Glastonbury má největší kapely. A Gipsyho

kul, BBC
2. 6. 2007 10:00
Slavný britský festival odtajnil hudební menu
Foto: EMI

Praha - Vyprodáno, hlásil festival v Glastonbury ještě dřív, než se vědělo, kdo na něm bude hrát. Po dnešku mají fanoušci jistotu, že nekoupili zajíce v pytli.

Glastonbury Festival Of Contemporary Arts, největší hudební přehlídka pod širým nebem na světě konaná pravidelně na jihozápadě Anglie, oficiálně oznámila seznam účinkujících.

Jak se předpokládalo, největší hvězdou budou The Arctic Monkeys, mladí rockeři, kteří letos své kvality potvrdili druhým albem My Favourite Worst Nightmare. V pátek jim bude patřít hlavní Pyramid Stage, kde završí večer po dalších držitelích "nových kytar" - Bloc Party, The Fratellis a Kasabian. V dalších dnech má největší pozornost být soustředěná na The Kooks, The Killers, Manic Street Preachers, Kaiser Chiefs a veterány z The Who.

Foto: www.bjork.com

Čtěte recenzi na My Favourite Worst Nightmare: Arctic Monkeys podruhé. Rychle a zběsile

Čtete recenzi na koncert: The Killers proměnili Berlín na Samovo město

Čtěte recenzi na novou desku Kaiser Chiefs: Rozzlobená sebranka s uvědomělými názory

Čtěte recenzi na novou desku Bloc Party: Bloc Party kritizují víkendové válečníky

Čtěte recenzi na novou desku The Who: The Who zpívají, jací byli. Ale kdo ví

Mezi dalšími dvěma sty účinkujícícími glastonburského festivalu najdeme stálice britské scény jako je Paul Weller nebo Iggy Pop, ale i mladé hvězdy Lily Allen, Amy Winehouse, Klaxons a Miku, stejně jako kanadské Arcade Fire a spoustu elektronické hudby. Hned v pátek má zpívat i Björk.

Kompletní seznam účinkujících najdete na oficiálních stránkách festivalu

Gipsy
Gipsy | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Letošní line-up je tak dobrý, až jsme tím byli sami překvapeni," říká k soupisce hostů hlavní organizátor, farmář Michael Eavis, "od nejnovějších kapel po staré harcovníky, nic podobného ještě nikdo neviděl - nikdy nikde."

Vůbec poprvé se na Glastonbury podívají zástupci Česka jinak než v roli fanoušků. Projekt Gipsy.cz, který spojuje tradiční romskou hudbu s hip hopem, hraje 24. června na scéně Pussy Parlure.

Čtěte více: Gipsy.cz jedou na Glastonbury. Jako první z Česka

První tóny na festivalu zazní 22. června, ale kvůli kapacitě 177 500 návštěvníků (což je za tři desítky let konání akce nejvíc) festival své brány otevře od dva dny dříve. Konec produkcí je ohlášen na neděli 24. června.

Bez vstupenek by se na Glastonbury už neměl nikdo dostat, bezpečnostní oplocení bylo pro letošní ročník doplněno o novinku: zájemci o vstup se museli předem zaregistrovat a poslat organizátorům fotografii, i když ani tak neměli automatické právo na lístek. Rychlejší ze čtyř set tisíc fanoušků vyhráli a poslední lístky jdou do prodeje ještě tuto neděli v 9 hodin ráno.

 

Právě se děje

Další zprávy