Electronic Beats vezou do Archy atmosférické Warpaint

ČTK Kultura ČTK, Kultura
27. 1. 2015 15:09
Dívčí čtveřice Warpaint bude na začátku března hlavním tahákem jednodenního festivalu Electronic Beats, který se tradičně uskuteční v pražské Arše.
Warpaint.
Warpaint. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hvězdou festivalu Electronic Beats, který se uskuteční 13. března v pražském Divadle Archa, bude americká dívčí čtveřice Warpaint. Festival nezávislé elektronické hudby dále představí francouzsko-kubánské sestry Ibeyi, německou experimentální skupinu Von Spar a izraelskou raperku a zpěvačku Adi Ulmanskou.

Kapela Warpaint vznikla v roce 2004 v Los Angeles. O čtyři roky později debutovala EP Exquisite Corpse, na kterém spolupracoval bývalý kytarista Red Hot Chilli Peppers John Frusciante. "Loňské eponymní album dýchá unikátní snovou atmosférou. S výraznými písničkami je to ale poněkud horší," napsal pro Aktuálně.cz recenzent Benjamin Slavík.

Příznivci elektroniky se mohou těšit i na další zajímavé interprety. Svou pražskou premiéru si odehrají francouzsko-kubánská dvojčata Lisu-Kaindé a Naomi Díazovy, která vystupují pod názvem Ibeyi. Ve své hudbě propojují soulový zpěv s alternativním r´n´b. Zpívají anglicky a africkým jazykem Yoruba, kterým mluví etnický národ nacházející se v jihozápadní části Nigérie.

Dalším interpretem na festivalu bude německá kapela Von Spar, která se řadí mezi představitele experimentálního hudebního stylu krautrock. Jejich hudba je obohacena také o další vlivy z elektronické hudby.

Dalším objevem hudební scény, který Electronic Beats přiveze do Prahy, je excentrická izraelská zpěvačka a producentka Adi Ulmanská. S tříčlennou kapelou Lorena B vydala v roce 2012 album Siblings, téhož roku se poprvé představila v Londýně a začala pracovat na sólových elektronických nahrávkách. Ty vydala na svém debutu Shit Just Got Real v lednu 2013.

Také v minulosti festival představil hvězdy nezávislé hudby. Například před dvěma lety se zde představila úspěšná americká zpěvačka Elizabeth Grantová známá pod pseudonymem Lana Del Rey. V minulosti zde zahráli berlínští Moderat či The Whitest Boy Alive a jejich norský zpěvák Erlend Oy, The Prodigy, Underworld, The Orb, Hot Chip nebo Róisín Murphy.

Electronic Beats je mezinárodní hudební a lifestyleový program společnosti Deutsche Telekom. Kromě živých vystoupení napříč Evropou vydává Electronic Beats vlastní magazín Slices, zaměřený na elektronickou hudbu.

 

Právě se děje

Další zprávy