Ella Eyre: Pařit s kamarády? Ne, teď přišel můj čas v hudbě

Karel Veselý
Aktualizováno 18. 6. 2014 17:50
Mladičký objev britského popu Ella Eyre stojí na prahu velké kariéry. Soulová zpěvačka bude hlavní hvězdou festivalu United Islands of Prague.
Ella Eyre.
Ella Eyre. | Foto: Profimédia

Rozhovor - Kdo bude patřit mezi největší popové objevy letošního roku? Prorocké ankety BBC Sound of 2014 a Critic's Choice se v lednu shodly, že obrovskou šanci prorazit má anglická zpěvačka Ella Eyre, která disponuje okouzlujícím soulovým hlasem a poslední rok s ním pomohla několika klubovým projektům k velkým hitům.

Díky festivalu United Islands of Prague dostanou šanci slyšet dvacetiletý talent doslova na pokraji obrovské slávy i čeští posluchači. V pátek 20. června v 19:00 zazpívá Ella Eyre v Kinského zahradě.

Ella Eyre po telefonu rozhodně nepůsobí dojmem rozjívené dívenky, i v takhle mladém věku už má srovnané priority a před sebou jasný cíl - stát se velkou hvězdou. Nahrávací smlouvu podepsala už v osmnácti a loni vybojovala první číslo jedna na britském žebříčku. Zatím ale jen jako vokalistka v hitu Waiting All Night drum'n'bassové skupiny Rudimental.

Ella Eyre: Love Me Like You. Poslechněte si novou hvězdu britské scény živě.
Ella Eyre: Love Me Like You. Poslechněte si novou hvězdu britské scény živě.

Každému, kdo skladbu slyšel, ale musí být jasné, že bez ní by byla skladba poloviční - Ellin zastřený soulový hlas má dar dostávat posluchače do kolen stejně jako to uměla třeba Amy Winehouse, kterou považuje za svůj vzor. Žádný div, že odborníci v ní vidí budoucnost brit-soulové vlny a předpovídají jí obrovskou kariéru.

Tu Ella Eyre odstartovala loni v prosinci "průzkumným" EPčkem Deeper a s titulním singlem vstoupila poprvé sama za sebe do britské Top 75. Pak zazpívala na ceremoniálu Brit Awards.

Teď je na řadě debutové album, které bude v červenci propagovat pilotní singl If I Go. Ten stejně jako Waiting All Night míchá její velký výrazný hlas s euforickým drum'n'bassovým podkladem a nepochybně v žebříčcích způsobí pěknou paseku. Debutové album by pak mělo vyjít na podzim. Na nervozitu není čas, prozrazuje Ella v našem rozhovoru a těší se, jak budou lidé na desku reagovat.

Aktuálně.cz: Ještě než začneme s rozhovorem, musím na úvod říct, že máš opravdu nádherný hlas a určitě nejsem první, kdo ti to říká. Zajímalo by mě, kdo tě nasměroval na kariéru zpěvačky?

Anketa BBC Sound of 2014 usoudila, že trend pop-soulu, by měl být ještě minimálně letos udržen při životě. Šanci vydělat na tom tak dostane zpěvačka Ella Eyre, která se pokusí být další ženou s komerčním potenciálem Adele. Uvidíme, zda zvládne více než pobavit několika hity na jedno použití. Vyloučit to nyní, by bylo netaktní. Každopádně: pokud budete chtít být v roce 2014 ,,in," její jméno registrujte.
Anketa BBC Sound of 2014 usoudila, že trend pop-soulu, by měl být ještě minimálně letos udržen při životě. Šanci vydělat na tom tak dostane zpěvačka Ella Eyre, která se pokusí být další ženou s komerčním potenciálem Adele. Uvidíme, zda zvládne více než pobavit několika hity na jedno použití. Vyloučit to nyní, by bylo netaktní. Každopádně: pokud budete chtít být v roce 2014 ,,in," její jméno registrujte. | Video: youtube.com

Ella Eyre: Vždycky jsem ráda zpívala a moje máma je módní návrhářka, takže uměleckou kreativitu mám asi po ní. První, kdo mi řekl, že bych měla zkusit kariéru zpěvačky, byla moje učitelka ve škole. Hrála jsem v jedné školní hře, byl to vlastně trochu muzikál, kde jsem hrála a zpívala v jedné z hlavních rolí a učitelka z dramatického kroužku mi řekla, že mám talent. Nikdy předtím mě to nenapadlo, protože rodiče se hudbě nikdy nevěnovali a ani neumí na žádný hudební nástroj. Vlastně jsem to nebrala moc vážně, ale postupně se mi to rozleželo v hlavě.

A.cz: Poslouchali jste doma s rodiči hudbu?

To ano. Nejvíc asi Amy Winehouse, která je můj velký idol. A nebo Lauryn Hill. Já jsem dokonce dostala křesní jméno po Elle Fitzgerald. Máma mě taky naučila poslouchat Basement Jaxx, Gorillaz nebo Michaela Jacksona. A můj táta miluje reggae a příbuzné žánry.

Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Ty jsi ale v dětství taky hodně sportovala, dokonce jsi závodně plavala. Naučil tě sport něco, co jsi pak mohla použít ve své hudební kariéře?

Nejspíš to byla zdravá soutěživost. Plavání už samozřejmě nedělám, ale naučilo mě to, že když tvrdě makám, můžu se zlepšovat, a že trpělivou prací se dá dosáhnout velkých výsledků. Určitě mi to dalo ambice něco dokázat.

A.cz: Po základní škole jsi šla na BRIT School for Performing Arts, což je proslavená talentová škola, ze které přišla v posledních letech celá řada skvělých muzikantů. Vzpomínám, že když jsem se bavil s Jamiem z The xx, který tam také studoval, říkal, že na té škole je nejlepší, že tě vůbec do ničeho nenutí...

Na BRIT School for Performing Arts vědí, že to nejdůležitější, co pro tebe můžou udělat, je posilovat sebedůvěru a pomáhat ti tvořit si vlastní vizi tom, kam chceš jít. V hudebním průmyslu je důležité mít jasnou představu o tom, co chceš dělat a od toho se odvíjí všechno ostatní.

To je přesně ono. Nedostáváš žádné domácí úkoly, nemáš prezentace a podobně, protože učitelé předpokládají, že tohle všechno chceš dělat sám. Vědí, že to nejdůležitější, co pro tebe můžou udělat, je posilovat sebedůvěru a pomáhat ti tvořit si vlastní vizi tom, kam chceš jít. V hudebním průmyslu je důležité mít jasnou představu o tom, co chceš dělat, a od toho se odvíjí všechno ostatní. Pomáhá mi to, když pracuju s jinými muzikanty a vzájemně si měníme nápady, jak by měla písnička vypadat.

A.cz: Jako profesionální zpěvačka jsi začala hodně brzy, vlastně v době, kdy ti bylo stěží devatenáct, jsi poprvé vyjela na turné s Rudimental. Předpokládám, že s profi kariérou je spojených hodně omezení a odříkání. Neměla jsi někdy pocit, že bys toho chtěla nechat a šla radši pařit s kamarádkami, jako to dělají ostatní holky v devatenácti?

Rudimental ft. Ella Eyre: Feel The Love. Poslechněte si živou nahrávku.
Rudimental ft. Ella Eyre: Feel The Love. Poslechněte si živou nahrávku.

To ne. Pro mě tohle nikdy nebyl problém. Je pravda, že jsem hudbě obětovala hodně volného času, ale vůbec toho nelituju. Pořád věřím, že se to bohatě vyplatí. Já vážně hrozně miluju to, co dělám, a nikdy si neříkám, že bych radši byla někde úplně jinde a dělala něco jiného. Pařit s kamarády můžu ještě celý zbytek života. Teď mám šanci něco dokázat.

A.cz: Když jsme už u Rudimental, tak jen připomenu, že vaše kolaborace Waiting All Night se loni na konci dubna vyšplhala na číslo jedna britské hitparády. Pamatuješ si, co jsi dělala, když ses dozvěděla, že jste na jedničce?

Pamatuju si to přesně. Byli jsme někde uprostřed turné, ale tu neděli jsem byla zrovna na jeden den doma a vzpomínám si, že jsme si udělali s mámou a zbytkem rodiny pěkný večer. Opékali jsme na zahradě, pili pivo a užívali si to. Nebyla to žádná bláznivá oslava, protože jsem se musela druhý den vrátit zase na šňůru, ale byl to super večer.

Ella Eyre: If I Go. Poslechněte si její nový hit živě.
Ella Eyre: If I Go. Poslechněte si její nový hit živě.

A.cz: Máš také za sebou spolupráci s Bastille, rapperem Tinie Tempahem nebo producentem Naughty Boy. Jak moc ti tyhle kolaborace pomohly jako autorce?

Nejlepší na tom je, že každý z nich je jiný, a je super vidět, jak odlišně pracují. V detailech se liší, ale všichni mají obrovskou chuť do práce. Vždycky mi to připomene, že kdyby mě zpívání přestalo bavit, ztratilo by smysl tohle všechno dělat.

A.cz: V rozhovorech často zmiňuješ Basement Jaxx, jejichž deska Kish Kash je pro tebe prý zásadní nahrávkou. Často mluvíš o tom, že bys s nimi chtěla někdy spolupracovat, a nedávno jsi nazpívala coververzi skladby Good Luck. Dostala jsi nějakou reakci?

Myslím, že se jim to líbilo. Už jsem se s nimi párkrát potkala a jsou to super kluci. Good Luck je skladba, kterou jsem vždycky milovala, a byla jsem ráda, že jsem ji mohla přezpívat úplně po svém. A jestli si někdy zazpívám v písničce od Basement Jaxx? Uvidíme...

Psát písničky a pak je prezentovat lidem je samozřejmě velmi osobní a čelit kritice může být někdy trochu nepříjemné, ale já mám vážně pocit, že jsem na tohle všechno připravená. Teď prostě přišel můj čas.

A.cz: Musím také zmínit druhé místo v "prorockých" anketách BBC Sound of 2014 a Critics Choice na Brit Awards, které označují budoucí hvězdy. Nemáš pocit, že teď je na tebe soustředěna větší pozornost a hlavně očekávání. Nemůže to být i nevýhoda na začátku kariéry?

To ani ne. Strávila jsem celkem dost času psaním písniček a hledáním toho, co chci dělat, takže teď místo nervozity se na to, co přijde, těším. Jsem ráda, že po těch letech, kdy jsem psala písničky, už konečně vydám něco, za čím si budu sama stát. Psát písničky a pak je prezentovat lidem je samozřejmě velmi osobní a čelit kritice může být někdy trochu nepříjemné, ale já mám vážně pocit, že jsem na tohle všechno připravená. Teď prostě přišel můj čas.

A.cz: Na tvém webu jsem našel logo lva, který je údajně tvým symbolem. Proč zrovna lev? Měl jsem pocit, že lidi se lvů bojí...

Ella Eyre.
Ella Eyre. | Foto: Profimédia

Nevím, jestli přímo bojí, ale lva je vážně těžké ignorovat, když se někde objeví, a to se mi líbí. Těch kladných vlastností připisovaných lvům je mnohem víc a všechny na mě sedí - jsem velmi loajální, jsem na sebe hrdá, taky jsem orientovaná na rodinu a věřím, že je důležité mít kolem sebe silný tým. No a pak jsou tady taky moje vlasy, kvůli kterým to celé vzniklo. A počkej, až mě uvidíš na pódiu, jak pobíhám z jedné strany na druhou. To je taky lev.

A.cz: Do Prahy dorazíš úplně poprvé? Co můžeme od koncertu čekat a co budeš zpívat, když máš zatím za sebou jen jedno EPčko?

Je toho víc, co můžu zpívat. Písničky z EPčka, kolaborace, coververze a taky chci zkusit nějaký nový materiál z desky, na které poslední měsíce intenzivně pracujeme.

A.cz: Máš nějaký vzkaz pro návštěvníky United Islands?

Budu v Praze poprvé a moc se tam těším. Doufám, že si to spolu užijeme!

 

Právě se děje

Další zprávy