Eurovizi podruhé vyhrála švédská zpěvačka Loreen, česká Vesna skončila desátá

ČTK Kultura ČTK, Kultura
14. 5. 2023 4:56
Vítězkou mezinárodní písňové soutěže Eurovize se už podruhé stala švédská zpěvačka Loreen. Uspěla s písní Tattoo. Druhý skončil finský interpret Käärijä, třetí Izraelka No'a Kirel. Česká dívčí skupina Vesna obsadila v sobotním finále desáté místo. Výsledky byly oznámeny v noci na neděli okolo čtvrt na dvě ráno.
Zpěvačka Loreen poprvé zvítězila roku 2012, tentokrát üspěla s písní Tattoo. Foto: Reuters | Video: Eurovision Song Contest

Loreen poprvé zvítězila roku 2012 s písní Euphoria. Podle agentury AP se stala teprve druhým účastníkem Eurovize, kterému se povedlo úspěch zopakovat. Před ní dvakrát vyhrál jen irský zpěvák Johnny Logan v 80. letech minulého století. Díky devětatřicetileté hvězdě, jejíž rodiče pocházejí z Maroka, se zároveň Švédsko dotáhlo právě na Irsko v historických tabulkách. Umělci z obou zemí opanovali Eurovizi už sedmkrát.

Pro Česko je desáté místo skupiny Vesna s písní My Sister's Crown druhým nejlepším. Dosud nejlepší, šestý, byl v roce 2018 zpěvák Mikolas Josef. Vesnu tvoří hudebnice z pražské konzervatoře Jaroslava Ježka, kromě tří Češek jsou členkami i Slovenka, Ruska a Bulharka.

Loni v soutěži vyhrál ukrajinský Kalush Orchestra, letos tak Eurovizi dle pravidel měla hostit právě tato země. Ta se ale už 14 měsíců brání ruské invazi, a proto se finále 67. ročníku konalo v britském Liverpoolu. Osud Ukrajiny zde rezonoval. Úvodní film ukázal právě Kalush Orchestra, jak zpívá a tancuje v kyjevském metru, kde se lidé běžně schovávají před ruskými útoky. Loňští vítězové pak vystoupili přímo v dějišti Eurovize, která se letos nesla pod heslem "sjednoceni hudbou".

Zatímco desítky tisíc lidí se bavily v Liverpoolu a odhadem 160 milionů u televizních obrazovek, Ukrajina čelila dalším ruským náletům. Některé podle zahraničních agentur směřovaly i proti městu Ternopil na západě země, odkud pochází elektronické duo Tvorchi. To letos Ukrajinu reprezentovalo, skončilo šesté.

Na čtvrtém místě byl mezi 26 finalisty italský zpěvák Marco Mengoni, pátá skončila norská pěvkyně Alessandra. Do první desítky se dostali ještě zástupci Belgie, Estonska a Austrálie.

První ročník Eurovize se uskutečnil v květnu 1956. Za nejslavnějšího vítěze v historii je považována švédská skupina ABBA, která roku 1974 prorazila s hitem Waterloo. Mezi další věhlasné tváře, které v soutěži uspěly, patří Kanaďanka Céline Dion, jež roku 1988 reprezentovala Švýcarsko. Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007. Už v roce 1968 ale v soutěži, tehdy nazvané Velká cena Eurovize, vystoupil Karel Gott, ovšem jako zástupce Rakouska.

Video: Vesna zastupuje Česko na Eurovizi

"Jako kapela tvořená z žen jsme se musely naučit překonávat překážky," řekla Patricie Kaňok Fuxová z kapely Vesna v pořadu Spotlight. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy