Festival v Readingu už zaměřuje lahve na pódium

tur
22. 8. 2008 8:00
Vystoupí Metallica i Rage Against the Machine

Londýn - Doznívající festivalová sezóna se projevuje nejen v Čechách, ale i v Británii, kde je předposlední srpnový víkend ve znamení akce, které se jeden čas - podle pivního sponzora - říkalo Carling Weekend.

Nejde o moc víc než o putovní propojení veteránského festivalu v Readingu s jeho novou odnoží v Leedsu. Oba sdílejí stejný line-up, který si v průběhu tří dnů prohodí.

Jestliže pátek patří v Readingu Rage Against the Machine, tak nejočekávanější reunion letošního roku vystoupí v Leedsu o den později. A nedělní program Reading se v Leedsu otočí už v pátek. 

Dalšími headlinery jednotlivých dnů jsou Metallica a The Killers, jež jsou v podobné situaci, neboť s novými alby čekají až na podzimní trh, takže spíš než by se dalo spoléhat na aktuální materiál, jde o sázku na jistotu.

Zcela jinak jsou na tom Bloc Party, kteří stihli novinku Intimacy vydat ve čtvrtek alespoň na internetu.

MGMT
MGMT | Foto: Sony Music

Mimo hlavní pódium vystoupí na druhé scéně -  o níž se dramaturgicky starají trendsetteři z NME a BBC Radio 1 - Justice, Foals, MGMT, Vampire Weekend, Hadouken!, The Ting Tings nebo Conor Oberst.

Lock Up stage věnovaná drsnější scéně, hardcoru a punku, se v minulých ročnících rozrostla místo jedno dne dostala dva; letose se na ní představí Gallows, Alkaline Trio nebo Fucked Up.

Celá jedna sekce s názvem BBC Introducing je věnována objevům a kapelám bez kontraktu.

S nápadem na rotaci interpretů přišli organizátoři Readingu poprvé v roce 1999, protože o program byl mezi publikem takový zájem, že plocha v Readingu přestala stačit. Přibrali tedy ještě lokaci v Leedsu: místo, na němž se do té doby pořádal V Festival. 
Reading na poptávku vlastně zareagoval podobným způsobem putovního festivalu, jaký se vžil začátkem 90. let ve Spojených státech, kdy Perry Farrell z Jane's Addiction uspořádal první kočovnou Lollapaloozu.

The Killers
The Killers | Foto: Hratelně.cz

V současnosti je kapacita Readingu 80 tisíc fanoušků, Leeds pobere o deset méně. Během jediného víkendu tak shlédne totožný line-up stejné množství lidí, jaké přiláká na jedno místo koncem června nejnavštěvovanější Glastonbury.

Festival se v Readingu pravidelně pořádá od roku 1971 a ideologicky navázal na ještě starší akci známou pod názvem National Jazz and Blues Festival, jejíž kořeny sahají do roku 1961.

Nechvalnou proslulost zajistila Readingu tradice házení lahví na nepopulární interprety. V roce 1988 si ji užila Bonnie Tyler i Meat Loaf, který dostal do obličeje plnou dvoulitrovkou cideru.

V roce 2004 zase dav během dvaceti minut vyprovodil 50 Centa a předloni to schytal Brendon Urie z Panic at the Disco. Na chvíli ztratil vědomí, ale nakonec ukázal kuráž, když se vrátil na scénu a kapela koncert dokončila.

 

Právě se děje

Další zprávy