Filipa Topola připomene festival "nepopulární" hudby

Marek Čech
23. 8. 2013 12:16
Mikulovský Eurotrialog se poprvé musí obejít bez Filipa Topola
Filip Topol.
Filip Topol. | Foto: Profimédia

Mikulov - Výstavou fotografií Filipa Topola a Psích vojáků odstartuje 23. srpna v půl páté odpoledne 15. ročník „festivalu nepopulární hudby" Eurotrialog. Kmenový fotograf festivalu Karel Šuster v galerii Konvent na mikulovském náměstí představí snímky souboru z posledních třiceti let, s důrazem na mikulovská zastavení Filipa Topola.

Varhanní Kilián Nedory

Mikulovský festival byl Topolův oblíbený a jeho letošní ročník je v červnu zesnulému hudebníkovi a básníkovi věnován.

Filip Topol v Ditrichštejské hrobce
Filip Topol v Ditrichštejské hrobce | Foto: Karel Šuster

Na výjimečnost jeho tradičních varhanních koncertů v Dietrichsteinské hrobce vzpomíná manažer Psích vojáků a zakladatel festivalu Romek Hanzlík: „Fanoušci se scházeli k náměstí, na těle i ve tváři vepsanou dvoudenní dávku hudby, zážitků i vína, ale i jakéhosi smíření, aby dostali závěrečnou dávku kostelní hudby. Byla to neuvěřitelná síla. Nedá se to nikdy zapomenout."

Návštěvníci festivalu si budou moci neopakovatelnou atmosféru těchto koncertů připomenout prostřednictvím filmového záznamu z roku 2008, a to symbolicky v neděli na závěr festivalu, kdy se vždy konaly.

Hlavní festivalový program pak bude probíhat v místě jeho tradičního konání, v půvabném mikulovském amfiteátru. Během pátku a soboty tu vystoupí špičky domácí i slovenské alternativní scény i zajímavé autorské talenty, které se jim už teď mohou směle postavit po boku na pódiu.

„Žádný mainstream, žádné kolotoče. Jen hudba, za kterou stojí přijet a již náročné publiku ocení", shrnuje filozofii festivalu dramaturg Romek Hanzlík.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Páteční program zahájí skupina Ladě, která vám objasní, co si představuje pod pojmem "neurvalý šanson", jimž svou hudbu charakterizuje. Kladenští Zrní, ověnčení cenami Anděl za Objev roku a Album roku, už dávno přesáhli status klubové senzace a přijíždí sem jako headliner, který v zapadajícím slunci zprostředkuje uhrančivou atmosféru Soundtracku ke konci světa.

Eurotrialog

Mikulov, 23. - 24. srpna 2013

Ladě, Zrní, Mucha, Už jsme doma, Čokovoko, Poletíme?, Tři lotři, To žluté, co máte na kalhotkách, Fru Fru,
Lili Marlene, Kuba Ursini a Provisorium, Vladivojna La Chia, Papalescu Electric Soul, Rolling Stones Blues Cirkus 50

Femipunk a Čokovoko

Mucha je femipunková kapela z Brna a jeden z velkých objevů letošní sezóny. Vznikla kolem třiadvacetileté Nikoly Muchové, která již od patnácti let vystupuje na různých undergroundových akcích. Pro jadrné výrazivo jejich textů se jí přezdívá „Záviš v sukni".

Své solitérní období má ale již zřejmě za sebou, a tak se obklopila v kapele zkušenými muzikanty ze skupin Květy (Martin E. Kyšperský), Ty Syčáci (Petr Zavadil) či Budoár staré dámy (Štěpán Svoboda), kteří jejím nemilosrdným písním dávají ještě sytější barvy. Přesvědčit jsme se o tom mohli na jejím před pár dny vydaném albu Slovácká epopej.

Už jsme doma patří ke stálícím mikulovského festivalu, podobně jako třeba Tata Bojs toho boskovického. Formace kolem Miroslava Wanka si pro Mikulov připraví vždy něco extra, co není běžně k vidění. V minulosti to bylo například vystoupení s 18členným pěveckým sborem, hostování bývalého saxofonisty Jindřicha Dolanského či společné vystoupení s americkou skupinou Wolf and Tuba. Co si připraví letos, však zatím drží skupina pod pokličkou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Alternativní hip-hopové duo recesistických Čokovoko netřeba mikulovským rovněž představovat. Páteční večer pak zakončí další brněnská skupina Poletíme?, vzniklá v roce 2007 kolem výtvarníka a písničkáře Rudolfa Brančovského. Uvede svoje jednoduché písničky o složitém životě ve vlastní hudební škatulce punk-country. Inspiraci pro ni hledali v tvorbě Trabandu, Buty či Ivana Mládka.

Syn Deža Ursinyho s otcovou kapelou i elektronický Papež

Sobotní program otevře zástupce lokální scény, mikulovská formace Tři lotři. Brněnská skupina To žluté, co máte na kalhotkách si vymyslela vlastní hudební žánr emo-klezmer. Třebíčští Fru Fru letos vydali zdařilou desku Freak Show, doprovázenou neméně nápaditými a vtipnými videoklipy. Po několikáté obměně kapely Precedens přišel kapelník Martin Němec s novým projektem. Jmenuje se Lili Marlene a za mikrofonem se v něm představí Němcův nový objev, zpěvačka Dáša Součková.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Tajný tip dramaturgie je Kuba Ursiny & Provisorium. Syn Deža Ursinyho kráčí v otcových šlépějích a připomíná jeho odkaz, při kterém běhá mráz po zádech. Doprovází ho otcova kapela Provisorium a my tak téměř po dvaceti letech budeme moci slyšet hudbu z alb Stejný tanec (1992), Příběh (1994) a několik pečlivě vybraných starších písní.

Vladivojna La Chia je excentrická zpěvačka, jež spolupracovala s Janem Hřebejkem na soundtracku k filmu Nevinnost. Na svém novinkovém a třetím sólovém albu Šraf se opírá o výrazné beaty, elektroniku a rap, které dodávají jejím skladbám elektro-spirituální nádech.

Po podvratných podzemních letech (Gun Dreams), po období úkroku k vyššímu populáru (Nihilists), po opatrném našlapování s „novými" elektronickými projekty v různých formách (Die Alten Maschinen, Magnetik, Dioda Boy) je poprvé v Mikulově Moimir Papalescu aka Míra Papež s osobní výpovědí. Největší český elektrikář ve své samostatné skupině Papalescu Electric Soul představí vše, co za bezmála pětadvacet let zúročil.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Rolling Stones Blues Cirkus 50 je tucet slovenských, českých a anglických bluesmanů, kteří se pod vedením Jána "Jagger" Liteckého-Švedy vyznají ze své lásky k rockovým kořenům. Tančit se bude dlouho do noci.

Výjezdní hudební bar Už jsme doma

Bohatý je ale i doprovodný program. V Dietrichsteinské hrobce v sobotu ve čtyři hodiny odpoledne vystoupí slovenská skupina Tornádo Lue, účinkující v současnosti jako trio. V městské galerii si bude možno prohlédnout výstavu „Band on the tour a koček z krchova" herce, malíře a hudebníka Marka Brodského.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Z pražských Dejvic se sem na dobu trvání festivalu přestěhuje výjezdní hudební bar a kavárna s názvem Už jsme doma. Paralelně s hlavním programem i v čase před jeho vypuknutím zde poběží promítání desítky dokumentů. Například o Ivanu Jirousovi (Rok bez Magora), Martinu Velíškovi (Jaro, peklo, podzim, zima), Milanu Hlavsovi z Plastiků (Mejla) nebo zahraničních turné Už jsme doma (10 dnů, které otřásly Japonskem, Czech Music On The Road v Austrálii). Po setmění filmové a hudební dokumenty v tomto prostředí vystřídají alternativní DJové, kteří budou hrát až do rána.

Přes den si můžete od festivalového dění odpočinout při vycházce na Svatý kopeček, který ční nad městem, nebo navštívit některou z mikulovských vinoték. Malebný vinařský kraj v srdci Pálavy jich ukrývá hned několik. Rozloučení s létem i tím festivalovým tak rázem získá veselejší a jiskrnější charakter.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy