Glosa: BBC táhne ke slávě synthpopové trio Years & Years

Karel Veselý
Aktualizováno 12. 1. 2015 18:53
Vizionářská anketa BBC Sound of... předpovídala kariéru Adele i Ellie Goulding. Komu věští slibnou budoucnost britští hudební odborníci v roce 2015?
Years & Years.
Years & Years. | Foto: Years & Years

Glosa - Zpravodajský server BBC vyhlásil potřinácté výsledky zavedené ankety Sound of... pro rok 2015. Odborníci z hudebního průmyslu v ní hledají interprety s největší šancí zazářit v následujících dvanácti měsících a jejich předpověď má obvykle sebenaplňující se funkci: vítězům se dostane tolik mediální pozornosti, že to vynahradí nákladné reklamní kampaně.

BBC Sound of 2015
Autor fotografie: Aktuálně.cz

BBC Sound of 2015

Podle kritiků známé ankety BBC Sound of... je dobré si zapamatovat následující jména, která se letos prosadí na britské (potažmo globální) popové scéně:
1. Years & Years
2. James Bay
3. Stormzy
4. Raury
5. George the Poet

Objevem pro rok 2015 je londýnské trio Years & Years, které míchá synthpop s ohlasy R&B. „Hrají taneční hudbu se skutečným srdcem a duší. Budou tady s námi spoustu dekád.“ prohlašuje o kapele James Cabooter z deníku Daily Star.

BBC Sound Of... často předpovídá trendy pro následující sezonu, výsledky jeho třináctého ročníku ale spíše naznačují, že na scéně bude pokračovat roztříštěnost stylů a žánrů, v níž jen těžko najdete nějaký dominantní proud. Vítězní Years & Years jen posouvají současný synthpopový revival (La Roux) blíže klubům, na dalších místech jsou písničkáři, rapeři nebo souloví zpěváci. V první pětce bychom marně hledali ženskou interpretku nebo třeba nějakého zástupce agilní australské scény.

Poslechněte si song Desire od kapely Years & Years.
Poslechněte si song Desire od kapely Years & Years.

Čerstvě korunovaní Years & Years působí spíše dojmem projektu zprůměrovaného z několika aktuálních trendů. V jejich skladbách zní sexy osmdesátky, návrat taneční hudby deváté dekády a v rozhovorech tvrdí, že milují americké R&B ze začátku nového tisíciletí nebo současné producenty, jako jsou Diplo nebo Jai Paul. A o tom, že mají cit na hitové melodie, nepochybujte, nicméně nic absolutně novátorského od nich asi čekat nemůžeme.

Kapelu před pěti lety založil basák Mikey Goldsworthy s hercem Olly Alexandrem (mihl se třeba v seriálu Skins nebo filmu Vstup do prázdna) za mikrofonem. První singl vydali v roce 2012 a o rok později podepsali prestižnímu francouzskému tanečnímu labelu Kitsuné, kde vydali singly Traps a Real. Od loňského roku patří po Polydor a se skladbou Desire se vyšplhali na číslo 22 britského žebříčku. Kromě BBC je do svého „objevitelského“ žebříčku Brand New pro rok 2015 řadí i MTV.

James Bay: Hold Back The River.
James Bay: Hold Back The River.

Stříbro v BBC Sound of 2015 uzmul čtyřiadvacetiletý písničkář James Bay, který už na konci loňského roku vybojoval vítězství v paralelní anketě Critics Choice, kterou převezme na únorovém ceremoniálu výročních cen BRIT Awards.

Mladík navazující na současnou vlnu folkařů se srdcem na dlani (Tom Odell, George Ezra, Ben Howard) má za sebou trojici EPček a se singlem Hold Back the River se vloni v prosinci podíval do britské Top 20. Odjel turné s Hozierem a v roce 2013 si zahrál před Rolling Stones v Hyde Parku. Svůj debut Chaos and the Calm natáčel v Nashville s producentem Jacquire Kingem a k vydání je nachystaný na konec března.

Nepodepsaný, nezařaditelný a nepopový

Třetí místo patří zástupci grimeové scény (tedy britské mutace hip hopu) jménem Stormzy. Porota cení jeho inteligenci i žánrovou verzatilitu a vidí v něm pokračovatele hvězd grimeových inovátorů, jako jsou Dizzee Rascal nebo Wiley, na jehož loňské desce Stormzy hostoval.

Poslechněte si ukázku z tvorby rappera Stormzyho.
Poslechněte si ukázku z tvorby rappera Stormzyho.

Raperova kariéra se zatím odehrávala výhradně ve světě pololegálních mixtapes a kompilací a jako jediný z vyvolené patnáctky nemá nahrávací smlouvu, tudíž jeho úspěch v anketě těžko svádět na dobře odvedenou "tlačenku" labelu. Z grime scény poslední roky přichází zajímaví producenti i rapeři, ostatně v nominacích nechyběl ani další objev Novelist. Ze smečky hladových rapperů má ale Stormzy největší popový potenciál. Jak moc velký, se ukáže v nejbližších měsících.

Osmnáctiletého atlantského zpěváka Rauryho řadí novináři do škatulky soulu, ale spektrum interpreta na čtvrté příčce ankety je mnohem širší – od folku až po R&B pop. Navíc disponuje unikátním smyslem pro hymnické refrény, což dokazují singly Cigarette Song a God's Whisper, který operuje s šamanskými rytmy, gospelovým sborem či melodií španělky a zní jako nic menšího než chorál nastupující (vyvolené) generace.

Raury už upoutal pozornost Kanye Westa či britského producenta jménem SBTRKT, který s ním natočil singl Higher. A Lorde si ho pozvala na soundtrack k aktuálnímu dílu filmové série Hunger Games, který dostala za úkol připravit.

George The Poet: I Need.
George The Poet: I Need.

Velkým překvapením je páté místo pro třiadvacetiletého londýnského "umělce mluveného slova", který si říká George The Poet. Ve své tvorbě hledá cestu mezi poezií a rapem a oslovení novináři chválí upřímnost jeho textů, sociální komentář a výjimečnou schopnost vyprávět příběhy. To nejspíš nebude stačit na dobývání popových žebříčků, "Básníkovi Georgovi" nicméně věří vydavatelský gigant Universal a s jeho pomocí by se mohl výrazněji prosadit.

V jeho dosavadní diskografii zatím najdete pozoruhodné loňské EPčko The Chicken & The Egg, kde meditativní elektronické beaty doprovází jeho rozjímání nad vyrůstáním bez táty i vlastním otcovstvím. George The Poet už má za sebou hostování na skladbách hitmakera Naughty Boye, nu-jazzových stálic Herbaliser či producenta Labyrintha. Podobně ne-popový hudebník se mezi tipy na objevy BBC Sound Of... snad ještě neobjevil.

Sam Smith byl vloni zásah do černého

Zajímavá jména zůstala i za branami vítězné pětky. Písničkářka Rae Morris navazuje na epický pop Kate Bush, americký zpěvák Shamir má za sebou skvělé excentrické singly míchající electro, pop a R&B a severoirská folkařka SOAK umí už v sedmnácti napsat uhrančivé balady. Londýnské hudebnice Lapsley a Shura pak každá po svém míchají elektronické kutilství s indie popem a mohly by navázat na úspěchy Grimes. Vzrušení do rockové scény by měli přivést fanoušci devadesátkového grunge Wolf Alice anebo francouzsko-anglické kvarteto Sunset Sons. Žádná anketa z nich ještě hvězdy neudělá, ale dává jim minimálně slušnou výchozí pozici. O zbytek se už musí postarat sami.

Odborníci oslovení BBC se ve svých předpovědích netrefí úplně pokaždé, s loňským vítězem Samem Smithem se hlasující odborníci trefili takzvaně do středu terče. Teprve dvaadvacetiletý soulový zpěvák z Londýna absolutně naplnil předpoklady, že se stane „Adele v kalhotách“. Vždyť v roce 2014 nebylo mnoho komerčně úspěšnějších interpretů než on (v Británii ho předběhl jen Ed Sheeran, v USA Taylor Swift a soundtrack k filmu Doba ledová).

Jeho debut In the Lonely Hour prodal v zámoří i doma přes milion kopií a s hity Stay With Me a I'm Not The Only One vybojoval číslo jedna na britském a Top 10 v americkém žebříčku. A skvělý rok ještě Sam Smith završil šesticí nominací na ceny Grammy, a to ve všech hlavních kategoriích (album, píseň, nahrávka a objev roku).

Druhou z loňské ankety - zpěvačku Ellu Eyre - jsme mohli slyšet v létě na United Islands, ale její sólové singly se zastavily před první desítkou britského žebříčku a dlouhohrající deska Feline byla odložena na letošní rok.

Americká zpěvačka BANKS na třetím místě vydala nepříliš dobře přijaté album Goddess a singly rádioví dramaturgové ignorovali, zatímco další objev Sampha na vydání debutové desky teprve čeká. Další "success story" byl v roce 2014 písničkář George Ezra umístěný v BBC Sound of 2014 na pětce. Jeho skladbu Budapest ve velkém točila i česká rádia a debut Wanted on Voyage byl třetím nejprodávanějším albem ve Velké Británii za loňský rok. Výrazné úspěchy slavila i nominovaná FKA Twigs, jejíž LP2 patří mezi kritikou nejvychvalovanější desky loňského roku.

 

Právě se děje

Další zprávy