Foo Fighters vyrážejí na Zvukové dálnice v zajetí osmiček

aša
12. 8. 2014 9:26
Osmé album kapely Foo Fighters s titulem Sonic Highways vyjde 10. listopadu. Poslechněte si první ukázky.
Dave Grohl, frontman Foo Fighters a někdejší bubeník Nirvany.
Dave Grohl, frontman Foo Fighters a někdejší bubeník Nirvany. | Foto: Aktuálně.cz

PrahaOsmičkové šílenství je u konce. Foo Fighters, modla současných generací přísahajících na rock, zveřejnila po mysteriózní kampani název a tracklist osmého studiového alba i přesné datum vydání. Nese název Sonic Highways a do vitrín sběratelů poputuje nejdříve 10. listopadu.

Podívejte se na ukřičenou osmivteřinovou upoutávku na osmé album Foo Fighters.
Podívejte se na ukřičenou osmivteřinovou upoutávku na osmé album Foo Fighters.

Již v pátek nadhodila kapela kolem Davea Grohla příznivcům návnadu v podobě osmivteřinového videa, v němž zřejmě Grohl řve „All rise!“ Tajemnému vzkazu předcházelo avízo o „velkých novinách“ v pondělí 11. srpna.

Podívejte se na nejnovější upoutávku alba Sonic Highways.
Podívejte se na nejnovější upoutávku alba Sonic Highways.

Co slíbila, dodržela – kapela kromě nezbytných dat a názvů do balíčku novinek zahrnula i čtvrtminutovou upoutávku na desku s útržkem nového singlu a přebal s ležatou osmičkou uprostřed. Připojila i seznam všech (jak jinak) osmi skladeb v následujícím pořadí: Something From Nothing, The Feast and the Famine, Congregation, What Did I Do?/God As My Witness, Outside, In the Clear, Subterranean, I Am a River.

Foo Fighters platí za soudobou rockovou ikonu – jak pro hudebně zainteresované výrostky, tak pamětníky nejúdernější éry žánru grunge, pro něž je bubeník a tahoun skupiny Dave Grohl především živoucím odkazem na Nirvanu.

Podívejte se na upoutávku na dokument k albu Sonic Highways.
Podívejte se na upoutávku na dokument k albu Sonic Highways.

Svou neotřesitelnou pozici na transkontinentální hudební scéně si formace uvědomuje a s odpovídající pompou přistupuje i k vlastní tvorbě. Nový materiál budiž toho svědkem – vydání alba doprovodí osm epizod stejnojmenného seriálu Sonic Highways, natáčeného v osmi různých nahrávacích studiích napříč Spojenými státy, jež jsou styčnými body záznamu nadcházející desky.

Evidenci jejího vzniku doplní Grohlovy rozhovory s muzikanty, které s danými místy pojí minulost – ať už se jedná o mesiáše chicagského bluesu Buddyho Guye, nejuctívanější country zpěvačku Dolly Partonovou, Chucka D z hip-hopové skupiny Public Enemy či hybatele novoorleánské R&B scény Allena Toussainta. Má tak vzniknout „hudební mapa Ameriky“, jak hlásá Grohl v první upoutávce na dokument, ba dokonce „milostný dopis historii americké hudby“ dle oficiálních webových stránek.

Režii si vzal na bedra sám předák formace – ostatně k ní přičichl již v roce 2013 při práci na obdobném projektu Sound City. Seriál odvysílá televizní stanice HBO od 17. října vždy v týdenním intervalu, tj. ještě před plánovaným vydáním alba.

Osmou studiovou kolekci posvětí producent a bubeník alternativní rockové kapely Garbage Bryan David Vig, známý pod pseudonymem Butch Vig. V jeho případě mířila seattleská pětice do černého – nejenže inkasoval nominaci na Grammy za produkci předchozí desky Wasting Light (přičemž tentýž večer skupina „vyzobala“ ceny ve všech čtyřech rockových kategoriích). Pod jeho rukama prošla i jedna z nejslavnějších grungeových nahrávek, „nirvanovská“ Nevermind.

Foo Fighters „grilovali“ svou několikamilionovou základnu příznivců již od ledna 2013, přičemž v únoru téhož roku na ceremoniálu hudebních cen Brit Awards potvrdil Dave Grohl svůj návrat domů do Států, aby znovu osedlal kolotoč prací s deskou ve svém závěru. „Chystáme se udělat album způsobem, jakým to ještě nikdo před námi nezkusil,“ prohlašoval bubeník v listopadu téhož roku.

Poslechněte si ukázku z alba Wasting Light.
Poslechněte si ukázku z alba Wasting Light. | Video: youtube.com

Loni v prosinci stvrdila kapela svůj zamýšlený návrat na rockové výsluní koncertem v Mexico City s pětapadesátitisícovou účastí, na nějž upoutala kontroverzní fotografií zobrazující krví potřísněnou kytaru s provokativním popiskem: „První trénink. Trval příliš dlouho. Koukej, Mexiko.“

Přitom nová deska amerických rockerů byla zpočátku jen malebným obrazem fantazie nejen skalních přívrženců, ale i kolektivu samotného. Na počátku října 2012 Grohl uveřejnil na facebookových stránkách skupiny prohlášení, v němž mimo jiné uvedl: „Nastala doba, kdy jsem chtěl opustit kapelu, ale nemohu to udělat. Je to můj život. Je to moje rodina. Je to můj svět (…) Nevím, kdy budou Foo Fighters znovu hrát. Zní to divně, ale nám všem prospěje, když toho na chvíli necháme.“

Tuzemským posluchačům se představili naposledy v roce 2012 v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy