FOTO Dvojnásobně andělští Bratři Orffové a popové veličiny

Bratři Orffové jsou nejúspěšnější českou popovou kapelou.
Snové vystoupení Bratří Orffů, dvojnásobně "andělsky" poctěné kapely.
Bratři Orffové: Vymazán. Poslechněte si ukázku z desky Šero.
Ale zpátky na začátek. V Hudebním divadle Karlín je plno. Diváky čeká výživná porce dvouapůlhodinového programu.
Sál se plní celebritami.
Foto: Vojtěch Marek
Vojtěch Marek Kultura Vojtěch Marek, Kultura
15. 5. 2014 0:36
Kapela Bratři Orffové už má na kontě za desku Šero také cenu Apollo. V ostatních andělských kategoriích nedošlo k překvapení. Zvláštní cenu dostal i Karel Gott. Podívejte se na předávání cen.

Fotogalerie - Dvě Ceny Anděl 2013 má skupina Bratři Orffové, získala ocenění pro skupinu roku a album roku. Zpěvačkou roku je Lenka Dusilová, zpěvákem roku Dan Bárta. Objevem roku akademici určili zpěvačku Lenny. Skladbou roku se stala píseň Cesta skupiny Kryštof s hostujícím Tomášem Klusem. Cenu za videoklip roku si odnesla skupina Monkey Business za klip Up To Speed Now.

Rozhodli o tom členové Akademie populární hudby, vítěze vyhlásili v pražském Hudebním divadle Karlín.

Do Síně slávy byl uveden skladatel Petr Hapka. V úterý oslavil sedmdesáté narozeniny a ze zdravotních důvodů se předávání cen nezúčastnil. Sošku anděla si osobně nepřevzala ani Dusilová, která před týdnem porodila syna. Divákům a členům akademie zaslala videopozdrav, v němž sdělila, že pracuje na nové desce.

Zpěvák roku Bárta poděkoval mimo jiné svým kapelám J.A.R. a Illustratosphere a během vystoupení sklidil potlesk i za svůj tanec.

"Děkuji všem, kteří se ještě v hudbě o něco snaží," uvedl v děkovné řeči režisér vítězného klipu Up To Speed Now Zdeněk Suchý. Vděčnost porotě ve svém vystoupení vyjádřila i vítězka kategorie Objev roku Lenny, dcera zpěvačky Lenky Filipové. "Mockrát děkuju za tenhle odrazový můstek," vzkázala akademikům.

Krnovské skupině Bratři Orffové se podařilo proměnit obě své nominace. Album Šero se letos stalo vítězem i 3. ročníku hudebních cen Apollo o nejlepší tuzemskou nahrávku roku 2013. Bratři Orffové vznikli v roce 2002 jako dvoučlenný projekt, postupně se rozrostli až na sedmičlenné koncertní obsazení. Jejich debutové album Bingriwingri se před osmi lety stalo událostí tuzemské alternativní scény.

Tři nominace měla skupina Ille, neuspěla však ani v jedné. Michal Horáček s projektem Český kalendář sice neproměnil nominaci na album roku, jeho nahrávka se však stala nejprodávanější deskou roku 2013. Speciální cenu organizátorů z rukou ředitele Cen Anděl Leška Wronky přebral Karel Gott, který v polovině července oslaví pětasedmdesáté narozeniny.

Slavnostním večerem provázeli Adéla Banášová a Jiří Škorpík, ceny předávali moderátoři předešlých udílení Cen Anděl, například Marta Jandová, Ewa Farna a Tomáš Klus, Richard Krajčo, Těžkej Pokondr i moderátor prvních "českých Grammy" Martin Hrdinka.

Největší aplaus si vysloužil Leoš Mareš, který cenu předal v převlečení za vítěze letošního ročníku písňové soutěže Eurovize, rakouského travesti zpěváka vystupujícího pod pseudonymem Conchita Wurst.

Na pódiu se vystřídalo několik hudebních hostů, kteří zahráli a zapívali na živo. Například vystoupili 4tet, Tomáš Klus, Michael Kocáb s kytaristou Glenem Proudfootem, Ewa Farna, Anna K se členy britské kapely Reef Garym Stringerem a Jackem Bessantem a další.

Před letošním 23. ročníkem hudebních cen pořadatelé rozhodli, že hlasování se tentokrát neuskuteční v přímém přenosu. Na rozdíl od minulých let se hlasovalo elektronicky do konce dubna.

O nominacích rozhodla přibližně stovka z celkového počtu 121 členů Akademie populární hudby. Oproti minulým rokům členy nejsou zástupci gramofirem ani manažeři umělců. Osloveni byli novináři, televizní a rozhlasoví publicisté a dramaturgové či prodejci hudby, kteří českou scénu systematicky sledují.

 

Právě se děje

Další zprávy