Freddie Mercury má mezi Marsem a Jupiterem vlastní asteroid. Dostal ho k nedožitým sedmdesátinám

ČTK ČTK
5. 9. 2016 12:19
Zpěvák kapely Queen Freddie Mercury dostal ke svým dnešním nedožitým sedmdesátinám i jeden neobvyklý dárek: byl po něm pojmenován asteroid objevený v roce 1991. Nově se bude jmenovat Freddiemercury.
Freddie Mercury
Freddie Mercury | Foto: ČTK

Freddie Mercury dostal k nedožitým 70. narozeninám vlastní asteroid. Oznámil to na internetu jeho dřívější spoluhráč Brian May. Vesmírné těleso o průměru 3,5 kilometru se pohybuje na dráze mezi Marsem a Jupiterem a jeho nový název už oficiálně schválila i Mezinárodní astronomická unie (IAU).

Asteroid s číslem 17473 byl objeven už v roce 1991 a nyní nově ponese jméno Freddiemercury. IAU tím podle Maye uznala Mercuryho "mimořádný světový význam".

Brian May, který je astrofyzikem, a v roce 2007 dokonce v tomto oboru získal doktorát na londýnské Imperial College, už svůj asteroid má od roku 2008. Tehdy po něm bylo pojmenováno vesmírné těleso s číslem 52665.

Mercury, vlastním jménem Farookh Bulsara, se narodil 5. září 1946 na ostrově Zanzibar. Začátkem 70. let vytvořil spolu s kytaristou Brianem Mayem, bubeníkem Rogerem Taylorem a basistou Johnem Deaconem rockovou skupinu Queen, jednu z nejslavnějších hudebních formací 20. století. Zemřel v roce 1991 na AIDS.

 

Právě se děje

Další zprávy