Farna, Tichá a Navrátil nezapomněli. Vyprodaný sál Gongu vzdal poctu Davidu Stypkovi

Farna, Tichá a Navrátil nezapomněli. Vyprodaný sál Gongu vzdal poctu Davidu Stypkovi
V popředí jsou zpěváci Mirai Navrátil a Ewa Farna.
Ewa Farna.
...
Mirai Navrátil.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 1. 2023 13:00
Přesně před dvěma lety ve věku pouhých 41 let zemřel David Stypka, zpěvák a držitel několika cen Anděl. Toto úterý mu vzdal poctu vyprodaný sál ostravského Gongu, kam se vejde přes 1500 lidí. Stypkovy písně za doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava a kapely Bandjeez zazpívali Ewa Farna, Kateřina Marie Tichá a Mirai Navrátil. Se všemi autora poutalo nejen hudební přátelství.

Repertoár úterního koncertu, který se ještě opakuje ve středu, tvořilo 18 písní coby průřez Stypkovou tvorbou. Od skladby Čaruj z jeho debutu až po Farmářům z posmrtně vydaného Dýchej. Nechyběl ani písničkářův největší hit Dobré ráno, milá, který nahrál s Ewou Farnou.

Podle jednoho z účinkujících Miraie Navrátila byly Stypkovy songy harmonicky a melodicky sofistikované. "Rozhodně více než naše písničky," říká frontman kapely Mirai. "Musím být ve střehu. Nejsou to jednoduché popové písně, jak jsem zvyklý," uvedl před vystoupením a trochu se bál srovnávání. "Vždy budu v jeho písničkách horší než David. Chci ale alespoň nějak obstát," doplnil hudebník, který stejně jako Stypka pochází z Frýdecko-Místecka. Dobře se znali.

Podle ředitele Janáčkovy filharmonie Jana Žemly dramaturgii večera vymysleli sami účinkující. "Rozhodně jsme nechtěli někomu diktovat, co má zpívat. Zvlášť lidem, kteří se s Davidem Stypkou znali osobně, měli k němu osobní vztah a mají osobní vztah k jeho písním," vysvětlil. Aranžmá napsal hudebník Jan Lstibůrek, dirigoval Stanislav Vavřínek. "Hudba má hloubku a svým naturelem se symfonickým orchestrem koresponduje. David Stypka byl prvotřídní umělec. Stejně tak vypadá jeho hudba," doplnil Žemla.

David Stypka pocházel ze severní Moravy. Zpěvák, kytarista, textař a někdejší regionální novinář se hudbě věnoval od 12 let, širší veřejnost jej ale objevila až v jeho sedmatřiceti, kdy s kapelou Bandjeez vydal první album u velké nahrávací společnosti. Sestava vznikla roku 2011, debut nazvaný Čaruj zveřejnili tři roky nato.

Největší úspěch měli s deskou Jericho. Díky ní Stypka obdržel první cenu Anděl za objev roku, své postavení pak ještě posílil hitem Dobré ráno, milá s Ewou Farnou.

Poslední rok a půl života trpěl rakovinou slinivky, které podlehl, když jeho stav ještě zkomplikovala nemoc covid-19. "Zemřel nadaný člověk, který ani zčásti nestihl vyčerpat talent, jenž mu byl dán," napsal o něm kritik Josef Vlček.

Stypkův duet s Ewou Farnou Dobré ráno, milá má na YouTube 17 milionů zhlédnutí. | Video: Singlton

Třetí album s kapelou Bandjeez nazvané Dýchej už frýdecko-místecký písničkář dokončit nestihl, vyšlo posmrtně. "Přestože své party nahrával na soustředěních, ve zkušebně nebo doma, je na albu intenzivně přítomný. A posluchačům otevírá světy, které dříve neprobádal," doplnil kritik Honza Vedral.

Podle něj šlo Stypkův písničkářský talent jen těžko zařadit do kontextu české scény. "Jeho písně byly těžké hudbou i velkými slovy, ve kterých si liboval. Zároveň ale okouzlovaly silnou poetikou," uvedl.

Stypka byl také úzce spjatý s moravskoslezskou hudební scénou. V roce 2017 kromě Andělů získal tři moravskoslezské Ceny Jantar, další dostal posmrtně. Pravidelně vystupoval na festivalech v kraji, představil se mimo jiné na Colours of Ostrava nebo akci Štěrkovna Open Music.

 

Právě se děje

Další zprávy