FAMUfest: Hudební festival, co se tváří jako filmový

Pavel Turek, tur
3. 11. 2008 17:30
V rámci přehlídky vystoupí The Presets a High Places
High Places
High Places | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kdybyste z FAMUfestu umázli všechny filmy, pořád by z něj zůstal festival: hudební. A kupodivu každý večer s vynikajícím programem, který činí průřez všemi významnými hudebními trendy letošního roku: od pravdařsky usmoleného folku přes regresivní infantilitu velkoměsta a klasiku české scény po opulentní party-kýče. 

Přehlídka studentů Filmové a televizní fakulty Akademie Múzických Umění totiž opětovně dramaturgicky spolupracuje se Sperm Festivalem. Loni se díky tomuto spojení Praze premiérově představily hvězdy současné indie scény Deerhunter.

Headlinerem letošního ročníku se namísto rozpínajících se psychedeliků stanou australští elektropopoví radikálové The Presets, kteří vystoupí v neděli 9. listopadu v rámci slavnostního zakončení.

The Presets, kteří přijíždějí v rámci turné na propagaci svého druhého alba Apocalyptico, patří spou s Cut Copy k tomu nejlepšímu, co současná elektronikou ovlivněná australská scéna nabízí.

The Presets
The Presets | Foto: Aktuálně.cz

Předskakovat jim bude frenetický Ventolin. One-man show Davida Doubka, v níž naživo spojuje a modifikuje předkonstruované tracky se schopností roztančit i nepočetné publikum složené výhradně ze stydlínů.
 
Aby onen odklon od Deerhunter k městskému hedonismu nebyl příliš razantní, hned první večer - ve čtvrtek 6. listopadu - vystoupí v pražském Divadle Archa brooklynské duo High Places, které si renomé vydobylo právě na společných turné jak se jmenovanými mlhotvůrci, tak s razantnějšími No Age.

Minimalistická vrzavá elektronika, stejně jako nepřeberné množství Orffových nástrojů v kombinaci s křehkým vokálem zpěvačky Mary Pearson, kterou shrnuli na kompilaci 03/07 - 09/07, jim vynesla smlouvu s labelem Thrill Jockey, kde právě vydávají debutové album.

The Presets - My People

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Coby hlučný urbanistický protiklad jim během zahajovacího večera budou sekundovat torontští noise-punkoví frajírci DD/MM/YYYY.  Nad nimi zase přijali koncertní záštitu jejich krajané a veličiny 8-bitové agrese Crystal Castles, když je vytáhli na část svého amerického turné.

V pátek se na jediný koncert letošní sezóny vrátí na pražská pódia nikdy úplně nezmizevší Ohm Square. Přes 12 let na scéně a čtyři desky, z nichž tu poslední Taking Shape pokřtí právě na Famufestu. Experiment s jarním samovydáním přes internet tak doplní o klasické fyzické CD.

DD/MM/YYYY
DD/MM/YYYY | Foto: Aktuálně.cz

Další zástupci newyorské scény zahrají v Arše v sobotu; ovšem jestliže High Places inklinují k introvertnímu snílkovství, Chairlift se kamarádí s MGMT, s kterými si i vzájemně vyměňují tracky k remixování.

Tudíž nepřekvapí, že si Chairlift bezelstně vyhrávají s osmdesátkovým synthi-popovým zvukem, který neváhají občerstvit instrumentálním soundtrackem z mastnotou zasmrádlé čínské restaurace.

Sobotní večer doplní slovenské Modré hory. Po veleúspěšném Peťo Tázokovi je tady další alternativně hip-hopový projekt hyperaktivního Beneho. Tentokrát spojil síly s rapperem Lyrikem a za podpory multi-instrumentalisty Mariána Jaslovského a galérky slovenských hudebních producentů (Karaoke Tundra, Foolk, Peko) natočili desku, na které se nerapuje o tom, kdo má větší péro a kvér, ale o alkoholismu, panelácích a osudových holkách.

  • Kompletní hudební program FAMUfestu najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy