Faith No More se vracejí. Vystoupí na Rock for People

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 4. 2012 11:15
Legendární kapela odehraje set na Rock for People
Foto: Aktuálně.cz

Hradec Králové - Legendární sanfranciská kapela Faith No More dorazí na festival Rock for People. Rozšíří tak spektrum headlinerů, které organizátoři oznámili už dříve. K aktuálním elektronickým a indierockovým kapelám The Prodigy, Orbital, Skrillex a Franz Ferdinand tak přibude set pro rockověji naladěné diváky.

Faith No More prosluli jako zakladatelé crossoveru. Kapela, která vznikla v roce 1982 jako Faith No Man a jako zpěvačku ve svých začátcích zkoušela i Courtney Love, prorazila definitivně až jako Faith No More hitem Epic z alba The Real Thing. Psal se rok 1989 a za mikrofonem se objevil devatenáctiletý mladík Mike Patton, kterého kapela našla krátce před tím, než šla nahrávat svou přelomovou desku. V USA bylo album platinové, kapela za ně dostala dokonce nominaci na Grammy v kategorii Heavy metal/Hard rock.

Ještě další album Angel Dust (1992) mělo velký úspěch, podobně i King for a Day.... Fool for a Lifetime z roku 1995, ovšem za dva roky vyšla zatím poslední studiovka, hrdě nazvaná Album of the Year, která na obalu měla prvního československého prezidenta. A na samém vrcholu slávy, po vydání "Alba roku", se kapela důstojně rozloučila s tím, že se každý z členů chce věnovat svým projektům.

Foto: Aktuálně.cz

Před rozpadem ještě Faith No More stihli odehrát pro české fanoušky zásadní koncert na trutnovském Open Air Music Festivalu v srpnu 1997. Úplně poslední koncert svého nejslavnějšího období pak Faith No More fanouškům nabídli 7. dubna 1998 v Lisabonu.

O jedenáct let později se pak Faith No More dali znovu dohromady a na turné The Second Coming zavítali i do Prahy. Nadchli vyprodanou Tesla Arénu. "Pražský koncert Faith No More i jejich reunion by se dal brát jako odpověď na otázku, na kterou vlastně nikdo nikdy pořádnou odpověď nečeká. Co by, kdyby? Jaké by to bylo, vstoupit do červeného pokoje, kde už dvacet let probíhají devadesátá léta, jaké by to bylo omládnout po zásahu bleskem, jít znovu na střední a zkusit si to prožít znova. Faith No More se této urputnosti sympaticky vyhnuli. Odehráli svůj repertoár se vším respektem a nasazením, které si zaslouží, ale taky s dostatečným odstupem, aby se vyhnuli samožerství většiny navrátivších se titánů - a jenom s kamenně sebevědomou tváří hráčů pokeru vyložili full house," napsal tehdy recenzent Aktuálně.cz Pavel Turek.

Reunion neměl jen jednorázový účel vydělat na turné. Faith No More i s Mikem Pattonem, který má za sebou hodně vedlejších projektů (Fantomas, Tomahawk, Peeping Tom) a nahrávek (například Medúlla s Björk), vyjíždějí znovu. Otázkou zůstává už jen vznik nové studiové nahrávky. Mike Patton je ale v rozhovorech zatím nekompromisní a takovou možnost vůbec nepřipouští.

Na letošním Rock for People dále vystoupí američtí punkeři Flogging Molly, propagátor electro-hopu Example nebo ikony kytarového indie rocku Two Door Cinema Club. Mezi potvrzené interprety patří ještě zpěvák, kytarista a textař Pete Doherty s kapelou The Libertines a britská kytarová skupina The Kooks. Na festival se vrátí Enter Shikari a The Subways.

Rock for People se koná ve Festivalparku v Hradci Králové od 3. do 6. července. Úplný seznam účastníků festivalu by měl čítat asi čtyři desítky zahraničních kapel. Vstupenky na Rock for People jsou aktuálně k dispozici za 1500 korun, od května vyskočí na 1600 korun.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy