodlnosti dělá exkluzivitu (Kabát, Chinaski). Lucie není v žádném případě v životní formě a nelze očekávat, že rokem 2014 započne nová epocha této kapely. Nadcházející turné bude podle pražského koncertu nanejvýš důstojnou a příjemnou oslavou. Nic víc od comebacku radši nečekejte. 

 

Právě se děje

Další zprávy