Gilmour z Pink Floyd v aukci prodá své kytary. Koupit lze i slavné kusy

ČTK ČTK
30. 1. 2019 6:44
Někdejší frontman slavné britské rockové skupiny Pink Floyd David Gilmour v aukci prodá svou sbírku více než 120 kytar. Jsou mezi nimi jeho oblíbené nástroje, na které hrál při slavných koncertech a v nahrávacích studiích. Informovala o tom aukční síň Christie’s. Ta mimo jiné upozornila, že ke koupi bude i černá elektrická kytara Fender Stratocaster, se kterou Gilmour v 70. letech nahrál věhlasná alba The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here nebo The Wall.
David Gilmour ve studiu.
David Gilmour ve studiu. | Foto: pinkfloyd.com

Právě tato kytara, známá pod označením Black Strat, by se při červnové dražbě mohla prodat za nejvyšší částku. Aukční síň její hodnotu odhaduje na 100 tisíc až 150 tisíc dolarů, v přepočtu zhruba 2,3 až 3,4 milionu korun.

Podle Christie's fanoušci ocení zejména to, že s kytarou David Gilmour nahrál řadu význačných partů a také to, že si ji mnohokrát osobně upravil. Mimo jiné je nástroj slyšet na Gilmourových pozdějších sólových nahrávkách.

Kromě této kytary se budou dražit i další hudebníkovy nástroje značek Fender, Gibson nebo Gretsch. Právě kytara Gibson Les Paul z roku 1955, na níž Gilmour hrál sólo v písňové kompozici Another Brick in the Wall, se bude prodávat za odhadní cenu 30 tisíc až 50 tisíc dolarů.

Až 150 tisíc dolarů pak může stát vzácná kytara Gretsch White Penguin 6134, kterou si Gilmour pořídil speciálně do své sbírky.

"Tyto kytary mi daly opravdu hodně a teď je čas posunout je k dalším lidem, kterým snad udělají radost a snad s nimi vytvoří i něco nového," řekl Gilmour.

Aukce se bude konat 20. června v New Yorku. Její výtěžek poputuje na charitu.

 

Právě se děje

Další zprávy