Fanoušci natočili a vydali pražský koncert Radiohead

Karel Veselý
28. 8. 2010 0:10
Záznam z mobilů je zdarma ke stažení na internetu
Foto: Jan Langer

Praha - Před rokem zahráli britští Radiohead na pražském Výstavišti. Nyní jejich první vystoupení v České republice připomíná koncertní film, který natočili a sestříhali jejich fanoušci ze záběrů přenosných kamer. Od pondělí je zdarma ke stažení v několika formátech na internetové stránce projektu nebo k shlédnutí na YouTube.

Zatímco většina kapel striktně zakazuje nahrávání koncertů, Radiohead dali nadšencům svoje dobrozdání a dokonce jim poskytli i audio záznam přímo od hlavního zvukaře. Někdy trochu nedokonalý obraz tak doplňuje zvuk perfektní kvality. Radiohead prý jiné zveřejnění záznamu z posledního turné neplánují.

Foto: Jan Langer

Na vzniku unikátního snímku se podílelo na šedesát fanoušků organizovaných přes nejrůznější diskuzní fóra kapely. O postprodukci se postaral šestičlenný tým mezinárodního složení. Ačkoliv DVD mělo být původně připraveno už v březnu (jak sděluje upoutávka), film měl na internetu premiéru přesně rok po pražském koncertě.

Radiohead navštívili Prahu v rámci turné k zatím poslednímu albu In Rainbows, jehož skladby doplnily v playlistu koncertů také starší hity sahající až k jejich druhé desce The Bends. Přípravy koncertu doprovázely neobvyklé požadavky kapely, která si dává záležet,  aby jejich turné po sobě zanechalo co nejmenší ekologickou stopu. Pořadatelé tak museli připravit šetrná světla i recyklovatelné kelímky.

Film z amatérského nadšení

První nápad přišel od francouzské fanynky vystupující pod jménem Nataly(R). Přes internetová fóra, na nichž diskutují největší příznivci Radiohead shromáždila dobrovolníky, kteří se chystali na koncerty evropského turné.

Čtěte také:
Radiohead jsou pořád napřed, ale nemizí z dohledu
Radiohead a hnutí Duha přednesou Praze zelenou výzvu

"Všimla jsem si, že v posledních letech kvalita amatérských videozáznamů z hudebních koncertů prudce stoupla," prozradila Nataly(R) pro Aktuálně.cz. „Za všechno můžou nové digitální kamery: umožňují natáčet záběry ve velkém rozlišení s maličkými přístroji, které snadno pronesou přes kontrolu u vstupů."

„Po koncertě jsme pak shromáždili videozáznamy od více než šedesáti lidí a několik audio stop," vzpomíná Nataly(R). Šest nejzapálenějších se přes e-mailovou komunikaci pustilo do přípravy a na začátku roku 2010 byl hotový trailer a první skladba (2+2=5).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Napadlo mě zkusit kontaktovat kapelu a získat od nich záznam zvuku. Poslala jsem jim odkaz na naši upoutávku a první video a oni k mému velkému překvapení souhlasili se zveřejněním audiozáznamu," vysvětluje hlavní koordinátorka celého projektu.

Hudba patří posluchačům

Kvintet z britského Oxfordu se proslavil alby OK Computer (1997) a Kid A (2000), na nichž rozšiřoval paletu rocku o elektronické experimenty. V posledních letech přesunuli svoji revolučnost a „ekologii" i do světa ekonomiky a vydávání desek.

Dobrovolně opustili svět velkých nahrávacích společností a desku In Rainbows nabídli posluchačům v roce 2007 nejprve v digitálním formátu na svém webu. V zcela revolučním kroku pro kapelu jejich formátu nechali fanoušky, aby za desku zaplatili částku, jakou sami uznají za vhodnou.

Foto: Jan Langer

Z jejich gesta se záhy stala strategie, kterou už opisuje kde kdo: minimálně první singl zdarma se dnes dává skoro ke žadé desce. Ale sami Radiohead se nezastavili a dobrozdání k experimentu s amatérským koncertním filmem je zřejmě další z očistných akcí,  jimiž chtějí umenšit hranici mezi kapelou a posluchači.

Na nikoho jiného ostatně v zuřící krizi hudebního průmyslu nelze spoléhat a Radiohead to moc dobře vědí. Své příznivce nechávají remixovat singly i natáčet videoklipy, jako to udělali se skladbami z desky In Rainbow.

Nápad s fanouškovským záznamem koncertu už před nimi použili newyorští rappeři The Beastie Boys. V roce 2004 při svém vystoupení v Madison Square Garden rozdali do publika padesát přenosných kamer a z jejich záznamu pak sestavili koncertní film nazvaný Awesome; I Fuckin' Shot That! - jenž měl premiéru v březnu 2006 a následně se prodával na DVD nosičích.

Nové album zahalené tajemstvím

Radiohead
Radiohead | Foto: Aktuálně.cz

Fanouškovské koncertní DVD můžeme brát jako první předvoj zajímavých věcí, které se kolem kapely budou patrně dít ještě letos. Kytarista Radiohead Ed O'Brien v červnu v rozhovoru pro BBC prozradil, že nové album je těsně před dokončením a mohlo by vyjít do konce roku. „Je to nejlepší deska, jakou jsme kdy natočili," dodal neskromně.

Název desky, ale třeba také způsob jeho vydání je zatím nejasný (je veřejným zajemtvím, že akce „zaplať kolik chceš" neskončila ani pro kapelu s velmi oddanými fanoušky zrovna finančním úspěchem).  Radiohead operují zcela nezávisle, o distribuci In Rainbows se postaral britský indie label XL Recordings a několik menších lokálních vydavatelství.

Čekání na novou desku může zkrátit první sólové album bubeníka Radiohead Phila Selwaye. Jmenuje se Familial a vychází na začátku příštího týdne. Ukázky z ní jsou k poslechu  na jeho webu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy