Festivalová sezona podruhé v ohrožení. Glastonbury se nekoná ani letos

Kultura AP, Kultura
21. 1. 2021 15:34
Slavný britský hudební festival Glastonbury se kvůli pandemii koronaviru podruhé za sebou nebude konat. Ve čtvrtek to oznámili jeho pořadatelé Michael Eavis a Emily Eavisová, píše agentura AP.
Na snímku z předloňského festivalu v Glastonbury je zpěvačka Miley Cyrusová.
Na snímku z předloňského festivalu v Glastonbury je zpěvačka Miley Cyrusová. | Foto: ČTK/APInvision

"Navzdory snaze udělat maximum je jasné, že se nám festival letos nepodaří uskutečnit. Mrzí nás, že jsme vás zklamali," vysvětlují, proč se rozhodli ročník rovnou zrušit a nepřesunout jej na pozdější datum.

Již podruhé za sebou také organizátoři slibují těm, kdo měli koupený lístek na ročník 2020, že se budou moci zúčastnit příště, to znamená v roce 2022.

Festival v Glastonbury se koná pravidelně od roku 1970. Do okolí rodinného statku Eavisových na jihozápadě Anglie kvůli němu běžně přijíždí až okolo 200 tisíc lidí. Vloni měl oslavit 50. výročí za účasti zpěvačky Taylor Swiftové, rapera Kendricka Lamara, kapely Pet Shop Boys nebo Paula McCartneyho z Beatles. V březnu, kdy ve světě naplno propukla pandemie nového typu koronaviru, pořadatelé akci odložili o rok.

Tento týden Michael Eavis a jeho dcera Emily poděkovali fanouškům "za vaši neuvěřitelnou, neustávající podporu" a vzkázali, že se těší na viděnou v lepších časech, dodává agentura AP.

Rozhodnutí zrušit také letošní ročník Glastonbury může inspirovat i pořadatele dalších evropských letních akcí. Festival se měl konat ve dnech 23. až 27. června. Tradičně na něj přijížděli interpreti, kteří pak pokračovali na turné do Evropy.

Například předloni zpěvák Liam Gallagher, někdejší člen Oasis, byl těsně před vystoupením na Glastonbury hvězdou pražské přehlídky Metronome a měsíc nato hostem slovenské Pohody.

Obavu, že po Glastonbury začnou letošní ročníky rušit také další akce, pro britský Guardian vyslovil Paul Reed, předseda anglické Asociace nezávislých festivalů. Rozhodnutí Eavisových jej nepřekvapilo.

"Musíte si ale uvědomit, jaké tento krok může mít globální a kulturní důsledky. Jde o největší světový festival, který se koná pod širým nebem, a mohl by udat tón v tom, nakolik se lidé letos při návštěvě hudebních akcí budou bát o zdraví," míní Reed.

Podle něj Glastonbury rozhodnutí učinilo jako první kvůli tomu, jak je velké a nakolik potřebuje plánovat s předstihem. "Lze čekat, že pořadatelé větších akcí svá rozhodnutí oznámí tento měsíc, zatímco ti menší se vyjádří později," odhaduje Reed, podle nějž připravit festival trvá minimálně šest až osm měsíců.

Přesto zatím nechce odhadovat, zda bude ve Velké Británii plošně zrušena celá letní festivalová sezona.

Britové přitom své obyvatele očkují proti nemoci covid-19 podstatně rychleji než většina Evropy, dle posledních dat tamní Národní zdravotní služby již od 8. prosince aplikovali 3,9 milionu vakcín. Za poslední týden, který skončil 17. lednem, vakcínu obdrželo 1,5 milionu lidí.

Předseda britského parlamentního Výboru pro digitální odvětví, kulturu, média a sport Julian Knight označil zrušení letošního ročníku za zničující.

"Opakovaně žádáme vládu, aby ochránila naše světově uznávané festivaly a poskytla jim záruky. Vláda už tuto situaci nemůže dál ignorovat. Musí okamžitě jednat, pokud chce zachránit festivalový sektor," varuje Knight. Podle britské BBC se představitelé vlády zatím nevyjádřili.

Dle nedávného varování Asociace nezávislých festivalů se pořadatelé podobných akcí blíží k bodu, kdy bez pomoci vlády nebudou schopni dále fungovat. Koncertní průmysl do britské ekonomiky každoročně přináší okolo 5 miliard liber, což je v přepočtu 147,4 miliardy korun.

Asociace odhaduje, že v důsledku pandemie se tato část trhnu smrskne zhruba na polovinu.

Někdo s tužkou a papírem rozhoduje o akcích, na kterých nikdy nebyl, kritizuje organizátor festivalů Metronome a United Islands David Gaydečka. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy