Fanoušci Led Zeppelin vystoupí v Londýně do nebe

kul
10. 12. 2007 9:50
Kladivo bohů v pondělí udeří po 27 letech
Foto: www.audiostore.it

Londýn - Je dostatečným důvodem po návrat skoro po třiceti letech důvod, že jsou nikdy nepřekonanými zakladateli heavy metalu a tvrdé hudby?

Fanoušci Led Zeppelin o tom nepřemýšleli a místo odpovědi okamžitě po oznámení jejich návratu zahltili objednávkami internet a pondělní londýnský koncert je jednou z neočekávanějších akcí roku.

Skupina společně neodehrála oficiální samostatný koncert od alkoholické smrti bubeníka Johna Bonhama v roce 1980. V roce 1985 se jen objevila při koncertě Live Aid ve Filadelfii a o tři roky později při 40. výročí společnosti Atlantic Records.

Foto: Aktuálně.cz

Kytaristu Jimmyho Page, zpěváka Roberta Planta a baskytaristu Johna Paula Jonese doprovodí na pódiu O2 Arény Bonhamův syn Jason.

Koncert se měl konat 26. listopadu, ale třiašedesátiletý Page si zlomil prst a nemohl hrát na kytaru tři týdny hrát.

Za jejich divokých let se mluvilo o jízdě na motorkách po hotelových chodbách a televizích vyhazovaných z oken. Tentokrát je nahradili jejich příznivci.

O losování lístků mělo zájem 20 milionů lidí, milion se jich dostal do osudí a dvacet tisíc z nich se dočkalo: 10. prosince uvidí v londýnské aréně největší z velkých návratů letošního roku.

Zbytek se o to pokoušel v aukcích a soutěžích. Hasič Ray Daniel vyrazil nahý do centra Londýna, Mark Barnham si v den výročí svatby ve studiu si oholil vlasy, které si 21 let nestříhal. Ale lístky od radia Virgin vyhrál Grant Marzell, který si nechal voskem depilovat hruď.

Jak je poslední dobou u velkých akcí zvykem, losování lístků mělo zpřehlednit poptávku a zabránit kšeftování na černém trhu, hlavně na internetu. Obchodování (nejvíc na eBay) to ale nezabránilo.

Proto záhy promotér Harvey Goldsmith přispěchal s doplňujícími podmínkami. Lístek v hodnotě 125 liber bude neplatný, pokud se jméno držitele hesla nebude shodovat se jménem uvedeným na kartě, za kterou byl zakoupen.

Tím vším se fanoušci ze sedmdesáti zemí musí spolu s dokladem totožnosti prokázat, když si od neděle vyzvedávají vstupenky. Mají podobu náramků a organizátoři jim je připevňují na zápěstí.

Koncert má vyjádřit hold zakladateli Atlantic Records Ahmetu Ertegunovi, který v roce 1968 se začínajícími Zeppeliny podepsal kontrakt.

Foto: Reuters

Pro ty, kdo se dovnitř nedostanou, mají Led Zeppelin jako náplast novou dvojalbovou best of kolekci Mothership s DVD bonusem a remasterovanou edici koncertního alba The Song Remains The Same, skvělou vzpomínku na skupinu přezdívanou Kladivo bohů.

Síla kapely, která spojila blues s energií, folkem, keltskou mystikou i mytologií, byla právě v živých vystoupeních, jež si získaly přídomek uhrančivých barbarských obřadů.

Led Zeppelin, hromovládci s křehkou duší, sedí na trůnu pop music spolu s The Beatles a nemnoha dalšími. Nikdy neprodávali singly, ale jejich balada  Stairway To Heaven se pořád řadí mezi nejlepší songy všech dob.

Pochopitelně už se objevily informace, že u jednoho koncertu nezůstane a ve hře jsou prý lukrativní nabídky.

Nejméně důvodů k ní má Robert Plant, který si užívá nejúspěšnější sólovou kariéru; právě se s hvězdou Alison Kraussovou vydal k bluegrassu na desce duetů Raising Sand. Kritika nechápala, proč něco takového nenatočil už dávno.

S Pagem už v 90. letech vydal dvě společné a ceněné desky, na kterých se projevilo i jejich okouzlení arabskou hudbou; tak by podle mnohých hráli Led Zeppelin, kdyby se nerozešli.

 

Právě se děje

Další zprávy