FOTO "Rockové nebe" přijalo Nirvanu, Kiss i Petera Gabriela

Bubeník Nirvany Dave Grohl a zpěvačka St. Vincent hrají píseň Lithium od Kurta Cobaina.
... a objal se s vdovou po Kurtu Cobainovi Courtney Love.
St. Vincent zpívala Lithium od Kurta Cobaina, ...
... který přihlížel z pozadí pódia.
Cobainovi a Nirvaně vzdala hold i zpěvačka Lorde, ...
Foto: Reuters
Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 4. 2014 15:45
Do rockenrolové síně slávy doprovodili kapelu Nirvana její bývalí členové Dave Grohl a Kurt Novoselic, společně s manželkou Kurta Cobaina Courtney Love.

New York - Do rokenrolové síně slávy nově přibyla grungeová kapela Nirvana, britský rocker Peter Gabriel či glamrocková skupina Kiss. Mezi legendy se během čtvrteční ceremonie v newyorském Brooklynu zařadila i countryová zpěvačka Linda Ronstadt, hitmakeři z osmdesátých let Hall a Oates či britský folkař Cat Stevens, který od své konverze k islámu vystupuje pod jménem Yusuf Islam.

Nirvana, již k celosvětové popularitě vystřelilo vydání druhého alba Nevermind s hitem Smells Like Teen Spirit v roce 1991, byla do síně slávy zvolena hned při první možné příležitosti. Na pódiu v Barclays Center poctu převzali dosud žijící členové skupiny Krist Novoselic a Dave Grohl. Při společném vystoupení nahradila frontmana Kurta Cobaina, který spáchal v roce 1994 sebevraždu, americká kytaristka a zpěvačka Joan Jett.

Na jevišti se objevila i vdova po Cobainovi Courtney Love, která měla s členy Nirvany v minulosti ostré spory. "Přála bych si, aby si to tady mohl převzít Kurt," řekla.

Podívejte se také na

FOTO Je lepší shořet, než vyhasnout, napsal Kurt Cobain

Skupina Kiss naopak při uvedení do síně slávy nezahrála kvůli sporům mezi členy. "Pro nás všechny je to velmi významný okamžik," řekl nicméně ve svém vystoupení baskytarista Gene Simmons. Také projev Toma Morella ze skupiny Rage Against the Machine, který Kiss mezi legendy uváděl, byl velmi emotivní. Morello vzpomínal na to, že koncert Kiss byl vůbec první, který v dětství viděl, a že se mu ve škole kvůli jeho kostýmovaným oblíbencům smáli a šikanovali ho.

"Dnešní večer bez jakéhokoli stínu pochybnosti dokazuje, že školní rváči ani kritici neměli pravdu," prohlásil Morello s narážkou na to, že Kiss měli vždy problémy s přijetím u hudební kritiky.

Na rozdíl od Kiss v Brooklynu vystoupili Cat Stevens i Peter Gabriel, který si vyslechl chvalořeč od frontmana skupiny Coldplay Chrise Martina. Gabriel, který byl před nastoupením sólové dráhy členem kapely Genesis, zazpíval své hity Digging in the Dirt a In Your Eyes.

Za celoživotní dílo byli ve čtvrtek oceněni rovněž manažeři dvou legendárních rockových skupin - zesnulý Brian Epstein stál u počátků Beatles a Andrew Loog Oldham byl zase u startu kariéry Rolling Stones.

Nové členy síně slávy, kteří se připojí k dosavadním 719 jménům, vybíralo v hlasování více než 700 členů zakládající nadace. O svých oblíbencích hlasovali na internetu i fanoušci: z pětky největších favoritů se nakonec do síně slávy propracovali tři.

 

Právě se děje

Další zprávy