Einstürzende Neubauten vypínají stroje

Pavel Turek
20. 4. 2008 18:57
Kapela předvedla v Praze komorní koncert
Foto: neubauten.org

Recenze - Když vyjdeme z názvu posledního alba Alles wieder offen (Vše znovu otevřeno), pak sobotní koncert Einstürzende Neubauten ze všeho nejvíc připomínal paradoxně továrnu těsně před zavřením.

Nejde ovšem o situaci, která by zoufale hrozila nezaměstnaností, rušením provozu, rezignací a přesunutím výroby do Číny. Naopak! Komorně poskládaný set vytvořil napětí, které jakoby předjímalo další vzmach, popřípadě explozivní katastrofu.

Neubauten totiž dorostli něčemu, co je dosud nikdy nenapadlo, a sice: vypnout stroje. Jejich nové skladby se odehrávají v uvolněném výdechu mašin, které přes pětadvacet let běžely naplno. Je téměř zlověstné slyšet stroje, které udržují gradaci hudby, ale jejich cyklus se zpomaluje, zvuk slábne, pomalu dojíždějí. Právě v téhle situaci je opravdu vše znovu otevřeno…

Foto: neubauten.org
Čtěte také: Blixa a spol. si dali poklidnou mENopauzu
Rozhovor:  Nikdo na svoji holku permanentně nekřičí Miluju tě!

Více než dvouhodinovou produkci dokázala šestice luddistů udržet v intimním tetelivém očekávání opětovného rozburácení - vyšponovaném až k nesnesení. Ovšem úlevná bouře přišla pouze na moment až v poslední chvíli hlavního bloku, se skladbou Alles (Ein Stück im alten Stil).

Do té doby se koncert nesl v soumračném dobíhání pístů: skladby z Alles Wieder Offen doplnily starší vyzobávky podobně laděných songů Sabrina, Heaven is of Honey, Die Befindlichkeit des Landes nebo zcela finální Youme & Meyou.

Foto: Aktuálně.cz

To všechno si Einstürzende Neubauten můžou dovolit, a tuplem v Čechách, kde publikum šílí. „Vy křičíte, jako kdybychom měli hrát I Wanna Hold Your Hand," prohlásil Blixa po návratu na pódium při přídavku, což asi nejlépe shrnuje reakce vyprodané Archy, kterou kapela nemusela přesvědčovat vůbec o ničem. Měla ji na své straně takřka za pakatel, od začátku do konce.

Proto během druhého přídavku zapojili pytel přání, který prý využívají jen v městech se skvělým publikem a podzemní dráhou. Říkají mu Dave a obsahuje 600 kartiček s různými ať už konkrétními pojmy (jako názvy nástrojů) nebo volně asociativními slovy (stejně, celý, konce, tvrdě).

Na základě losování jako na táborové hře - což doprovází i patřičně komická fáze koumání a bloumání po scéně - vyloupli z daných omezení improvizovanou skladbu. Hra na to, jak slova definují zvuk. Enycklopedie od Einstürzende Neubauten.

Foto: Archiv

Jistě, z určitého dramaturgického pohledu na gradaci setu je to jen neefektní zdržovačka, ale nejlépe to ilustruje systém, kterým se Neubauten rozhodli v posledních letech tvořit. Je to logické vyústění sebejistého vydání se v šanc od kapely, která se nestyděla nainstalovat si kamery do zkušebny.

Západní Berlín dávno neexistuje, pětačtyřicátníci hledající ztracenou dekadenci v černých hadrech, špičatých botách a barvení zbytku vlasů; taky zrovna nemládnou, slovo industriál už skoro nikdo neumí vyslovit. Všechny faktory jsou proti, nicméně Einstürzende Neubauten v Arše ukázali, že prožívají svoji možná nejkreativnější éru.

 

Právě se děje

Další zprávy