Fixa hraje pro Japonsko, přijde i Čáslavská a Hašek

Kultura Kultura
28. 3. 2011 12:23
Výtěžek koncertu obdrží Česko-japonská společnost
Colours of Ostrava 2009 - Vypsaná fixa
Colours of Ostrava 2009 - Vypsaná fixa | Foto: Michal Žák

Praha - Kapely Vypsaná fixa, Už jsme doma, Sunshine, Psí vojáci a Papaya Paranoia odehrají v úterý v Lucerně koncert pro Japonsko. Akci pořádá a výtěžek obdrží Česko-japonská společnost, která peníze použije na obnovu poničených míst a ozdravné pobyty obyvatel z postižených oblastí. Země od zemětřesení a následné přívalové vlny cunami čelí humanitárním a ekonomickým potížím.

Podle organizátorů původní nápad, který je součástí právě probíhajícího celostátního řetězu akcí, přerostl od koncertu až v manifestaci podpory zkoušenému národu napříč společností. Během čtyřhodinového večera přijdou do Lucerny osobnosti, které plní roli symbolických mostů mezi Českem a Japonskem.

Dorazit má olympijská vítězka z Tokia Věra Čáslavská, Dominik Hašek, držitel zlata z Nagana, nebo Pavel Horváth, v Japonsku jeden z nejpopulárnějších českých fotbalistů. O své zážitky se  podělí představitelé České filharmonie, která právě v době zemětřesení byla v Japonsku na pravidelném turné.

Foto: Aktuálně.cz

Nebudou chybět ani zástupci velvyslanectví Japonska, které nad akcí přejalo svou záštitu. V roli průvodců se budou doplňovat Tomio Okamura a Robin Šóen Heřman. Kromě hudby se mají promítat dokumenty o cestách muzikantů po Japonsku.

Skupinu Papaya Paranoia založila v Česku usazená japonská rockerka Jumiko Išidžimo.  Kapely, které se chystají na koncertě vystoupit, spojují vzpomínky na turné po Japonsku.

"Chování lidí ze skupiny Doping Panda, s níž jsme koncertovali, pořadatelů, publika a všech lidí, které jsme potkali, bylo výjimečné. Nedávná a tragédie nás zasáhla. S koncertem jsme proto ani chvíli neváhali," říká Michal Thomes ze spolupořádající agentury Ameba Production, který loni na podzim absolvoval japonské turné s Vypsanou fixou.

Česko-japonská společnost už má s podobným typem projektů zkušenosti, například po zemětřeseních v polovině 90. let. Pomoc putuje konkrétně tam, kam určí japonští partneři. Detaily projektů budou s předstihem zveřejněny na www.japan.cz/zemetreseni i v médiích.

"Pro Japonsko je důležité mít pomoc zvenčí pod kontrolou, přesně pojmenovává věci, jež nutně potřebuje. Odpovídá to mentalitě Japonců," uvedl Robin Šóen Heřman z pořádající společnosti.

Všichni zúčastnění umělci, pořadatelé a pracovníci se vzdali nároků na honorář. Vstupenky v ceně 200 Kč jsou k dispozici na portálu www.ticketsforpeople.cz. K dostání jsou i v předprodejní síti Ticketpro (www.ticketpro.cz) za 220 Kč, přímo na místě pak za cenu 250 Kč.

Zájemci, kteří se nebudou celé akce moci zúčastnit, ale přesto by rádi přispěli, si mohou zakoupit symbolickou vstupenku ve výši 200 Kč - opět na www.ticketsforpeople.cz. Veškeré informace jsou na www.koncertprojaponsko.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy