Gipsy prská na hubu pro bílé i černé

Jakub Morc
9. 11. 2006 14:58
Praha - Gipsy.cz  v Lucerna Music Baru odehráli "spešl" koncert. Pokřtili album Romano Hip Hop, ale zklamal "zasranej zvukař". Uvnitř: AUDIO + FOTOGALERIE + VIDEOKLIP
Rapper Radoslav Banga aka Gipsy
Rapper Radoslav Banga aka Gipsy | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Vítejte na našem koncertě, který je tak trochu spešl," začal ve středu frontman Gipsy. Ale jestli po úvodních slovech někdo čekal spešl večírek, nedočkal se. "Celou dobu na něčem makáš, a jeden zasranej člověk ti to pak celý posere," nadával po koncertě Gipsy podle hiphoperských pravidel na zvukaře, který s ním prý dostatečně nekomunikoval.

V čele Gipsy.cz stojí dvě zvláštní postavy české scény. Kromě rappera Radoslava "Gispy" Bangy je to houslista Vojtěch Lavička. Doprovází je Petr Surmaj na akordeon a Jan Surmaj na kontrabas. Na křtu se ještě objevil bývalý člen Vladimír Demeter známý jako Žabák.

Nové album, které vychází pod značkou Indies Records 20. listopadu, pokřtila zpěvačka Monkey Business a dříve Liquid Harmony Tonya Graves. "Chci podpořit černou hudbu, proto jsem tady," nechala se slyšet. Jinak mluvil Gipsy, mimo jiné i autor hitu Lítat ke hvězdám z úvodní série Česko hledá SuperStar.

Tonya Graves: "Podpořím každou černou hudbu, proto jsem tady."
Tonya Graves: "Podpořím každou černou hudbu, proto jsem tady." | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"K hudbě mi pomohl strejda," vysvětloval publiku. "Podle mě to byl génius, hrál klasickou romskou hudbu a já se v jeho odkazu snažím pokračovat." Romská klasika tvoří polovinu zvuku Gipsy.cz - hlavně díky bratrům Petrovi a Janovi. "Pocházejí z rodiny Surmajů, jejichž hudba v romské komunitě patří k tomu nejlepšímu a populární je už několik generací," říká Jarmila Balážová, novinářka a ředitelka projektu Romano vodi.

"Naše muzika je střetem dvou zdánlivě odlišných stylů, tradiční romské hudby a hip hopu. Věřím, že tahle kombinace osloví co největší spektrum posluchačů," vysvětluje Lavička, proč se po zkušenosti v kapelách jako Deep Sweden, Álom anebo Do konce rozhodl věnovat zpoloviny svůj čas hiphopové kapele.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Deska vznikala dva a půl roku. Byla to neskutečná dřina, ale stálo to za to. Snad teď lidi pochopěj, že jsem skutečně muzikant a ne jen někdo, kdo si prská na hubu," říká Gipsy. Tím prskáním na hubu myslí beat box, z něhož něco málo ukázal.

Na desce Romano Hip Hop je patnáctka skladeb zpívaných střídavě romsky, česky a v angličtině. "Svým hip hopem chci dát najevo svoji naštvanost, všechno to, co mě trápí. Český zkorumpovaný politici, mizerná situace romských dětí a hlavně komouši, který na Romech nechali nesmazatelný stopy," vysvětluje Gipsy. Ale nezpívá jen pro Romy.

"Co na tom sejde, bílej nebo černej. Půjdeme do prdele a každej bude stejnej. Co na tom sejde, vole. Všecko se posere. Zaprodaný Čechy jsou a ne, že ne," vyjadřuje se v jednom refrénu, který se verbální agresivitou nijak nevymyká zbylým textům. "Co pro vás udělaj´ politici? Neudělaj´ pro vás nic. Serou na vás. A proto vás fuckujeme. Abyste se probrali a uvědomili si to."

Do Lucerna Music Baru přišla na křest slušná návštěva.
Do Lucerna Music Baru přišla na křest slušná návštěva. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Koncert trval zhruba dvě hodiny a výjimečný nebyl pouze křtem, který se zopakuje ještě v brněnském klubu Fléda 22. listopadu, ale i první veřejnou projekcí klipu k  singlu Romano Hip Hop.

"Natočili jsme ho během jediného dne v jedné tiskárně," říká Lavička o klipu, kde kromě kapely vystupuje na třicet tanečníků. Gipsy.cz se svojí novinkou chtějí objet celou republiku; turné plánují na začátek příštího roku.

 

 

Právě se děje

Další zprávy