Eminem se směje. S Brünem i hitparádou

Pavel Turek, tur
4. 6. 2009 12:05
Rapper vede už druhý týden americký žebříček
Duben 2009: Eminem uvádí Run DMC do Rocknrollové síně slávy
Duben 2009: Eminem uvádí Run DMC do Rocknrollové síně slávy | Foto: Reuters

Los Angeles - "Ještě když jsem dorazil na hotel, tak jsem se tři hodiny nepřetržitě válel smíchy. Zvlášť když to pak dávali v televizi," liboval si Eminem poté, co přiznal, že incident polohy 69 s rakouským modelem Brünem - Sachou Baronem Cohenem - byl dopředu připravený.

"Jsem rád, že se nám to povedlo líp než při zkouškách," pochvaloval si rapper scénku, která naprosto zastínila veškeré další dění na ceremoniálu MTV Movie Awards. Další důvod k smíchu může mít i proto, že jeho novinka Relapse se už druhý týden drží na špičce amerického žebříčku Billboard.

Foto: archiv

Po masivním nástupu (608 tisíc prodaných kopií) sice zájem opadl a v druhém týdnu se prodalo jen 211 tisící kusů - ale i tak to stačí na první místo, a navíc to v součtu z Relapse dělá páté nejprodávanější album tohoto roku. Zatím v prodejích vede country zpěvačka Taylor Swift s téměř 1,2 miliony.

Nejvyšším debutantem tohoto týdne se stalo vyklidnělé The High of Low jiného amerického potížisty Marilyna Mansona. Ten se s kapelou nijak nepředvedl na středečním brněnském koncertě, totálně jej odzívnul a pojal spíš jako generálku před důležitějšími štacemi, než je maloměsto kdesi na rozhraní Evropy a Asie.

U Mansona to není žádná výjimka, protože už předchozí pražský koncert celá kapela vysloveně vzdala a odehrála s apatickým vědomím nepříjemné povinnosti.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Recidivista Eminem je zas na vrcholu americké hitparády
Nedospělý Eminem reprízuje násilí, urážky a obscenity
Green Day se vzbudili a inscenují revoluci jako muzikál

Ovšem jeho sedmé album vystoupalo na čtvrté místo se 49 tisíci prodaných nosičů - a je to již šestá Mansonova deska, která se vyšvihla do top 10, byť tentokrát jde o skromnější prodej. Eat Me, Drink Me z roku 2007 začínalo na osmém místě s 88 tisíci.

Grizzly Bear
Grizzly Bear | Foto: Lane Coder

Totálním překvapením a svým způsobem vítězstvím alternativní scény v době upadajících prodejů je ovšem výskyt indie-folkrockové čtveřice Grizzly Bear na osmém místě. Jejich třetí album Veckatimest - vynášené bloggery a servery jako Pitchfork nebo Popmatters do nebes - si v prvním týdnu koupilo 33 tisíc lidí; z toho 40 % dělaly downloady a 24 % se prodalo v nezávislých obchodech s hudbou.

Je to vůbec poprvé, co se brooklynská kapela a oblíbenci Radiohead objevili v Billboard 200, a možná je to i proto, že bubeník Christopher Bear popisuje novou desku slovy: "Je čistší, jasnější, a to pro mě znamená i více přístupná."

Zbytek první desítky amerického albového žebříčku patří Green Day, kteří se stále drží na druhém místě, a popině Lady GaGa, která top 10 vytrvale neopouští už třicet týdnů a v minulém týdnu si dokonce polepšila z osmého na páté místo.

Příjemně apokalyptické vize o krachu hudebního průmyslu dokresluje statistika porovnávající celkové prodeje v tomto týdnu se stejným obdobím v loňském roce. Billboard zaznamenal pětinový propad - tedy ze 7,23 milionů na 5,75. 

 

Právě se děje

Další zprávy