Einstürzende Neubauten: směr svoboda

Tomáš Turek
1. 4. 2006 0:00
Rozhovor - Malířka, režisérka a občasná DJ-ka Danielle De Picciotto tvoří s Alexandrem Hackem z Einstürzende Neubauten nerozlučnou dvojici. I na Febiofestu.
Danielle De Picciotto & Alexander Hacke
Danielle De Picciotto & Alexander Hacke | Foto: Aktuálně.cz

Na něm představili své společné projekty inspirované autorem hororů H. P. Lovecraftem. Hackeho múze navíc právě vychází DVD dokument On Tour with neubauten.org.

Pojednává o projektu, díky němuž se Einstürzende Neubauten úspěšně daří zbavit závislosti na nahrávacích firmách. Za 35 euro se můžete stát členy komunity lidí, kteří aktivně participují na vzniku nových alb. Poslední desku nazvanou Grundstueck obdrželi pouze a právě tito podporovatelé - tzv. supporters.

Brána do světa supporterů...
Brána do světa supporterů... | Foto: www.neubauten.org

Při natáčení dokumentu jste vyzpovídala spoustu supporterů z různých částí světa a natočila nespočet koncertů. Prý 700 hodin materiálu.
Daniele De Picciotto(D): Mým největším zájmem je nacházet věci, které člověka osvobozují. Proto jsem projektem neubauten.org tak fascinovaná. To není jen záležitost osvobození se od gramofonového průmyslu, ale také cesta jiného myšlení. A nejdůležitější je vidět, že se umělci můžou pořád chovat nezávisle a podněcovat druhé lidi k témuž. Zajímavé, jak tenhle projekt lidi nastartoval...

Jaký efekt měl?
D:  Ukázal jim, aby nejen podporovali oblíbenou kapelu, ale aby poznali nové tváře a vytvářeli vlastní projekty. Je to podnět k přemýšlení o tom, jak realizovat své touhy. Dnes je čím dál těžší dělat věci nezávisle: všechno skoupily největší průmyslové společnosti, které si myslí, že budou určovat, kdo bude úspěšný a co je dobré. A je skvělé, že lidi jsou schopni říct Ne!

Einstürzende Neubauten
Einstürzende Neubauten | Foto: www.neubauten.org

Což je inspirace nejen pro ty, kteří poslouchají Neubauteny...
Ano, je fajn, že se tenhle projekt dostává víc do povědomí; je to příklad cesty. Při natáčení jsem se přesvědčila, že nemusíte mít peníze a můžete žít třeba na Islandu - a lze se vydat stejnou cestou.

Je ještě něco jiného, co spojuje supporters? A čím se třeba liší američtí od evropských podporovatelů?
D: Hlavní rozdíl je v tom, že paradoxně v těch nejbohatších zemích je pro lidi mnohem těžší myslet svobodně. V chudších zemích jsou lidé nuceni víc bojovat a přemýšlet netradičně.

Foto: Aktuálně.cz

Alexander Hacke (H): A taky jsme díky tomuhle projektu potkali zcela novou skupinu lidí. Před tím jsme se pohybovali jen v onom rockovém cirkusu, kde jsme se většinou setkávali s průměrnými rockovými fandy, kteří za námi přišli do zákulisí a říkali nám nějaké koniny.

Třeba jak jste skvělí...
H:  No, něco v tom smyslu. Tentokrát jsme ale navázali komunikaci s lidmi, kteří sedí doma u monitorů a nejprve dobře promýšlí, co napíší. Ale také jsou to lidé, kteří jsou často na internetu a většinou tak trochu počítačoví blázni. Já jsem před tím nikdy na žádném chatu nebyl a neubauten.org mě zatáhlo i do jiných diskusních fór. Ale musím říct, že naše komunita patří k nejlepším (spokojeně se řehní).

 

Právě se děje

Další zprávy