Flaming Lips: Žhavé rty vnějšího vesmíru

Michal Pařízek
12. 4. 2006 14:30
Recenze - Občas se prozradí, že trio The Flaming Lips pochází z jiné galaxie, nebo aspoň planety. Třeba když vydá album At War With The Mystics.
The Flaming Lips
The Flaming Lips | Foto: Warner Music

Oficiálně se sice narodili na Zemi a žijí v Oklahoma City. Leč my víme své a s pohledem Foxe Muldera se ptáme:  Kde se to v těch chlápcích bere?

Na hranice vesmíru

S novou kolekcí mají na kontě už dvanáct alb a snad nikdy nebyli obyčejní. Nejdřív hráli neobyčejně špatně, pak hledali neobyčejné zvuky, a minimálně posledních deset nahrávají jedno neobyčejné album za druhým. Navíc mají obrovský smysl pro humor, který neotupila ani hráčská jistota a dovednost; spíše naopak.

The Flaming Lips
The Flaming Lips | Foto: Warner Music

Flaming Lips asi nemají konkurenci co se imaginace, jistoty vyjádření a dokonalosti formy týče. Snad právě proto, že sami vědí, že nikdy nebudou tak instrumentálně perfektní jako Pink Floyd a nikdy jim to nebude swingovat jako Zappovi, jsou jejich alba neodolatelná.

Ani zpěv Wayne Coyna nelze označit za čistý nebo dokonce dokonalý. Zato osobitý je dost a dost, navíc jím leader kapely sděluje věci, které se nedozvíte ani ze starých sci-fi filmů. A přitom mluví o normálních lidech. Vlastně někdy, tedy spíše občas...

The Flaming Lips
The Flaming Lips | Foto: Warner Music

Dvě výše zmíněné legendy jsou samozřejmě uvedeny záměrně: právě k fúzi těchto jmen by se deska At War With The Mystics snad dala přirovnat, ač i to je velmi zjednodušené.

Další a další motivy

Příběh čaroděje, který se vydal do vnějšího vesmíru, aby "našel naked stars queens, které jsou vždy k dispozici" kapele nakynul pod rukama tak, že se do dvanácti skladeb sotva vejde; tak to aspoň nejdříve vypadá. Ale jako by onen vesmírný zvuk měl halucinogenní účinky, objeví se najednou další motiv, který tu předtím určitě nebyl.

Jiné světy, ve kterých se Wayne Coyne, Steve Drozd a Michael Ivins pohybují, se tady otevírají snad nejvíc, ale občas do nich vletí i známá jména. S Britney Spearsovou si to vyřizuje snad každý, Gwen Stefani je přece jen trochu jiná kořist. A co teprve George W. - díky němu je asi deska tak ostrá a hudebně jízlivá.

The Flaming Lips
The Flaming Lips | Foto: Warner Music

Flaming Lips vycházejí ze svých vzorů, kromě Floydů Butthole Surfers či Led Zeppelin - ale výsledek je okamžitě rozpoznatelný. Za víc než dvacet let se dostali po svých tam, kam hodně hvězd nedoletí ani soukromými letadly. To místo se zove Originalita a je poměrně neobydlené.

Definice hitu

Těžko hodnotit, která z  posledních tří desek je lepší. The Soft Bulletin je dokonale vybroušený diamant, Yoshimi Battles The Pink Robot kouzelná a chytlavá hračička, Válka s mystiky zase velice chytrá, možná až dotěrná i děsivá. Podstatnější je, že si v dnešní mašinérii vydržují takové freaky.

A vydávají jim alba, kde se nad krásnými melodiemi vznáší jízlivý Zappův duch, kvílejí sirény, objevují se nástroje jako brumle a zní nápěv německé hymny; kde se objevují písně, které stavějí na hlavu časoprostorovu definici hitu jako křišťálově jednoduchého popěvku.  Možná je to ve vnějším vesmíru standard, ale na Zemi moc takových alb není.

The Flaming Lips: At War With The Mystics. CD, 55 minut. Vydala firma Warner Music, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy