Festival Respect: Výtvarník Skála zazpívá dechovku, přijede superskupina alternativy

Kultura Kultura
27. 8. 2021 10:56
Stejně jako vloni na Rohanském ostrově v Praze se tento víkend 28. a 29. srpna uskuteční hlavní část festivalu etnické hudby Respect.
K vrcholům sobotního programu bude patřit trio Les Triaboliques.
K vrcholům sobotního programu bude patřit trio Les Triaboliques. | Foto: Rachot Production

Open air akci pořadatelé posunuli na konec léta kvůli protipandemickým opatřením. Jednodenní vstupenky za 450 korun nebo dvoudenní za 650 korun jsou stále v prodeji.

Sobotní program ve tři odpoledne zahájí výtvarník František Skála s osmnáctičlenným dechovým souborem Provodovjané, u něhož zdůrazňuje, že nejde o parodii ani mystifikaci. "Na nenáviděné dechovce, kterou nás, máničky, krmili komunisti, není ve skutečnosti nic špatného. Musí se jen správně uchopit," říká Skála, kterému "chybí zvuk vojenské dechovky procházející ulicemi, žestě lázeňských orchestrů i pohřební pochody za rakví".

František Skála a dechová hudba Provodovjané uvedli píseň Urnový háj v červnové Show Jana Krause. | Video: Show Jana Krause

Texty si výtvarník píše sám. S dechovou hudbou ze zlínské obce Provodov nedávno vydal album Pojď se mnou děvče mé a představil ho mimo jiné v televizní Show Jana Krause. Kritik Jiří Peňás napsal v časopisu Echo, že Skálova kapela "hraje s chutí a s fortelem, v němž lze poznat stovky hodin na tancovačkách a při posledních rozloučeních".

Texty inklinují k tématům smrti, stárnutí či sexu. Soubor má v repertoáru mimo jiné třináctiminutovou skladbu Husserlova přednáška. "Ta je monumentálním spojením dějin novodobé filozofie, řekněme od Kanta po Derridu, s cestou českého člověka od kolébky ke hrobu. Pravděpodobně jde o první dechovkový text, kde se vyskytují jména Husserl a Nietzsche," konstatoval Peňás.

K hlavním hvězdám letošního Respectu patří britská zpěvačka indického původu Susheela Ramanová, která byla nominovaná na ceny Mercury i BBC World Music Awards. Do Prahy měla přijet už vloni, to ale nebylo možné, protože Velká Británie tehdy vzhledem k pandemické situaci zařadila Česko na seznam nebezpečných zemí.

Nový projekt Ramanové inspirovala poezie vizionářského básníka a umělce Williama Blakea, který stejně jako ona žil v Londýně.

Osmačtyřicetiletá zpěvačka strávila mládí v Austrálii, zpívala rock a blues. Ve dvaadvaceti však začala studovat zpěv v Indii a znovuobjevila své kořeny. Jejím producentem, kapelníkem i manželem je kytarista Sam Mills, známý z projektů vydavatelství Real World zpěváka Petera Gabriela.

"Když koncertovala s muzikanty z jižní Indie, bulvární noviny v Madrásu psaly, že je posedlá ďáblem, na jevišti se chová jako šašek a hybridní kulturou svádí mládež na šikmou plochu. Seriózní kritika u její hudby naopak oceňuje indickou spiritualitu sahající až do starověku i promyšlený a neokázalý výběr témat," popisují pořadatelé.

Susheelu Ramanovou na Respectu kromě kytaristy Millse doprovodí houslista Raven Bush, což je synovec slavné zpěvačky Kate Bushové, dále londýnský basista Peter Bennie a všestranný hudebník Malcolm Catto. Bude to zpěvaččino první vystoupení od začátku pandemie.

V sobotním programu se rovněž představí okcitánská polyfonní skupina Lo Còr de la Plana, jejíž každý člen zpívá vlastní melodii. Navazuje na tradici, která se zachovala v izolovaných oblastech, jako jsou středomořské ostrovy Sardinie a Korsika. Interpreti pějí v okcitánštině, jazyce dávných trubadurů, zpěv doprovází hrou na arabské bubny, tleskáním a dupáním.

Světské písně prolínají s liturgickými, čerpají z regionálních zpěvníků i historie marseillských divadel, kabaretů a barů. Sestava existuje od roku 2001.

K vrcholům sobotního programu bude patřit trio Les Triaboliques, považované za "superskupinu alternativy". Tvoří ho hráči na strunné nástroje Justin Adams, který působil v kapelách zpěváka Roberta Planta, dále virtuos na mandolínu a producent Ben Mandelson plus Lu Edmonds, jenž prošel punkovými formacemi jako The Damned a momentálně je kytaristou Public Image Limited.

V neděli českou scénu zastoupí Třaskavá směs, což je uskupení tvořené Františkem Skálou, Petrem Niklem, Petrem Tichým a Miroslavem Černým. Svou vizi balkánské hudby představí maďarsko-izraelští Besh O Drom, devítičlenná sestava kombinující romskou hudbu s prvky jazzu, rocku a folkloru. Vystoupila už na festivalech v Glastonbury i Rudolstadtu. V žánru netradičně používá dechovou sekci, členové zpívají maďarsky, romsky, albánsky a řecky.

Mimořádné hudební spojení pak hodlá navázat dvojice Justin Adams & Mauro Durante. Zatímco kytarista Adams se inspiruje africkými kořeny blues, Durante rozvíjí rituální rytmus pizzica z jižní Itálie, jehož historie sahá až do antického Řecka.

Krátký film představuje spolupráci Justina Adamse s Maurem Durantem. | Video: Serious

Intenzivní zážitek tvořený ze zvuků dud, perkusí a súfijského mystického zpěvu slibuje vystoupení mezinárodního tria Revolutionary Birds, založeného před šesti lety. Tvoří jej zpěvák a básník z Tuniska Mounir Troudi, bretaňský hráč na dudy Erwan Keravec a francouzsko-libanonský perkusista Wassim Halal.

Pořadatelé avizují, že také letošní ročník Respectu se ponese v duchu tolerance a kulturní rozmanitosti. Rodinný ráz zdůrazní dětský program nebo workshop výroby masek s brazilským výtvarníkem a loutkařem Gilbertem Contim. Opět bude připravena široká nabídka jídel z celého světa a stánky neziskových organizací.

Akce, která se v minulosti konala na Střeleckém ostrově, v parku Ladronka nebo předloni v Holešovicích, už Čechům představila například sestavu Taraf de Haidouks, guinejského zpěváka a hráče na koru Moryho Kantého, malijské Tartit či v posledních letech pákistánského rodáka Faize Aliho Faize a indického hudebníka Debashishe Bhattacharyu.

Festival do české metropole už přes dvacet let vozí cizokrajnou muziku a Čechům přibližuje vzdálené kultury, s nimiž by jinak možná nepřišli do styku, napsalo Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy