Gingrich chce být Rocky. Narazil ale na autorská práva

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
31. 1. 2012 16:55
Žaluje ho autor hitu Eye of Tiger z filmu Rocky 3
Foto: Aktuálně.cz

New York - Republikánský prezidentský kandidát Newt Gingrich čelí obvinění, že na svých předvolebních shromážděních neoprávněně používá píseň Eye Of The Tiger ze snímku Rocky III.

Žalobu za "úmyslné a vědomé" porušení autorských práv podala u federálního soudu firma Rude Music. Její vlastník Frank Sullivan je spoluautorem písně, která vyhrála Grammy.

Foto: Reuters

Dokument cílí na kampaň Newt 2012 a lobbistickou American Conservative Union. Tato washingtonská organizace pomáhá řídit Gingrichovu kampaň a mimo jiné zveřejnila na YouTube video montáž i s inkriminovaným songem. Píseň z roku 1981 zní ve filmu pod záběry Rockyho tréninku. Podle žaloby ji začal Gingrich používat již v roce 2009. Pětistránková žaloba vyjmenovává příležitosti a mítinky, kde tento song zazněl.

Reaganův vyslanec

V dokumentu se dále uvádí, že už jako senátor apeloval Gingrich na dodržování autorského zákona. Nedávno při jedné debatě řekl, že není potřeba speciální norma proti internetovému pirátství, ale lidé by měli dodržovat a také využívat dosavadní dobré zákony.

Gingrich si je podle žaloby vědom porušení práv už proto, že sám je autorem či spoluautorem čtyřicítky prací, což vyneslo jeho firmě Gingrich Production mezi půl milionem až milionem dolarů.

Foto: Aktuálně.cz

Rocky III. znamenal v 80. letech zlom v dějinách akčních filmů. Do té doby bylo prakticky nemožné, aby pokračování filmů byla stejně úspěšná, nebo dokonce úspěšnější než původní snímek. Rocky III. byl výrazně ovlivněn videoklipovou estetikou a ostatní americkou popkulturou, např. wrestlingem.

Zatímco první Rocky byl v zásadě sociálně-realistickým melodramatem, třetí díl postavu outsidera Rockyho plně integroval do systému zábavy a velkovýrobny superhrdinů. Sylvester Stallone navíc v témže roce (1982) natočil i první díl Ramba.

Nicméně teprve Rocky IV. a Rambo II. v roce 1985 ze Stallonea udělaly přímo propagandistického zástupce Reaganovy politiky „uzbrojení Sovětského svazu". V obou snímcích se reflektoval přímý válečný konflikt nebo symbolicky „studená válka" mezi Západem a Východem. Stallone se v té době netajil podporou republikánů; v polovině 80. let se Hollywood nakrátko i kvůli dalším filmům jako Rudý úsvit nebo snímkům s Chuckem Norrisem stal továrnou na šíření konzervativní pravicové ideologie.

Až na Hitlera

Frank Sullivan žádá, aby soud používání skladby zakázal. Finanční požadavky zatím veřejně nesdělil. Odmítá říct, koho v nadcházejících volbách podporuje, ale tvrdí, že nejde o politické přesvědčení, nýbrž o to, aby prosadil dodržování autorských práv. Je to moje živobytí i odkaz, který bych rád předal, tvrdí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Už v minulé prezidentské kampani si Sullivan stěžoval, že píseň neoprávněně používají John McCain a Sarah Palinová a vyvolává to prý nesprávný dojem, že je podporuje. S McCainem se nicméně rychle dohodl na řešení.

Spoluautor písně Jim Peterik v nové kauze tak striktní není. Jeho žena prý byla od počátku Gingrichovým fanouškem a přesvědčila i jeho. I proto zřejmě hudebník nestojí za žalobou. Práva sice oba skladatelé sdílejí, ale v případě porušování jedná každý sám případ od případu - a ten současný prý Peterika vůbec netěší. Nicméně to podle něj neznamená, že by si diktoval, kteří politici smějí píseň použít. „Když se někdo snaží o změnu, dejme mu šanci … pokud to není Hitler," řekl.

Foto: Aktuálně.cz

Skladbu spolu napsali v Peterikově studiu na Stalloneovu žádost v roce 1981 - čtyři roky poté, co vznikla jejich skupina Survivor. Píseň prý byla hotová za 90 minut, ale pak několik týdnu pilovali text. Eye Of The Tiger dosáhla na vrchol amerického žebříčku a vyhrála zmíněný zlatý gramofonek.

Objevila se pak v mnoha reklamách, použila ji řada sportovních týmů a stala se ikonickou „hymnou podceňovaných". Peterik loni prozradil, že ve velké reklamní kampani může píseň vynést až čtvrt milionu dolarů, za použití ve filmu inkasuje sto tisíc a za televizi žádá 15 až 25 tisíc dolarů.

Byrne a MGMT

Pro Rockyho III. byla původně určena píseň You´re the Best, ta ale nakonec zní v Karate Kidovi. V tomto filmu má shodou okolností song i Survivor, jehož Eye Of The Tiger si pak Stallone vybral pro Rockyho (jde o The Moment Of Truth).

Foto: Reuters

Kapela Survivor vznikla v roce 1978 v Chicagu; je typickým kýčovitým produktem 80. let a stylově bývá řazena k pompéznímu stadiónovému rocku. Slavila úspěchy v půli osmdesátých let a k jejím dalším hitům patří Burning Heart, The Search Is Over, High on You, Is This Love či Can't Hold Back. Rozpadla se v roce 1988 po neúspěšném albu Too Hot to Sleep, ale posléze se několikrát pokusila v různém složení o reuniony.

Politici poměrně často neoprávněně používají hudební hity, které fungují na emoce voličů. Bývalý floridský guvernér Charlie Crist tak musel loni v dubnu urovnávat soudní spor se zpěvákem Davidem Byrnem coby někdejším lídrem Talking Heads. Crist při volbách do Senátu použil bez svolení jeden z hitů kapely Road to Nowhere a záznam videa zveřejnil na serveru YouTube.

Skladbu Kids od indie hvězd MGMT bez svolení v kampani využil v roce 2008 Nicolas Sarkozy a kapela na něm vysoudila odškodné.

 

Právě se děje

Další zprávy