Eagles of Death Metal: Axlova paranoia ještě neskončila

Michal Pařízek
11. 3. 2009 10:10
Rock'n'rolloví pařiči vystoupí v pátek v Praze
Foto: Aktuálně.cz

Rozhovor - Pátek třináctého března bude patřit rock'n'rollu. V pražském Lucerna Music Baru vystoupí americká kapela Eagles of Death Metal a představí svoje třetí album Heart On.

EODM u nás hráli již před čtyřmi lety jako předkapela slavnějších souputníků Queens Of The Stone Age, letos přijíždějí coby hlavní hvězdy. Hlavními tvářemi kapely jsou Jesse "The Devil" Hughes a Josh Homme (QOTSA, Kyuss) - leč druhý jmenovaný se podílí pouze na studiové práci.

Kromě záliby v pěstěném motorkářském kníru proslul Hughes také kontroverzí s Axlem Rosem, který kapelu nejdříve přejmenoval na Pingeons of Shit Metal a následně vyhodil ze společného turné.

Foto: Aktuálně.cz

Jak to přesně bylo, se už asi nedozvíme, ale na rozdíl od totálně vyčpělých G'n'R je hudba Eagles of Death Metal vysoce nakažlivá a zábavná. Sebeironická kapela si pak ke všemu nechala zmíněnou hanlivou přezdívku natisknout na trička, z nichž se stal mezi fanoušky naprostý hit.

Deska Heart On je opět plná rachotivého rock'n'rollu. Je ještě daleko pestřejší než jejich předchozí dva počiny. Pokud budou EODM na pódiu natolik uvolnění, jako byl Jesse Hughes navzdory příšernému spojení při telefonickém rozhovoru pro Aktuálně.cz, mají se návštěvníci koncertu určitě na co těšit.

Zdravím z Prahy. Kde zrovna jste a jaké je zatím turné?
Ahoj Praho! Teď jsem zrovna u telefonu a čekám, čím mě překvapíš. Sorry, jen vtipkuju.

Vaše nové album Heart On jste mimo jiné nahrávali i v Evropě, konkrétně v Amsterdamu. LA vám nestačí?
Nahrávali jsme ho vlastně déle než rok a nejen v Amsterdamu. Vznikalo postupně. Jižní Dakota, Montana, Idaho, Hollywood. To, že jsme nahrávali také v Amsterdamu, byla více méně náhoda, máme tam kamarády a chtěli jsme si taky tohle báječné město užít jako celá kapela společně.

A podepsalo se nějak na desce tamní nahrávání?
No jasně! Už jen proto, že jsme byli většinu času pořádně zhulený. Ne, prostě jsme se tam cítili dobře a udělali jsme hodně práce. Bylo to nějak víc v klidu a v pohodě, než to obvykle v Americe bývá. Jestli je jiná, to musíš posoudit ty, tvoji kolegové a hlavně fanoušci.

Foto: Aktuálně.cz

Album Heart On je prý nicméně celé o Los Angeles. Je to opravdu tak magické místo? Nejlepší město na světě?
Los Angeles je hrozně divné místo, magické možná není to správné slovo. Když se máš dobře, je to jedno z nejlepších míst na zemi, když ne, tak to může být dost peklo. Já osobně LA potřebuju, stejně jako potřebuju Hollywood, cítím se tam skvěle. O tom je to album. Ale zároveň chápu, že spousta lidí zrovna tahle místa nesnáší.

Vaše novinka mi místy hodně připomíná některá alba Rolling Stones. Ovlivňuje vás vůbec tahle živoucí legenda rock'n'rollu?
Naše deska ti připomíná nějaká alba Rolling Stones? Sakra, chlape, ani nevím, jestli to mám brát jako poctu! Je ale jasný, že každý, kdo se někdy rozhodl hrát rock'n'roll, se nevyhne srovnání s Rolling Stones.  Jsou samozřejmě skvělí! Pořád!

EODM se dali dohromady na pověstných Desert Sessions, kdy se různí muzikanti sdružení kolem Joshe Hommea vydávali jamovat do pouště. Pořádají se ještě ?
Jo, to je pravda, tam to začalo. I když vlastně daleko dřív,  Joshe znám snad pětadvacet let. Víš, teď už máme děti, jsme trochu starší a už se tam nemůžeme na měsíce zavřít tak, jak to bylo dřív.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V jednom rozhovoru jsi řekl, že kontroverze s Axlem Rosem nastartovala vaší kariéru.
Tohle že jsem říkal? Že Axl nastartoval mojí kariéru?

Ne přímo Axl, ale ten váš konflikt.
Aha, tohle myslíš. Kdo ví, jak to tenkrát bylo. Sice si pořád myslím že, to bylo kvůli mýmu kámošovi Daveovi (Dave Grohl - bubeník Nirvany a leader Foo Fighters, kterého Axl Rose nesnáší - pozn. aut.), ale jak říkám, kdo ví. Každopádně už je to za náma a určitě nám taky trochu pomohlo, to je jasný.

A jel bys ještě s Guns'n'Roses na turné?
Proč ne? Tahle kapela byla dřív fakt skvělá. S Axlem bychom si dali pivo a trochu to rozebrali. Ale upřímně si myslím, že k tomu nedojde, ta jeho paranoia asi ještě neskončila.

Foto: Chapman Baehler

Na rozdíl od mnoha jiných rockerů rozhodně nejsi nadšený zvolením Baracka Obamy.
Ha ha ha, tak tohle se o mně povídá? Já jsem fakt rád, že se něco změnilo, to bylo naprosto nutné a možná právě tohle je vůbec nejdůležitější. Na druhou stranu je jasný že komunismus nemá v demokracii co dělat, a už vůbec ne ve Spojených státech. No a protože si myslím, že Barack Obama je komunista, tak je to asi jasný že jo?

A fakt to republikánům prohrála Sarah Palin?
Ale no tak, nech toho. O týhle "lady" se snad nebudeme bavit. Naštěstí už je zas nazpátek daleko na Aljašce.

Pojďme k něčemu veselejšímu. Když si tak představuji ideální line-up pro skvělou rock'n'rollovou show, tak mi vychází trojice Motorhead, Supersuckers a vy. Zahráli byste s těmihle kapelami?
Počkej, takovej koncert fakt někde máme?

Ne, to je jen můj nápad.
Aha, už jsem myslel, že mi zas něco neřekli. Jo, to je fajn sestava, ale jestli chceš můj názor, tak ten je fakt jiný. Eagles of Death Metal, The Rolling Stones a The Beatles. Takovej koncert bych si fakt užil! Ale to už mi asi nevyjde, co myslíš?

Asi, ne. Tak poslední otázka. Jaké nejhorší klišé o rock'n'rollu jsi kdy slyšel? A jeho nejlepší definice?
Na to se, kámo, fakt vykašli. To jsou jen řeči. Rock'n'roll je rock'n'roll a nikdy to nebude jinak! Díky a v Praze si musíme dát pivo, ty řeči po telefonu už mě moc neberou.

 

Právě se děje

Další zprávy