Filharmonici zahrají Novosvětskou v NY, kde měla premiéru

ČTK Kultura ČTK, Kultura
30. 10. 2014 19:05
Česká filharmonie uvede v Carnegie Hall Dvořákovu symfonii Z Nového světa v rámci oslav pětadvaceti let od sametové revoluce.
Jiří Bělohlávek bude řídit Českou filharmonii i v newyorské Carnegie Hall.
Jiří Bělohlávek bude řídit Českou filharmonii i v newyorské Carnegie Hall. | Foto: Decca Classics

Praha - Česká filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka zahraje 16. listopadu v newyorské Carnegie Hall Dvořákovu symfonii Z Nového světa. Skladbu odehraje v místě, kde měla svou světovou premiéru, u příležitosti oslav 25. výročí české sametové revoluce.

V USA bude představen i rukopis partitury Novosvětské, který české území neopustil přes sto let. Přivezou ho tam zástupci několika kulturních institucí, kteří do USA na dobu kolem 17. listopadu zamíří z Prahy. S delegací jede i Dvořákův vnuk.

Vystoupení filharmoniků na západním i východním pobřeží USA je součástí turné orchestru, které potrvá od 2. do 19. listopadu. Vystoupí při něm na 11 koncertech, do USA se vrací po šesti letech. Do prestižní Carnegie Hall se orchestr vrací po deseti letech. Na druhý den, 17. listopadu, zahraje v Národní washingtonské katedrále.

Partitura Dvořákovy Novosvětské, která od skladatelova návratu do Čech v roce 1895 neopustila české území a trvale je uložena v trezoru Muzea České hudby, bude od 16. listopadu na pět dní vystavena v České národní budově v New Yorku.

Rukopis Dvořákovy symfonie Z nového světa.
Rukopis Dvořákovy symfonie Z nového světa. | Foto: ČTK

"Ve spolupráci s newyorskými filharmoniky, kteří zapůjčí partituru premiérového provedení Novosvětské, uvidí návštěvníci jeden z největších skvostů ze sbírek Národního muzea," říká jeho ředitel Michal Lukeš.

Dvořákova Novosvětská či Z Nového světa patří k jeho nejvýznamnějším symfoniím, řadí se ale i k nejslavnějším skladbám hudebního romantismu i k nejlepším dílům světové symfonické tvorby. Dvořák ji složil během svého pobytu v USA, kde na konci 19. století tři roky vedl newyorskou konzervatoř. Inspirací mu byl hektický způsob života bouřlivě se rozvíjející země, pocity, které získal z amerického venkova, černošské rytmy, ale i nostalgie po domově.

 

Právě se děje

Další zprávy