Editors: Opravdový život je temný

Pavel Turek, tur
30. 7. 2009 11:40
Britská čtveřice dokončuje album a míří do Prahy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poprvé za dobu své existence se do Prahy chystá britská kapela Editors. Kapela, jejíž debut The Back Room byl v roce 2006 nominován na prestižní Mercury Prize a následující An End Has a Start se vyšplhalo na první místo ostrovního žebříčku, vystoupí 28. listopadu v Lucerna Music Baru.

Editors v současnosti dokončují třetí album, jež ponese název In This Light And On This Evening, a jak uvedli v rozhovoru pro BBC, mělo být mít syrovější a zároveň hymničtější zvuk v porovnání s předchozími nahrávkami. Tu změnu si vzal na starost producent Flood, který se proslavil spoluprací s U2, Depeche Mode, Nine Inch Nails nebo Smashing Pumpkins.

Editors tak opustili popovějšího Jacknife Lee, který stál za úspěchem An End Has a Start, kdy kapelu zbavil post-punkového joy divisionovského zatížení debutu a posunul ji směrem blíž k rozhlasově přijatelným Coldplay. Tu podobnost zvýraznil i fakt, že se zpěvák Tom Smith od kytary coby hlavního nástroje přesunul k piánu.  

Nicméně melancholie podpořená Smithovým barytonem zůstala pro Editors stále typická a nic se nezmění ani na chystané novince. Jak se Smith vypisuje na oficiálních stránkách kapely: Pořád je to deska, která zpívá o světě bez Boha, deska love songů zlomených srdcí, deska, na níž je špína Londýna tak blízko, že ji můžeš cítit a ochutnat, deska opileckého násilí, deska, která ztratila víru ve všechny, kdo řídí tento svět. 

Foto: Archiv

Podle toho, jak Smith chystané album popisuje, nepřekvapí, že za hlavní inspiraci Editors tentokrát pokládají filmy temné budoucnosti a civilizace na pokraji zániku, jako jsou Blade Runner nebo Terminátor. Hudební téma z Terminatora bylo prý to první, co kytaristu Chrise Urbanowicze inspirovalo k tvorbě nových věcí.

"Už mě otravuje, jak se lidé pořád ptají, proč jsme tak temní," ohrazuje se jinde Smith. "Musíme být čtyři ztrápení chlápci, abychom natáčeli takovouhle hudbu? Naprosto ne. Temnota je zajímavá, vzrušující. V temnotě se skrývá opravdový život, opravdový život JE temný. Jestli takové bude i album, pak střípky naděje a lásky, které budou prosvítat, se budou zdát desetkrát zářivější než normálně."

Silnou sestavu pražské koncertní premiéry Editors doplní oblíbenci MTV2 a kapela spřízněná s Bloc Party - The Maccabees. Celý večer otevřou kanadští Wintersleep ocenění loňskou národní Juno Award za objev roku.

 

Právě se děje

Další zprávy