Trutnoff nabídl metalový večer s Fear Factory a připomněl nedožité osmdesátiny náčelníka Havla

ČTK ČTK
19. 8. 2016 23:30
Tradiční festival Trutnoff nabídl pestrý program - po ekumenické mši následovala tvrdá metalová hudba v čele s populární americkou skupinou Fear Factory. Diváky zklidnil písničkář Jiří Schmitzer, na přehlídce se také vzpomínalo na nedožité osmdesátiny "náčelníka" Václava Havla. Letošní ročník byl hojně diskutovaný již dlouho před svým začátkem, kdy spoluzakladatel přehlídky Martin Věchet pozval na akci Milouše Jakeše.
Spoluzakladatel přehlídky Martin Věchet na Trutnoff Open Air Festivalu 2016.
Spoluzakladatel přehlídky Martin Věchet na Trutnoff Open Air Festivalu 2016. | Foto: ČTK

Druhý den letošního Trutnoff Open Air Festivalu potěšil zejména příznivce tvrdé muziky. Na své si přišli fanoušci metalu, hard core i rocku. Velké davy fanoušků před hlavní scénu přilákala americká metalová skupina Fear Factory (Továrna strachu) z Kalifornie.

Kapela hrající styl označovaný jako industrial metal nebo cyber metal na koncertu v rámci evropské části svého RegeneraTour zahrála skladby zejména z loňského alba Genexus a Demanufacture z roku 1995, jednoho z nejdůležitějších metalových alb 90. let, které kapela vydala znovu o deset let později. Došlo i na debutovou desku Soul of a New Machine z roku 1992.

Náčelníku Havlovi by bylo osmdesát

Kapela Fear Factory vystoupila na trutnovském festivalu i v roce 2001, kdy akci navštívil také tehdejší prezident Václav Havels manželkou Dagmar. Na pódiu pod plakátem s vyobrazením "náčelníka" Havla letos zahráli na ročníku, který organizátoři věnovali nedožitým osmdesátinám bývalého prezidenta.

Vzpomínkou na tuzemský hudební underground 60. let bude v nočních hodinách ve festivalovém stanu comebackové vystoupení The Primitives Group. Metalový ráz večera podtrhne brazilská etno-metalová kapela Soulfly, kterou po svém odchodu ze Sepultury založil Max Cavalera.

Před metalem na mši

Dění v trutnovském areálu Na Bojišti v pátek zahájila tradiční ekumenická mše. Stejně jako v minulém ročníku dramaturgickou rozmáchlost akce potvrdilo zařazení operního zpěváka Aleše Procházky. Velkou část publika roztančila produkce kapel Fast Food Orchestra a Jelen. "Na festivalu v Trutnově budu hrát poprvé, ale už jsem tady byl jako návštěvník. Líbí se nám tady moc, ten areál je legendární a jsme rádi, že jsme mohli přijet," řekl ČTK zpěvák skupiny Jelen Jindra Polák.

Ostrý křesťanský rock nabídla americká skupina Red a před metalovou smrští Fear Factory obecenstvo zklidnil písničkář Jiří Schmitzer.

V undergroundovém stanu vedle The Primitives Group zahráli například Volant nebo The Velvet Underground revival. Třetí scéna nazvaná Geronimo Wigwam Stage nabídla mimo jiné koncerty popových Eddie Stoilow, hardcoreových The,Switch nebo písničkáře Voxela.

Letošní festival Trutnoff otevřel ve čtvrtek britský písničkář Jake Bugg. Nejstarší hudební přehlídka svého druhu v zemi, která vznikla na undergroundových základech v roce 1987, potrvá do 21. srpna. Po mediální přestřelce v souvislosti se zprávou, že organizátor akce Martin Věchet neoficiálně pozval někdejšího komunistického funkcionáře Miloše Jakeše, odřeklo účast několik interpretů.

Chtěl jsem mu ukázat prostředí, se kterým se on v životě nesetkal, aby viděl ty tisíce rozesmátých tváří, říká Martin Věchet. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy