Festival známý jako Trutnoff proběhne u Havlova Hrádečku. A přejmenoval se na Zahradní slavnost

Hana Slívová Hana Slívová
25. 5. 2017 8:36
Festival Trutnoff, o kterém se v minulosti mluvilo jako o "českém Woodstocku", se letos od 17. do 20. srpna uskuteční na louce nad Hrádečkem. Tedy na místě, kde měl chalupu bývalý prezident Václav Havel a kde se festival konal už ve svých začátcích v roce 1987. Akce se přesouvá z trutnovského areálu Bojiště a mění také název. Nově se podle Havlova absurdního dramatu jmenuje Open Air Workshop neboli Zahradní slavnost.
Václav Havel na trutnovském festivalu v roce 2009.
Václav Havel na trutnovském festivalu v roce 2009. | Foto: ČTK

"Zahradní slavnost by měla evokovat počátky a okolnosti vzniku setkání v letech 1984 a 1987, kdy kapely a lidé měli k sobě blíž a festivaly nebyly součástí jednoho velkého byznysu a průmyslu zábavy. Zpátky k původnímu smyslu a k podstatě, kdy vládla spiklenecká atmosféra pospolitosti, jak říkal náš náčelník," říká zakladatel akce Martin Věchet s odkazem na častého festivalového hosta, "náčelníka" Václava Havla. Louka u Hrádečka je vzdálená asi 8 kilometrů od Trutnova. 

Martin Věchět o pozvání Milouše Jakeše na Trutnoff
18:48
Martin Věchět o pozvání Milouše Jakeše na Trutnoff | Video: Martin Veselovský

Hudební program letos obstarají převážně české kapely - například Tata bojs nebo znovuobnovení minus123minut. Zahraje i brněnská zpěvačka "od rány" Mucha, skupiny Sto zvířat, Čankišou, Plastic People, Hentai Corporation, Petr Váša a Ty syčáci nebo písničkář Jiří Schmitzer. Objeví se ale i Cimbálová muzika z Horňácka nebo kapela Máma Bubo, která měla vystoupit na festivalu v roce 1984. Cestou na koncert ji ovšem spolu s organizátory zatkla policie.

Počítá se i s debatami, projekcemi, semináři, výtvarnými dílnami a divadelními představeními. Festival si chce připomenout i výročí Charty 77. Lístky na festival budou stát 980 Kč včetně poplatku za stanování.

K hledání nového místa se festival uchýlil poté, co doběhla nájemci trutnovského areálu smlouva. Letos v únoru radnice oznámila, že nového nájemce nenašla a areál bude spravovat sama. "Tak jsme se rozhodli, že ke třicátým narozeninám se vrátíme ke kořenům. Napomohla tomu i dlouhodobá nejistota s okolními pozemky potřebnými pro festival, které radnice nechala zasíťovat. Když jsme zde začínali, byly tady jen louky a pár domů. Dnes má Bojiště jinou budoucnost," říká Věchet.

Jak však pro iDnes.cz řekl v dubnu trutnovský starosta Ivan Adamec (ODS), festival se mohl i letos konat na starém místě na Bojišti. "Panu Věchetovi jsme už v listopadu poslali dopis, že pokud chce festival, nechť se s námi spojí. Nikdo po něm nebude chtít nějaké nehorázné sumy za pronájem. Nemyslím si, že by to pro něj bylo finančně neskousnutelné," popisuje starosta.

Věchet ale vidí věci jinak: "Od radnice jsme sice dopis dostali, ale nebyl poslaný z vlastní vůle. Byl pouze odpovědí na náš dotaz z října minulého roku, jak to vlastně s Bojištěm bude a co si máme vybrat z toho, když radnice na jedné straně tvrdí, že nebrání festivalům, a na druhou stranu prohlašuje, že připadá v úvahu i prodej areálu," řekl iDnes.cz.

Loni na jaře na sebe Martin Věchet upozornil účastí v dokumentu Milda o  předrevolučním politikovi Milouši Jakešovi. Ve videonahrávce Jakeše na trutnovský festival v reakci na jeho zkostnatělou argumentaci zve. Na základě videa, které se na veřejnost dostalo z Facebooku autora dokumentu Pavla Křemena, na akci zrušila účast kmenová kapela The Plastic People Of the Universe.

 

Právě se děje

Další zprávy