Firma skáče, jak Deep Purple pískají

kul, Reuters, BBC
28. 2. 2007 12:30
Londýn - Jakou sílu může mít hlas hardrockového zpěváka? Jeden den své album pomluví a druhý už není v obchodech.

Iana Gillana z Deep Purple postihla nebývalá upřímnost. Fanouškům vzkázal, aby si nekupovali album NEC 1993, živou nahrávku z Birminghamu.

Byl to prý jeden z jejich nejhorších koncertů, kdy už byl Gillan s kytaristou Ritchiem Blackmorem na kordy a zanedlouho poté se rozešli. Nahrávka navíc byla před šesti týdny vydaná v malé reedici dvou tisíc kopií, ale bez vědomí kapely.

Foto: SONY BMG

A i kdyby některý z fanoušků nechtěl Gillana poslechnout, má smůlu: album z prodejen co nejrychleji zmizí. Zařídí to společnost SONY BMG, která sama titul do obchodů nasadila.

"Nechceme vydávat alba, aniž by o nich umělec věděl," řekl mluvčí nadnárodní korporace, "a je v našem zájmu spolupracovat s lidmi, kteří budou společnou práci propagovat a účastnit se další."

O Gillanově rozhořčení nad deskou NEC 1993 nikdo prý nevěděl a ani netuší, proč se ozval až teď. Ale vyšli mu vstříc, Deep Purple jsou už od sedmdesátých let jednou z nejtrvalejších a nejpopulárnějších hardrockových kapel a jejich píseň Smoke on the Water díky kytarovému riffu vstoupila do dějin populární hudby.

 

Právě se děje

Další zprávy