Forem Karlín budou pět hodin znít skladby Johna Zorna, maratonu se zúčastní 30 muzikantů

Kultura Kultura
1. 3. 2018 12:55
Pětihodinový maraton avantgardní hudby Češi naposledy zažili, když v rámci Ostravských dnů nové hudby vystoupil klavírista Philip Glass se svým ansámblem. Příští léto se srovnatelně dlouhá hudební performance uskuteční v pražském Foru Karlín. Přes třicet špičkových muzikantů zahraje 300 skladeb saxofonisty Johna Zorna.
John Zorn byl v Praze s kvartetem Masada naposledy roku 2000.
John Zorn byl v Praze s kvartetem Masada naposledy roku 2000. | Foto: Scott Irvine

Zhruba před třemi lety saxofonista John Zorn sedl a během tří měsíců v návalu tvůrčí energie vytvořil 300 atonálních kompozic. Nazval je Bagatelles a usoudil, že nejlepší bude uvést všechny v rámci pětihodinového hudebního maratonu.

Akce, která se již uskutečnila v newyorském Brooklynu, budově Labské filharmonie v německém Hamburku nebo v novém sálu Philharmonie de Paris ve francouzské metropoli, příští rok zamíří do Prahy. Na pódiu Fora Karlín se 20. června 2019 vystřídá okolo třiceti hudebníků, každý ansámbl má hrát zhruba půlhodinu.

Sám saxofonista vystoupí na začátku i konci večera se dvěma různými sestavami. V té první, zvané Masada, skrze niž Zorn zkoumá své židovské kořeny, účinkují kontrabasista Greg Cohen, jazzový trumpetista Dave Douglas a bubeník Joey Baron.

Ve druhé čtyřčlenné formaci, kde je Zorn uváděn pouze jako "dirigent", působí například stylotvorný kytarista Marc Ribot, známý coby spoluhráč zpěváka Toma Waitse.

Jen v duu se předvedou kytaristé Julian Lage, který nedávno koncertoval v pražském Jazz Docku, a Gyan Riley, jenž spolupracuje se zpěvačkou Ivou Bittovou.

Klavírista John Medeski, známý jako člen sestavy Medeski Martin & Wood, zahraje s fusion kytaristou Davem Fiuczynskim a bubeníkem Calvinem Westonem.

Sólově skladby Johna Zorna přednese pianista Craig Taborn. Houslistu Marka Feldmana zase doprovodí klavíristka Sylvie Courvoisierová, spjatá s mnichovským vydavatelstvím ECM.

John Zorn maraton již zinscencenoval v budově Philharmonie de Paris. | Video: Philharmonie de Paris

Čtyřiašedesátiletý John Zorn je jednou z nejvýznamnějších postav newyorské avantgardy i vyhledávaným autorem filmové hudby.

Vydal přes sto desek, další desítky pustil do světa skrze své vydavatelství židovské hudby Tzadik. Zornovy skladby v uplynulých desítkách let interpretovali nejrůznější muzikanti od punkerů až po smyčcový Kronos Quartet.

V Praze byl Zorn naposledy na podzim roku 2000 v rámci festivalu Alternativa. Také tehdy jej v Divadle Archa doprovodili členové kvarteta Masada, tedy trumpetista Dave Douglas, bubeník Joey Baron a kontrabasista Greg Cohen. Koncert ale trval jen okolo osmdesáti minut.

"Zkušenosti s vážnou hudbou, jazzem, rockem, hardcore punkem, klezmerem, animovaným i klasickým filmem, populární hudbou, world music a improvizovanou hudbou dopomohly Johnu Zornovi k vytvoření kontroverzního a vlivného životního díla, které se často vymyká akademickým kategoriím," avizují pořadatelé pražské akce. Ta se uskuteční v rámci koncertního cyklu Prague Music Performance, jenž existuje osmým rokem.

Nejbližším koncertem Prague Music Performance bude 13. května v pražském divadle Hybernia vystoupení tria jazzového klavíristy Brada Mehldaua.

Účinkující na pražském koncertu Johna Zorna

◼ Masada

John Zorn - sax

Dave Douglas - trubka

Greg Cohen - kontrabas

Joey Baron - bicí

◼ Sylvie Courvoisier & Mark Feldman

Mark Feldman - housle

Sylvie Courvoisier - klavír


 
◼ Mary Halvorson Quartet  

Mary Halvorson - kytara 

Miles Okazaki - kytara  

Drew Gress - kontrabas

Tomas Fujiwara - bicí
 


◼ Craig Taborn solo

Craig Taborn - klavír


 
◼ Trigger

Will Greene - kytara

Simon Hanes - baskytara
Aaron Edgcomb - bicí
 


◼ John Medeski trio

John Medeski - varhany

Dave Fiuczynski - kytara

Calvin Weston - bicí
 

◼ Erik Friedlander & Michael Nicolas

Erik Friedlander - violoncello

Michael Nicolas - violoncello
 

◼ Brian Marsella trio

Brian Marsella - klavír

Trevor Dunn - kontrabas

Kenny Wollesen - bicí
 

◼ Ikue Mori

Ikue Mori - elektronika

 
◼ Kris Davis

Kris Davis - klavír

Mary Halvorson - kytara

Drew Gress - baskytara

Kenny Wollesen - bicí


◼ Gyan Riley & Julian Lage

Gyan Riley - kytara

Julian Lage - kytara
 


◼ Nova Quartet

John Medeski - klavír

Kenny Wollesen - vibrafon  

Trevor Dunn - kontrabas

Joey Baron - bicí


◼ Peter Evans Solo

Peter Evans - trubka
 

◼ Asmodeus

John Zorn - dirigent
Marc Ribot - kytara

Trevor Dunn - baskytara
Kenny Grohowski - bicí

 

Právě se děje

Další zprávy