Gipsy.cz jedou na Glastonbury. Jako první z Česka

gra
31. 5. 2007 16:50
Romská kapela začíná rapovat Evropě včetně MTV
Gipsy.cz při online rozhovoru pro Showbizz.cz
Gipsy.cz při online rozhovoru pro Showbizz.cz | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Češi by nejradši ukázali Evropě Kabát, ale evropské publikum se spíš nechá rozpálit hudbou Gipsy.cz. Nebyla to jen klasická hiphopová velkohubost, když rapper Gipsy tvrdil, že kapela míří za hranice.

Jejich videoklip Romano Hip Hop právě o víkendu startuje na evropské MTV v pořadu World Chart Express. Premiérové vysílání je v sobotu, reprízy 3. a 8. června.

Formace má za sebou už několik zahraničních vystoupení a díky spolupráci s londýnskou neziskovou organizací CM bude následovat další - na festivalu Pulse, kde si zahraje i brněnský Budoár Staré Dámy nebo Dan Bárta s Illustratosphere.

Ale Gipsy.cz nemíří jen na alternativní a world music akce. Čeká je účinkování na festivalu Glastonbury, který začíná 22. června. Jsou vůbec první českou kapelou v historii jedné z nejznámějších přehlídek na světě. Představí se na scéně Pussy Parlure, na hlavním pódiu se letos objeví The Arctic Monkeys, The Killers, The Who nebo Kaiser Chiefs.

Gipsy.cz zahrají i na festivalu Couleur Café v Bruselu, v plánu má také společné berlínské vystoupení s vídeňským projektem !DelaDap na večeru pořádaném Radiem Multikulti v Glashaus Areně.

Foto: Aktuálně.cz

Zájem o romskou kapelu, která prvky hip hopu spojuje s tradiční hudbou a současným popem, potvrzuje i osmé místo v evropské hitparádě world music, které si drželo album Romano Hip Hop. Žebříček World Music Charts Europe vzniká každý měsíc na základě hlasování pěti desítek publicistů, kteří písně world music nasazují do rozhlasů ve 23 evropských zemích.

Skladby z alba Romano Hip Hop už vyšly i na různých kompilacích.  Píseň Jednou na Gypsy Groove od slavného labelu Putumayo, Tajsa zase na kompilaci k festivalu Music Meeting; kapela se objeví i na červencovém sampleru italského časopisu World Music Magazine.

Gipsy.cz získali Anděla jako Objev roku a přijali účast v boji o finále písničkové soutěže Eurosong. Do Finska ale diváci poslali Kabát.

Hlavní osobností kapely je rapper Gipsy (Radoslav Banga), který v českém showbyznysu začínal jako popový producent a skladatel (vydal album pod pseudonynem Ramonis a je autorem písně Letím ke hvězdám pro finalisty SuperStar), měl hiphopovou kapelu Syndrom Snopp.

S ní se kurážně otíral o Romy s vírou, že když si z nich bude utahovat, nejlépe upozorní na jejich problémy. Teď nejvíc sil soustředí do projektu Gipsy.cz, ve kterém se setkal s houslistou Vojtou Lavičkou, kontrabasistou Janem Surmajem a jeho bratrem Petrem (kytara, akordeon, viola).

Gipsy.cz spolupracovali i s významnou postavou balkánské dechovky Bobanem Markovičem, který je pozval na turné a česko-romská kapela se přiblížila k  první lize world music.

"Je to chrlení ohně kolem sebe, jedeš za sebe a svůj názor. Připadá mi, že dělat hudbu je moje poselství. Nikomu nic nevnucuju. V tuhle chvíli se chci hlavně bavit a užívat si," říká o sobě a své tvorbě Gipsy.

 

Právě se děje

Další zprávy