George Michael zahajuje ve Státní opeře světové turné

Kultura Kultura
22. 8. 2011 11:00
Zpěvák se do Prahy vrátí ještě v listopadu
Foto: Reuters

Londýn - Přestože v roce 2008 britský zpěvák George Michael oznámil, že končí s vystupováním, v květnu překvapivě ohlásil, že v létě vyrazí na šňůru smyčcovým tělesem. Svou Symphonica: The Orchestral Tour právě zahajuje v pondělí večer ve Státní opeře Praha.

Do české metropole se pak ještě jednou vrátí - 14. listopadu na  větší vystoupení do v O2 areny. Na turné se 47 zastávkami bude podle organizátorů zpívat "pečlivě vybrané" vlastní písně i oblíbené songy jiných umělců.

Dvanáctkrát se s tímto programem na podzim představí fanouškům na ostrovech; v Londýně chce 6. listopadu odehrát speciální charitativní koncert ve prospěch nadace nedávno zesnulé hollywoodské hvězdy Elizabeth Taylorové. Do Británie se ještě vrátí na sérii vánočních koncertů, příští duben by měl vystoupit v Paříži.

"Cítil jsem, že to je něco, co chci jako umělec udělat. Nemám zájem, abych opakoval minulé úspěchy," řekl novinářům sedmačtyřicetiletý problémový zpěvák. Loni v září byl odsouzen k osmi týdnům vězení za řízení pod vlivem drog a dopravní nehodu.

George Michael míří k soudu
George Michael míří k soudu | Foto: Reuters

Ve vězení strávil téměř měsíc; zbytek trestu mu byl prominut. "Po svých nedávných potížích jsem se cítil znovu nabitý energií," dodal při prezentaci koncertů.  "Myslím, že po hudební stránce bude tohle turné a album překvapivé."

George Michael - vlastním jménem Georgios Panayiotou - patří k nejhranějším umělcům britských rádií v posledních dvaceti letech a jeho čtvrtstoletí dlouhá popsoulová dráha k nejúspěšnějším a nejdelší v pop music. Na konci minulého roku překročil hranici už sta milionů prodaných desek, na kterých předvádí v emotivním a elegantním balení hlavně pomalejší skladby na pomezí mezi černošskou muzikou a britským popem.

Ještě než světový pop obohatila sólová značka Georgie Michael, charismatický zpěvák proslul coby člen pop-cukrkandlové formace Wham! Ta se proslavila hity jako Wake Me Up Before You Go-Go nebo Bad Boys a také tím, že se v roce 1985 stala první západní popovou formací, která vystupovala v Číně.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Když se mocní Wham! v druhé polovině 80. let rozpadli, málokdo předpokládal, že by sólová kariéra George Michaela mohla zastínit úspěchy Wham! Nicméně hned sólový debut Faith se zařadil mezi nejúspěšnější britská alba všech dob. Do dneška se ho prodalo přes 25 milionů kusů. Letos v únoru vyšla slavná deska v reedici, možná jako předzvěst ohlášeného turné, a znovu se dočkala nadšených ohlasů, které ji pasují na nadčasovou klasiku.

Zájem o svou osobu nepřiživoval jen Michael hity Somebody to Love nebo Outside, ale také řadou skandálů. Ať už drogovými excesy nebo veřejným přiznáním se k homosexualitě poté, co byl přistižen při orálním sexu s mužem na záchodcích jednoho londýnského klubu. V Británii Michael pořád platí za jednu z hudebních ikon a neobletovanějších celebrit, i na podzim ho k soudu doprovázela kohorta zpravodajů a fotografů.

Svou výjimečnost podtrhuje ještě tím, že koncertuje velmi zřídka. Jeho turné 25 Live - první šňůra po patnácti letech - bylo v roce 2006 průměru vyprodáno během několika málo minut.

 

Právě se děje

Další zprávy