Eurovizi vyhrál ukrajinský Kalush Orchestra. Vyzval k podpoře napadené země

ČTK Reuters ČTK, Reuters
15. 5. 2022 8:08
Vítězem letošního ročníku písňové soutěže Eurovize se stal ukrajinský Kalush Orchestra se skladbou Stefania. Český zástupce, skupina We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou, skončil dvaadvacátý. Finále se zúčastnilo 25 zemí, na programu ČT2 jej sledovalo 137 tisíc lidí, uvedla mluvčí České televize Karolína Blinková.

Ukrajinská kapela vzhledem k ruské invazi patřila k největším favoritům klání, deklarovali již před víkendem sázkaři. Kalush Orchestra přitom nebyl původní ukrajinskou volbou.

Zemi měla nejdříve zastupovat Alina Pašová, devětadvacetiletá raperka a bývalá účastnice reality show. Když se ale ukázalo, že navštívila okupovaný Krym, vyvolalo to vlnu pobouření a namísto ní dostala šanci folk-rapová skupina ze západu Ukrajiny.

Píseň Stefania, se kterou vystoupila, vznikla jako pocta frontmanově matce. Od ruské invaze na Ukrajinu 24. února se ale změnila v hymnu národa, jehož zemi pustoší válka, píše agentura AP. Původní text nabyl nového významu. "Vždycky najdu cestu domů, i když jsou všechny cesty zničené," zpívá se v ní. Skladba mísí ukrajinské rytmy, kostýmy a taneční pohyby se současným hip hopem.

Skupina v závěru finálového vystoupení vyzvala k podpoře Ukrajiny. "Prosíme, pomozte Ukrajině a Mariupolu, pomozte Azovstalu," zvolal zpěvák Oleh Psjuk s odkazem na ocelárny v Mariupolu, kde se již několik týdnů skrývají poslední ukrajinští vojáci vzdorující ruské přesile.

Politická prohlášení jsou sice na soutěži obecně zakázaná, organizátoři nicméně uvedli, že Ukrajina za ně nebude diskvalifikována. "Chápeme silné pocity, které nyní panují kolem Ukrajiny, a pokládáme prohlášení Kalush Orchestra a dalších umělců vyjadřující podporu ukrajinskému lidu za spíše humanitární než politická," uvedla Evropská vysílací unie, která soutěž pořádá.

Zpěvák Psjuk se za několik dnů vrátí na Ukrajinu, kde vede dvacetičlennou skupinu dobrovolníků dodávající léky a pomáhající občanům prchajícím ze země. "Válka mě oddělila od mé přítelkyně. Je 300 kilometrů daleko, nemůžeme se setkat, protože to je nebezpečné. Sedí v bunkru, zatímco já jsem tady," popsal v březnu, kdy jeho přítelkyně vyráběla Molotovovy koktejly. Další člen bandu toho času nastoupil k rezervistům.

Vítězná skladba Stefania, jak ji Kalush Orchestra zahrál na sobotním finále. | Video: Eurovision Song Contest

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vítězství přivítal. "Naše odvaha ohromuje svět, naše hudba dobývá Evropu! Příští rok bude písňovou soutěž Eurovize hostit Ukrajina," uvedl. "Děkuji Kalush Orchestra za toto vítězství a všem, kteří nám dali své hlasy! Jsem si jistý, že zvuk vítězství v boji s nepřítelem není daleko," dodal.

Vítězná země se obvykle stává pořadatelem dalšího ročníku. Podle agentury DPA však není jasné, zda bude moci Ukrajina soutěž už za rok skutečně hostit. V současnosti tam kvůli válce platí stanné právo, takže nejsou povoleny žádné velké kulturní akce. Rusko se letos kvůli invazi na Ukrajinu Eurovize nesmělo zúčastnit.

Podle britského premiéra Borise Johnsona je úspěch ukrajinských zástupců výsledkem jejich talentu i "neochvějné podpory ukrajinskému boji za svobodu". Náměstek generálního tajemníka Severoatlantické aliance Mircea Geoana vítězství označil za výsledek "ohromné podpory publika v celé Evropě". Ukrajině na sociálních sítí pogratulovali též předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel.

Tříčlenná česko-norská kapela We Are Domi finálový večer zahájila. Pořadatel soutěže ji popsal jako skvělý příklad mezinárodní spolupráce. Hašková se narodila ve Spojených státech, když její otec, hokejový brankář Dominik Hašek, působil v týmu Buffalo Sabres. Na kytaru hraje Casper Hatlestad, na klávesy Benjamin Rekstad, oba z Norska. Trojice se dala dohromady během studií na hudební škole v britském Leedsu.

"Seznámili jsme se, když jsem ve druháku začala pracovat na své bakalářce. Kapela se z nás stala, až když jsme před třemi lety vydali naši první písničku. To už jsme všichni měli po škole, já jsem pracovala za barem v hudebním klubu Headrow House a kluci se živili jako učitelé hudebních nástrojů," popsala zpěvačka Hašková v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

První ročník Eurovize se konal v květnu 1956. Soutěž patří k nejsledovanějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě. Za nejslavnějšího vítěze je považována švédská skupina ABBA, která roku 1974 prorazila hitem Waterloo. Mezi další známé tváře, které v Eurovizi uspěly, patří Kanaďanka Céline Dion, jež v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko.

Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007. Už roku 1968 v soutěži, tehdy nazývané ještě Velká cena Eurovize, účinkoval Karel Gott, ovšem jako zástupce Rakouska.

 

Právě se děje

Další zprávy