Facebookáři chtěli Kate a Williamovi zahrát Sex Pistols

Karel Veselý
26. 4. 2011 11:05
Královské ano zaútočí i na britský albový žebříček
Oficiální návštěva Witton Country Parku v Darwenu (duben 2011).
Oficiální návštěva Witton Country Parku v Darwenu (duben 2011). | Foto: Reuters

Londýn - Jen pár hodin poté, co před pátečním polednem přijme arcibiskup z Canterbury svatební sliby Prince Williama a Kate Middletonové, začne se jejich „ano" prodávat v digitálním obchodě iTunes a v žebříčku nejprodávanějších nahrávek bude konkurovat třeba novému singlu Lady Gaga.

Zvukový záznam z obřadu královské svatby pak vyjde na začátku května i na klasických hudebních nosičích a očekává se, že výrazně promluví do albového žebříčku. O hudební doprovod svatby se postará sbor Westminsterského opatství, Londýnský komorní orchestr nebo hudebníci Královských leteckých sil. 

„Bude to první oficiální svatební album, které vstoupí do digitálních žebříčků po celém světě. Pro příští generace zachytí kousek historie," prohlásil prezident společnosti Decca Records Dickon Stainer.

Foto: Reuters
 

Naposledy byla podobným způsobem zvěčněna královská svatba v roce 1981, kdy si Princ Charles bral Dianu Spencerovou. Nahrávka vydaná tehdy péčí BBC vedla dva týdny oficiální albový žebříček a další dva měsíce se držela v stovce nejprodávanějších desek. (Na CD ovšem vyšel v roce 1997 i Dianin pohřeb.)

Ohlášení královské svatby na konci loňského roku odstartovalo v Británii tradiční nákupní horečku se suvenýry připomínajícími historickou událost. Popoví interpreti jsou ale zdrženlivější a princově velkému dni - na rozdíl třeba od fotbalových šampionátů - je věnována jen hrstka skladeb. Zdá se, že muzikanti vytušili, že běžné konzumenty popu dnes už svatba  jednoduše nezajímá.

V aktuální stovce událost připomíná jen parodický singl Fucksticks, v němž si komediální skupina Kunt and the Gang  dělá do zvuků syntezátorové samohrajky dost hrubým způsobem srandu z britské královské rodiny a jejich skandálů.

Neúspěšně dopadly i nové výzvy facebookových aktivistů, kteří chtěli po vzoru "akce vánoční singly" do oficiálního britského žebříčku platného v týdnu královské svatby protlačit „protestní hity" God Save The Queen od Sex Pistols a Queen Is Dead od The Smiths.

Vypadá to, že britské fanoušky mnohem víc vzrušuje televizní talentová soutěž Britain´s Got Talent. Důkazem je číslo čtyři v aktuální britské Top 40, na které vystřelil dvacet let starý hit Fast Car americké zpěvačky Tracy Chapman. O jeho comeback se postaral Michael Collings, který píseň zazpíval s akustickou kytarou ve výběrovém kole Britain´s Got Talent.

Ve srovnání s talentovými soutěžemi typu X Factor je spektákl královské svatby pro mladé generace asi nebývalá nuda. „Stát se slavnými jen díky tomu, že se narodil ve správné posteli jako Princ William? To dnes mladí vnímají jako něco pochybného a zastaralého," cituje Daily Mail profesora sociologie Chrise Rojeka, podle něhož královský novomanželský pár příliš nezapadá do současné kultury celebrit.

George Michael míří k soudu
George Michael míří k soudu | Foto: Reuters

Svatba nevybudila ani samotné hudebníky. Možná jedinou novou popovou písní, která bude slavný den budoucího krále připomínat, je You And I, kterou natočil George Michael jako svatební dar pro Prince Williama a Kate Middletonovou. Coververze skladby Stevieho Wondera z roku 1972 ani nevyšla na fyzickém nosiči a je ke stažení ze zpěvákova webu GeorgeMichael.com. Každý kdo si ji stáhne, bude přesměrován na stránku společného charitativního fondu obou novomanželů.

„Byl krásný dubnový den a v Londýně bylo jako v létě. Seděl jsem na Twitteru a trochu jsem se nechal unést. Rozhodl jsem se, že jim natočím píseň jako svatební dar. Práce na skladbě byly dva moje nejkrásnější pracovní dny vůbec," prohlásil George Michael, který byl dobrým přítelem Williamovy matky Diany.

You And I v originální verzi si ke svatbě nechali zahrát třeba manželé Obamovi, kteří si píseň pustili i během prezidentské inaugurace. Jestli George Michael píseň zazpívá na svatebním večírku,  není zatím jasné. Novomanželé drží program pod pokličkou.

Foto: Aktuálně.cz

Britové si tak alespoň mohou vsadit u sázkařské společnosti Paddy Power, jakou hudbu si Kate a William nechají zahrát při cestě k oltáři. Nejnižší kurz má Wagnerův svatební pochod z opery Lohengrin (7 ku 4) a Pochod dánského prince od anglického barokního skladatele Jeremiaha Clarka (5 ku 2).

All You Need Is Love od Beatles a Love is All Around od Wet Wet Wet se tísní na konci žebříčku. Že si královský pár nechá zahrát skladbu Forever od Chrise Browna z populárního virálního klipu s tancujícími svatebčany má kurz 250 ku jedné.

Právě parodií internetového hitu z roku 2009 připomíná svatbu (nakonec možná příznačně) britská společnost T-Mobile. Záměrně amatérským stylem nechala natočit nákladný klip s dvojníky členů královské rodiny, kteří v něm tancují do hudby klučičích hitmakerů ze začátku devadesátých let East17. Královnu křepčící v kostele na disco už vidělo na YouTube za dva týdny bezmála jedenáct milionů lidí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy