Holušová: Zrušení Colours of Ostrava by znamenalo ztrátu 30 až 50 milionů korun

ČTK ČTK
17. 4. 2020 11:21
Pořadatelé letních hudebních festivalů s desetitisícovými návštěvami Colours of Ostrava, Rock for People a Let it Roll zatím vyčkávají s konečným rozhodnutím, jestli své akce odloží.
Ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová.
Ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová. | Foto: Lukáš Bíba

Prodloužení nouzového stavu, který nyní platí do 30. dubna, by zamezilo možnosti uspořádat festivaly v původních termínech. V případě zrušení organizátoři odhadují ztráty na desítky milionů korun. Důležité pro budoucnost akcí je, zda budou chtít lidé hromadně vracet vstupné. Vyplývá to ze čtvrteční on-line diskuse zástupců velkých festivalů.

"Asi to oznámíme po 30. dubnu, musíme to udělat kvůli kapelám a lidem," uvedla Zlata Holušová, ředitelka Colours of Ostrava. "Stále připravujeme tento rok a do toho plánujeme přesun na příští rok. Chtěla bych mít jasno do 1. května," dodala.

Festival se má konat ve druhé polovině července v areálu ostravských Dolních Vítkovic. V případě jeho zrušení odhaduje Holušová ztráty na 30 až 50 milionů korun.

Vyčkávají také organizátoři festivalu Rock for People, který se má konat ve dnech 18. až 20. června na královéhradeckém letišti. Letos byl festival poprvé v pětadvacetileté historii vyprodaný, pořadatelé očekávali 30 tisíc lidí.

"Je to pro nás o to smutnější, že po 25 letech máme vyprodáno. Problém se dotýká partnerů a dodavatelů, ale nejvíce fanoušků, které stále držíme v nejistotě. Ke konečnému rozhodnutí potřebujeme oficiální postoj vlády," uvedl ředitel Rock for People Michal Thomes.

Zdeněk Souček z tanečního festivalu Let it Roll, který se má uskutečnit na přelomu července a srpna ve středočeských Milovicích, odhaduje případnou ztrátu kolem deseti milionů korun. "Velké festivaly to nějak ustojí, ale ty menší budou mít problém," podotkl.

Let it Roll je podle něho v jednodušší situaci, protože na něm nevystupují mnohočlenné kapely, ale dýdžejové. Na druhou stranu 80 procent návštěvníků přijíždí ze zahraničí a není jasné, jak dalece budou uzavřeny hranice.

Za devastační označil Souček možnost, že by se festivaly neuskutečnily a lidé požadovali hromadně vracet peníze za zakoupené vstupenky. Organizátoři by mohli čelit individuálním či skupinovým žalobám zákazníků.

"Budeme prosit o trpělivost, aby fanoušci nechtěli vrátit hned vstupné. To by nedokázal ustát žádný festival, lidé nám musí věřit, že se je nepokoušíme okrást," doplnil k této možnosti Thomes z Rock for People. "Věřím v solidaritu fanoušků," prohlásil za Let it Roll Souček.

Michal Kaščák, pořadatel slovenského festivalu Pohoda, který byl přesunut na příští rok, řekl, že se setkal s výbornými reakcemi lidí. "Máme málo žádostí o okamžité vrácení peněz, cítíme návštěvnickou solidaritu," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy