Festival Respect se přesouvá na Rohanský ostrov, přijedou muzikanti z Indie i Londýna

ČTK Kultura ČTK, Kultura
27. 8. 2020 12:30
Hudbu z Evropy, Asie či Afriky s důrazem na tvorbu žen představí letošní ročník festivalu etnické hudby Respect v Praze. Příští víkend 5. a 6. září na něm vystoupí britská zpěvačka indického původu Susheela Ramanová či bulharský klarinetista hrající romskou hudbu Balkánu Ivo Papasov.
Sona Jobarteh je první ženská virtuoska na africký tradiční nástroj kora. | Video: African Guild Records

Akce, která si klade za cíl představit publiku neznámé rytmy a odlišné kultury, se letos koná na Rohanském ostrově. Z tradičního letního termínu byla odsunuta na začátek podzimu kvůli pandemii koronaviru.

Vystoupí především písničkářky, které představí hudbu afrických a asijských zemí. "Poselství žen, v řadě autoritářských režimů pronásledovaných, je důležitým tématem festivalu," říká za organizátory Kateřina Malá.

Návštěvníci zhlédnou představení zpěvačky Sony Jobartehové původem z Gambie, která hraje na západoafrickou harfu kora. V sestavě Kefaya uslyší zpěvačku Elahu Soroorovou, která byla donucena k emigraci z Afghánistánu do Londýna.

Dále se na pódiu vystřídají Krar Collective reprezentující hudbu Etiopie s nástrojem krar, který je přímým následníkem harfy židovského krále Davida, či italsko-francouzská skupina Lalala Napoli hrající romskou hudbu v novém pojetí.

Vlastní skladby s moderní klasikou zkombinují hráči na akordeon z polského Montin Trio.

Kromě hudby budou pro návštěvníky připraveny výtvarné instalace, exotické jídlo, doprovodný program pro děti či stánky neziskových organizací.

V sestavě Kefaya posluchači uslyší zpěvačku Elahu Soroorovou. Foto: Alex Kozobolis. | Video: Bella Union

Festival Respect, který se dříve konal na Střeleckém ostrově, v parku Ladronka nebo loni ve Volnočasovém centru Holešovice, Čechům v minulosti představil malijskou skupinu Tinariwen, francouzského hudebníka Manu Chaa, marseillský vokální sbor Lo Cor de la Plana či vloni indického kytaristu Debashishe Bhattacharyu a zpěváka Moryho Kanteho z africké Guiney, který nedávno zemřel.

"Nejde o náhodný výběr ani lacinou exotiku: všichni jsou ve svých zemích renomovaní, pravidelně účinkují na nejlepších evropských festivalech a získávají nominace na prestižní ceny od amerických Grammy po sošky britské BBC," napsalo o festivalu vloni Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy