Evropská MTV rozdala ceny Američanům

Pavel Turek, tur
7. 11. 2008 11:05
Britney Spears získala v Liverpoolu dvě ocenění
30 Seconds To Mars
30 Seconds To Mars | Foto: Reuters

Liverpool - Beatlemánie se střetla s obamamánií při čtvrtečním předáváním cen evropské MTV v Liverpoolu. Adjektivum evropská je však na tomto místě podle výsledků naprosto zbytečné, neboť až na dva oceněné zpěváky připadly všechny ceny výhradně zámořským interpretům.

"Možná nás teď Evropani budou mít zase rádi," vznesla moderátorka Katy Perry, která show zahájil svým letním hitem I Kissed a Girl a v průběhu večera si sama odnesla globus s logem MTV v kategorii objev roku. Ani ona se neobešla bez portrétu nového amerického prezidenta na tričku.

30 Seconds To Mars - A Beautiful Lie

Stejně se oblékl frontman kapely 30 Seconds To Mars, herec Jared Leto, když vyprovokoval deseti tisícový dav liverpoolské Echo Areny ke skandování: "Congrats, Barack." Jeho skupina vyhrála jak cenu v kategorii Rock Out, tak nejlepší Video Star.

Katy Perry
Katy Perry | Foto: Reuters
 

Britney Spears, která byla už v září rehabilitovaná na MTV Video Music Awards, pokračuje v úspěšném comebacku, odnesla si trofej za nejlepší album i za interpreta roku 2008. Což je poměrně symptomatický výsledek, neboť její loňské Blackout nikdy nemělo bezvýhradný kritický ani komerční ohlas a album Circus, které by mohlo potvrdit status Britney v roce 2008, teprve vyjde.

Fanoušci MTV tím jen potvrzují trend, který je hudební televizi v posledních letech často vytýkán: a sice že je i ji zajímají více reality show než klipy.  

O vítězích cen, které se každý rok odehrávají v jiném evropském městě, rozhodují diváci prostřednictvím internetu. Přenos bývá vysílán na 21 kanálech ve 40 zemích.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Hříšnice Britney si z videocen MTV odnesla tři trofeje

Nejnávykovější skladbou se letos vcelku logicky a předvídatelně stala So What od Pink, kategorii Ultimate Urban si přivlastnil Kanye West. 

Titulem Ultimate Legend MTV v Liverpoolu ocenila zdejšího rodáka Paula McCartneyho, cenu bývalému Beatlovi předal Bono se slovy: "Pod touto střechou je jen jediný člověk, jehož dílo je nesmrtelné."

Paul McCartney
Paul McCartney | Foto: Reuters

McCartney v děkovné řeči zmínil George, Johna i Paula a neopomněl uctít Američany za to, že zvolili senátora Obamu. Příznačné v tomto ohledu je, že jediné kategorie, které připadly Evropanům, jsou spíš ty bilanční na okraji, ať už jde za celoživotní přínos nebo kuriózní Nejlepší interpret vůbec.

Letos připadla hvězdě osmdesátých let Ricku Astleymu; ten si užívá dočasnou renesanci díky internetem znovu vyvolaném zájmu o jeho hit z roku 1987 Never Give You Up.

Ačkoli měli Britové mezi nominovanými hodně nadějných jmen jako Coldplay nebo Leona Lewis, jediní, kdo zabodovali v aktuálních kategoriích, byli němečtí Tokio Hotel, kteří si odnesli titul Headliner za nejlepší koncertní kapelu.

 

Právě se děje

Další zprávy